Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Közzétette a kormány: Így változik az áram és a gáz ára, ha átlagon felül fogyasztasz! - Mennyivel lesz több - Szülők Lapja

Közzétette a kormány: Így változik az áram és a gáz ára, ha átlagon felül fogyasztasz! - Mennyivel lesz több a rezsi?

Szülőklapja képGulyás Gergely a július 13-ai Kormányinfón jelentette be, hogy hozzányúlnak a rezsicsökkentéshez, most pedig megjelentek végre a részletek a Magyar Közlönyben.

Szerző: Szülők lapja
2022-07-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 507 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gulyás Gergely a július 13-ai Kormányinfón jelentette be, hogy hozzányúlnak a rezsicsökkentéshez, most pedig megjelentek végre a részletek a Magyar Közlönyben.

Mint egy hete Gulyás Gergely hangsúlyozta, a jelenlegi háborús energiaválságban "egész egyszerűen nem fér bele", hogy mindenki korlátlanul kapja a csökkentett áru gázt és áramot.

Augusztus 1-jétől magasabb árat kell fizetni az átlag feletti gáz- és áramhasználatért
Ezért a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-sejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet, mondta el akkor.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára
- villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év,
- földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év

Közzétette a kormány: Így változik az áram és a gáz ára, ha átlagon felül fogyasztasz! - Mennyivel lesz több a rezsi?

Azt nem lehetett tudni, hogy pontosan mennyit kell fizetnie majd annak, aki túllépi ezeket a sávhatárokat, mi is próbáltunk számolgatni azok alapján, ami a Kormányinfón elhangzott.

Itt vannak a hivatalos árak az áramért és a gázért
Július 21-én végre megjelentek részletszabályok a Magyar Közlönyben, ennek értelmében úgy tűnik, egy köztes árat kell fizetnie annak, aki túllépi az államilag meghatározott áram- és gázfelhasználási mennyiséget. Ez az ár magasabb, mint a rezsicsökkentett, de alacsonyabb a piaci árnál.
 

Áram árak alakulása augusztus 1-jétől:

- 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár - ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár
- Átlagon felüli fogyasztás estén: 70,1 forint/kWh-val számolnak (A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti)
- Éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a kedvezményes ár, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár
- A H tarifa korlátlanul marad 36 forint

Itt nincs kedvezmény a nagycsaládosoknak sem.

Olvasd el ezt is!
Mennyit fogyaszt a mosógép, mosogatógép, fagyasztó, hűtő, számítógép, villanybojler?  - Itt a lista, hogy könnyebb legyen rezsit kalkulálni »


Földgáz árak alakulása augusztus 1-jétől:

- 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes 102 forint köbméterenként
- Átlagon felüli fogyasztás esetén: 747 forint/köbméter az új lakossági ár (A valós piaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti)

A gázfogyasztásra megmarad a nagycsaládos kedvezmény, 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik a fogyasztási limit, majd minden további gyerek után újabb 300-300 köbméterrel.

Gáz - Társasházakra vonatkozó változás: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, társasházak esetében nagy problémát jelenthet, ha több albetét van, de csak egy gázmérő. Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 albetétes háznál a hatvanszorosára nő, mert "minden magyar háztartást megillet ez a kedvezmény" - hangsúlyozta.
 

Nézzük a számokat: Rezsi alakulása augusztus 1-jétől - tájékoztató adatok

Ismét igyekeztünk kiszámolni, nagyjából mire számíthat az, aki az átlagon felül fogyaszt áramot vagy gázt augusztustól. Kiindulási alapnak a most megadott kedvezményes, illetve államilag meghatározott magasabb árat vettük - ugyanakkor a kormány eddigi közléséből nem derül ki, mi a helyzet például a rendszerhasználati díjakkal, ezek benne vannak-e a megszabott árakban, egyáltalán változnak-e vagy maradnak-e változatlanul.

Az áram- vagy a gáz díja ugyanis nem kizárólag ténylegesen felhasznált energia ára, hanem ezenfelül egyéb járulékos költségek is benne foglaltatnak, villamos áramnál például az átviteli díj vagy az elosztói díjak. Ezért tehát az alanti táblázatokat inkább kiindulópontnak szánjuk, hogy legyen egy összehasonlítási alap a rezsinövekedés mértékéhez - nem számolunk egyéni kedvezményekkel, egyéb más adatokkal.

Villamosenergiánál a kedvezményes 36 forinttal, illetve az átlagon felüli fogyasztáshoz fizetendő 70,1 forinttal számoltunk:Gáznál a kedvezményes 102 forintot, illetve az átlagon felüli fogyasztás esetén fizetendő 747 forintot vettük alapul.Forrás: Magyar Közlöny, Facebook/Magyarország Kormánya, MTI
Fotó: Szülők Lapja

Címkék: rezsicsökkentés, áram, gáz, villanyenergia, piaci ár

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Orbán Viktor: Magyarországon rosszabbak a fizetések a nyugati béreknél, ezért a drágulást megérzik az emberek
Orbán Viktor: Magyarországon rosszabbak a fizetések a nyugati béreknél, ezért a drágulást megérzik az emberek

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is.

tovább a cikkre
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rizst vettél, ne edd meg - Üvegdarab lehet benne, figyelmeztet a Nébih
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rizst vettél, ne edd meg - Üvegdarab lehet benne, figyelmeztet a Nébih

Üvegdarab lehet az egy kilogrammos Auchan Nívó jázmin rizsben, ezért azt kivonta a forgalomból az Auchan Retail Magyarország, közölte a Nébih.

tovább a cikkre
Akár több tízezer forinttal többet fizethetsz a rezsire augusztustól! - Így változik az áram és a gáz ára rezsicsökkentés nélkül
Akár több tízezer forinttal többet fizethetsz a rezsire augusztustól! - Így változik az áram és a gáz ára rezsicsökkentés nélkül

A július 13-ai kormányinfón egyebek közt az energia-veszélyhelyzetről esett szó, ami minden háztartást érint, hiszen sokaknak megnőnek majd az áram- és gázköltségei.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza