Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el! Kétféle bio chipset kivonnak a forgalomból tropán alkaloid szennyezettség miatt. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el. Kétféle Alnatura bio chipset kivonnak a forgalomból tropán alkaloid szennyezettség miatt. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el.

Az érintett termékek adatai:
1.Termék megnevezése: Alnatura bio natur kukorica chips 125 g
Termék eredete: Németország
Minőségmegőrzési idő: 14.08.2022  
Tételszámok: 14.08.2022, 15.08.2022, 16.08.2022, 17.08.2022
Kiszerelés: 125 g

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen chipset vettél, ne fogyaszd el - Tropán alkaloid szennyezettség miatt

2. Termék megnevezése: Alnatura bio paprikás kukorica chips 125 g
Termék eredete: Németország
Minőségmegőrzési idő: 09.08.2022
Tételszámok: 09.08.2022, 10.08.2022, 17.08.2022
Kiszerelés: 125 g

Mindkét terméket a Kifli.hu Shop Kft. forgalmazza, az említett probléma miatt a termékeket kivonják a forgalomból. A kifli.hu a honlapján tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Mik azok a tropán alkaloidok?
A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei.

A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

Forrás, fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.07.04