Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben - Szülők Lapja

Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben

Szülőklapja képBár a menstruációt még mindig sok helyen tabuként kezelik, végre vannak a szemléletváltás felé vezető kezdeményezések - Magyarországon is.

Szerző: Szülők lapja
2022-09-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 155 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A menstruációs fájdalommal küzdő női dolgozók számára örvendetes hírt jelentett be Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán.

Menstruációs szabadság és ingyen menstruációs termékek
Bár a menstruációt még mindig sok helyen tabuként kezelik, végre vannak a szemléletváltás felé vezető kezdeményezések is. Idén májusban Spanyolországban vezették be a menstruációs szabadságról szóló törvényt, melynek értelmében - megfelelő orvosi igazolással - havi 3-5 betegnapot vehetnek ki a nők, ha a menstruációs fájdalom miatt nem tudnák ellátni a munkájukat, mindezt pedig fedezi a tb.

Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben

Augusztus közepén pedig Skóciában foglalták törvénybe, hogy a menstruáló nők ingyenesen juthatnak hozzá az egészségügyi betétekhez - az intézkedés célja, hogy felszámolják a menstruációs szegénységet, hiszen a leghátrányosabb helyzetűeknek sokszor nem jut pénze menstruációs higiéniai termékek vásárlására, így jobb híján összetekert vécépapírral vagy rongyokkal helyettesítik a tampont vagy a betétet.

Havi 1 extra szabadnap Terézvárosban
Most Magyarországon egy budapesti kerület is igyekszik megkönnyíteni a menstruáló nők helyzetét, legalábbis ez derül ki Soproni Tamás terézvárosi polgármester posztjából. Mint írja, az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta 1 extra, fizetett szabadnapot biztosítanak azoknak a nőknek, akik bármilyen okból - például endometriózis miatt - fájdalmas menstruációtól szenvednek.

"A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy "dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat". Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről."

Mint kiemeli, kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól, így egy politikusnak kötelessége lenne foglalkozni ezen nők problémájával. Éppen ezért nyújtotta be a javaslatát, hogy a terézvárosi  önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a dysmenorrheás nőknek - ezt pedig ma, szeptember 1-jén el is fogadta a képviselő-testület.

Hangsúlyozza, a szabadság nem alanyi jogon jár, a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni.

Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben

"Nem véletlenül írtam, hogy a cégeinkben vezetjük be az intézkedést. Egyelőre ennyit tehetünk, hiszen erre a polgármesteri hivatalban a törvények miatt egyszerűen nincs lehetőségünk. Nem elég, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy a fájdalmas menstruációjú nőknek pótszabadnapot kell biztosítani, még aktívan akadályozzák is, hogy a köztisztviselőkre nézve bármilyen állami intézmény hasonló intézkedést bevezessen.

Éppen ezért az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot."
, emelte ki a polgármester a posztban.

Forrás: Facebook/Soproni Tamás
Fotó: Rawpixel

Címkék: menstruációs szabadság, terézváros, fájdalmas menstruáció

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Megszületett a döntés: 2022 októberétől igényelhető a fővárosi rezsitámogatás
Megszületett a döntés: 2022 októberétől igényelhető a fővárosi rezsitámogatás

A testület egyhangúlag támogatta a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amellyel jelentősen kibővítik a támogatásra való jogosultságot.

tovább a cikkre
Ön jól kijön a munkatársaival? Hát hogyne!
Ön jól kijön a munkatársaival? Hát hogyne!

El tudja képzelni valamelyik munkatársát az esküvői tanújaként? Vagy éppen ellenkezőleg: legszívesebben még a ceremóniára sem hívna meg senkit közülük?

tovább a cikkre
Munka-magánélet egyensúly: Humbug vagy valóság?
Munka-magánélet egyensúly: Humbug vagy valóság?

A munkahelyek egy része számtalan csalafinta módon keresi a dolgozók kegyét, ha a munka és a magánélet egyensúly biztosításáról van szó.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Szőlőlé

Szőlőlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm szőlő

Recept:

A megmosott, leszárított gyümölcsöt szitán áttörjük, vagy kimagozva gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levét.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csö(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza