Így változtatott az abortusz szabályain Pintér Sándor - Csütörtöktől már életbe is lép a módosítás

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Így változtatott az abortusz szabályain Pintér Sándor - Csütörtöktől már életbe is lép a módosítás Látszólag minden előzmény nélkül, a mai nappal megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminisztériumi rendelet, mely módosítja a magzati élet védelméről szóló törvényt rendeletének mellékletét. Látszólag minden előzmény nélkül, a mai nappal megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminisztériumi rendelet, mely módosítja a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvényt rendeletének mellékletét - ehhez egyébként 20 éve nem nyúltak hozzá.

A módosítás lényege, hogy Pintér Sándor kiegészítette a terhesség-megszakításhoz szükséges kérőlapot, mégpedig úgy, hogy az abortuszt választó állapotos nőnek nyilatkoznia kell - és ezt lelettel bizonyítania -, hogy "számára az  egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta".



Dúró Dóra és a szívhang-törvény
Bár a szívhang szó konkrétan nem szerepel a módosításban, sokak szerint ezt takarja a "magzati életfunkciók működésére utaló tényező" kifejezés. Főleg, miután Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese arról posztol a Facebookon, hogy a kormány a pártja javaslatát átvéve döntött a módosításról. Egyszóval a kismamának kötelezően meg kell hallgatnia a magzati szívhangot, mielőtt dönt a terhesség-megszakításról.

Így változtatott az abortusz szabályain Pintér Sándor - Csütörtöktől már életbe is lép a módosítás

A Telex mindenesetre rákérdezett a Belügyminisztériumnál, hogy valóban a szívhang meghallgatásához kötik ezentúl a procedúrát, ahonnan sajtóközlemény formájában kaptak választ: e szerint az Egészségügyi Szakmai Kollégium új egészségügyi szakmai irányelvet fogadott el a méhen belüli, élő várandóság megállapításáról és rizikó besorolásáról.

"Kutatások szerint a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára." - állt az általuk idézett közleményben.

Mérő Vera és a #takavanaméhünkből
A módosítást máris rengetegen támadják és felháborodtak az üzenetén, Mérő Vera jogvédő például a Facebookon fejtette ki, hogy most már ideje lenne kiszállni a nők méhéből.

Így változtatott az abortusz szabályain Pintér Sándor - Csütörtöktől már életbe is lép a módosítás

A DK magyarázatot vár a kormánytól
A Demokratikus Koalíció sem ért egyet, és magyarázatot kér a kormánytól, hogy miért kezdett "abortuszszigorításba", illetve mikorra várható a következő szigorítás - közölte az ellenzéki párt elnökségi tagja kedden, egy online sajtótájékoztatón.

Ráczné Földi Judit szerint Pintér Sándor belügyminiszter minden előjel és előzetes egyeztetés nélkül, egy "szélsőjobboldali ihletésű" rendeletben nyúlt hozzá az abortusztörvényhez, minden terhességmegszakításnál kötelezővé téve annak igazolását, hogy az állapotos nőnek megmutatták a magzat szívhangját. Úgy véli, a döntés valójában arról szól, hogy még egy papírt kelljen beszerezni, és mivel ez időigényes, az abortuszra várók "csússzanak ki" abból az időkorlátból, ameddig még engedélyezett a terhességmegszakítás.

Ráczné Földi Judit elmondta: tudni akarják, hogyan lehet egy ilyen súlyos döntést miniszteri rendeletben, tehát a parlament megkérdezése nélkül meghozni.

Számos országban kezdődött ezzel a szigorítással az a folyamat, amelynek a végén betiltották az abortuszt - emelte ki.

A módosítás 2022. szeptember 15-én, csütörtökön már életbe is lép.

Kezdőfotó: Freepik/stefamerpik

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.09.13