Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Nevelőszülői ellátmány: Január elsejétől így emelkedik az összege - Mit kell tudnod a nevelőszülőségről? - Szülők Lapja

Nevelőszülői ellátmány: Január elsejétől így emelkedik az összege - Mit kell tudnod a nevelőszülőségről?

Szülőklapja képEgy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően 2023. január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya.

Szerző: Szülők lapja
2022-11-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 303 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően 2023. január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára november 29-én, kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.

Fülöp Attila egy hat gyermekről gondoskodó nevelőszülőnél tett látogatásán kiemelte: fontos a gyermekvédelemben annak a 23 ezer gyermeknek a sorsa, aki nem tud vér szerinti családjában élni. Nekik vagy intézményi keretek között biztosítják a nevelésüket, vagy megpróbálnak olyan nevelőszülőket találni, akik segítenek családi körülményeket teremteni.

Támogatják a nevelőszülői hálózatot
A magyar kormány arra törekszik, hogy családközpontú gyermekvédelmet építsen fel, éppen ezért szükség van a nevelőszülői hálózat megerősítésére, támogatására - mondta az államtitkár.

Kiemelte: ez a hivatás éppen arról szól, hogy annak a nehéz helyzetben lévő gyermeknek, aki nem élhet a saját szüleivel és több traumán ment keresztül, "meg kell fogni a kezét". Ezzel lehet elérni - tette hozzá - , hogy felnőttkorban jó szocializáció után, rendezett közösségi kapcsolatokkal, stabil életet élhessenek.

Fülöp Attila közölte, hogy ennek érdekében sok intézkedést tett már a kormány. Az egyik legfontosabbként említette, amikor a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá változott 2014-ben. Ez - mint mondta - egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek. Az intézmény további erősítéséért bevezették a nevelőszülői gyedet (gyermekgondozási díjat) is.

A mostani lépés pedig, hogy 25 százalékkal megemelkedik a nevelőszülők ellátmánya, azt jelenti, hogy gyermekenként nagyjából 53 ezer forint lesz ennek az összege.

Az államtitkár egyúttal megköszönte annak az 5600 nevelőszülőnek a munkáját, aki "jövőt és közösséget tud adni" azoknak a gyermekeknek, akiknek talán gyermekkorukban a legnehezebb a sorsuk.

Nevelőszülői ellátmány: Január elsejétől így emelkedik az összege - Mit kell tudnod a nevelőszülőségről?

Mi a nevelőszülők feladata?
A nevelőszülők olyan gyermekek időszakos nevelését vállalják, akik nem nevelkedhetnek a saját családjukban. A cél, hogy a gyermek idővel visszakerüljön a saját családjába vagy örökbefogadó családhoz kerülhessen.

A nevelőszülővé válás egy folyamat, számos elvárásnak kell megfelelni, mielőtt valakiből nevelőszülő lehet, egyebek közt egy tanfolyamot is el kell végezni. Egy nevelőszülő a saját gyerekeivel együtt maximum 6 gyerekről, fiatal felnőttről gondoskodhat, de azért az elhelyezésnél figyelembe veszik, hogy testvéreket lehetőleg ne szakítsanak szét.

Nevelőszülői ellátmány: Január elsejétől így emelkedik az összege - Mit kell tudnod a nevelőszülőségről?

Magyarországon 2014-től kezdődően a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonynak minősül, ez azt jelenti, hogy a jogviszony fennállásának időtartama alatt a nevelőszülő társadalombiztosítási ellátásra jogosult, évei figyelembe vehetőek a nyugdíjszámításnál.

Miből tevődik össze a nevelőszülői ellátmány?
A neveloiszuloprogram.hu weboldal tételesen felsorolja a nevelőszülői ellátmány összetevőit:

- Havi alapdíj: legalább a kötelező legkisebb munkabér 30%-a: 2022-ben havonta 60.000 Ft
- Havi kiegészítő díj: gyermekenként, fiatal felnőttenként havonta legalább a minimálbér 20%-a: 2022-ben havonta 40.000 Ft
- Ha az átlagostól eltérő (különleges, speciális, kettős) szükségletű gyermeket nevel, akkor többletdíjként havonta legalább a minimálbér 7%-át is megkapja: 2022-ben havonta 14.000 Ft
- GYED: A nevelőszülő a nála elhelyezett 2 év alatti gyermek után GYED-et vehet igénybe, de ekkor az érintett gyermek tekintetében nem lesz jogosult a többletdíjra, azonban a munkájáért járó díjazás többi elemére változatlanul jogosult. Továbbá a gyermek ellátására, gondozására szolgáló juttatások is ugyanúgy megilletik a nevelőszülőt, mintha nem venné igénybe a GYED-et
- Nevelési díj: A nevelőszülőt a gyermek, fiatal felnőtt ellátására nevelési díj illeti meg, amely juttatást a nevelőszülő kizárólag a gyermek, fiatal felnőtt megfelelő ellátására fordíthatja (pl. élelmezés, ruházkodás, tankönyvek, egészségügyi ellátás, stb.). Ennek legalacsonyabb összege fejenként havonta az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120%-a: 2022-ben minimum 34.200 Ft - különleges szükségletű gyermek esetén 140%-a, speciális és kettős szükségletű gyermek esetében 150%-a
- Kiegészítő nevelési díj: A nevelőszülő a nevelési díj mellett külön ellátmányban is részesül a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésének és a lakásfenntartás költségeinek kiegészítésére. Ennek éves összege nem lehet kevesebb az éves nevelési díj 25%-ánál: Összege 2022-ben legalább 102.600 Ft

Mindemellett a nevelőszülőnél elhelyezett gyermek, fiatal felnőtt a bölcsődében, óvodában, általános és középiskolában ingyenes gyermekétkeztetésre és ingyenes tankönyvellátásra jogosult. Valamint a nevelőszülőket és a gondozásukban elhelyezett gyermekeket a tömegközlekedési eszköz igénybevételéhez kapcsolódóan utazási kedvezmény illeti meg, évente 16 alkalommal 50%-os kedvezményű és további két alkalommal 90%-os kedvezményű (csoportos) menetjegy igénybevételére jogosultak.

Forrás: MTI, neveloiszuloprogram.hu
Fotók: MTI, Pixabay

Címkék: nevelőszülői ellátmány, nevelőszülő feladata

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Sokkal kevesebb gyerek született, mint tavaly ilyenkor - Hiába a családbarát intézkedések
Sokkal kevesebb gyerek született, mint tavaly ilyenkor - Hiába a családbarát intézkedések

2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

tovább a cikkre
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen sajtot vettél, nehogy megedd! Listeria baktériummal szennyezett
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen sajtot vettél, nehogy megedd! Listeria baktériummal szennyezett

Listeria monocytogenes szennyezettség miatt a francia gyártó visszahívta a forgalomból egy brie sajt készítményét.

tovább a cikkre
Halálos áramütést szenvedett egy kislány, mert a villanyszerelő rosszul kötötte vissza a vezetékeket a házukban
Halálos áramütést szenvedett egy kislány, mert a villanyszerelő rosszul kötötte vissza a vezetékeket a házukban

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádol a Veszprémi Járási Ügyészség egy villanyszerelőt, akinek gondatlan munkája miatt egy tízéves kislány meghalt.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza