Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Hitelből Karácsony? – A hitelek, személyi kölcsönök buktatói - Szülők Lapja

Hitelből Karácsony? – A hitelek, személyi kölcsönök buktatói


Szeretnél egy igazi, szép, gazdag karácsonyt? Szeretnél mindent megvenni szeretteidnek? Plazma tv-re vágysz? Utaznál? Nincs pénzed, ezért hitel vennél fel ehhez? Ne tedd!!
A kockázatok és mellékhatások kivédése végett olvasd el szakértőnk tanácsait

Szerző: Szülők lapja
2010-12-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 4477 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankok már kora ősszel a karácsonyi hiteleket hirdették
Kinek jó üzlet a hitel? A bankok számára valóban az, de vajon neked megéri? Hirtelen sok pénzed lesz, ki sem látszol az ötletekből, mire is költenéd …
Itt és most nem szeretnék tippeket adni, hogy mire költsd a pénzedet. Inkább szeretnélek meghívni egy kis matematika órára, számold ki velem, hogy valójában mennyibe is kerül(ne) egy hitelből vásárolt ajándék.


Számolj velem!
Felveszel „csak” 300 000 Ft-ot, amit mindenki két perc alatt tetszőlegesen fejben már el is költött. Nézzük meg, hogy mennyibe kerül ez neked. Ne azt nézdd, hogy csupán havi 7600 Ft-ot kell törlesztésként fizetned, hanem azt, hogy a hitel utolsó részletének törlesztéséig mennyit kell összesen visszafizetned?! Ha 6 évig törleszted, akkor is majdnem a dupláját fizeted vissza.
Számoljunk tovább:
Ha 500 000 Ft-ot veszel fel 6 évre, akkor havonta 12 700 Ft lesz a törlesztő részleted. „Ez még belefér” - sóhajtasz fel megadóan. Ám ha a teljes hitelfutamidőt nézed, kiderül, hogy valójában mennyit is kell majd visszafizetned:
Ha 3 év alatt fizeted vissza, akkor „csak” a másfélszeresébe kerül,
5 év alatt már majdnem a dupláját,
7 év alatt pedig 2,2-szeresét!


Időd mint a tenger…
Hogyan függ össze az idő, a kamat, és a törlesztő részlet? Minél hosszabb időre veszed fel a hitelt (és ez bármilyen hitelre érvényes, legyen az lakás-, áruvásárlási, személyi stb.) a futamidő meghosszabbításával egyre többet fogsz visszafizetni. Amint a fenti példában is láttad, az idő drágítja meg a hiteled, mert minél hosszabb idő alatt fizeted vissza, annál többe kerül neked. Miért van az, hogy 7 év alatt több mint a dupláját kell visszafizetni az eredeti összegnek? Mert a személyi kölcsön a legdrágább hitelfajta.


Mit jelent az, hogy drága ez a hitel?
A bankok a személyi kölcsönre egyetlenegy fedezetet tudnak, ez pedig a havi fizetésed. Mivel ez bármelyik pillanatban megszűnhet (mert babád születik, felmondanak neked, tönkre megy a munkaadód stb.), ezért ezt a kockázatot a bankok „beárazzák”. Ez pedig a kamatban jelenik meg. Emiatt ilyen magas a személyi kölcsönök kamata. Jellemzően, manapság 24 %-tól indul, és határ a csillagos ég. Van olyan bank, amelyik 42%-ot kér, de vannak olyan pénzügyi szolgáltatók, akiknél három számjegyű a kamat.
Összehasonlításként egy lakáshitel kamata forint alapon 8,5-9 % körül van. Ebben az esetben a lakás nyújt fedezetet a bank számára. Ha nem tudod törleszteni a kölcsönt, akkor eladja a lakásodat, ebből megtéríti a hiteltartozásodat. De erről ne is beszéljünk, senki ne kerüljön ilyen helyzetbe!


Érted a bankok nyelvét?
Tudod mit jelent a THM?
Tudod miért 30 % körüli kamatra kapod a hitelt?
Tisztában vagy a kockázati felár fogalmával?
Ismered a devizák árfolyamának mozgását?
Ha nem tudsz ezekre a kérdésekre válaszolni, akkor döntésed előtt kérd ki egy független szakértő tanácsát.


Euró- vagy forinthitelt?
Ha a jövedelmed (fizetésed) forintban kapod, akkor forinthitelt vegyél fel. Ha euróban van bevételed, akkor bátran felvehetsz eurós hitelt. Mivel a devizák árfolyammozgása jelentős (lásd a svájci frankot, a lakáshitelesek mumusát), ezért ez még tovább drágíthatja a hitelt. Magyarul, ha forintban kapod a fizetésedet, a hiteled más valutában van, akkor a hitel kamatához hozzá kell adni az árfolyam elmozdulás mértékét is, így pedig akkora számot kapsz, hogy komoly esélyed van egy szívinfarktusra…


Mire figyelj hitelfelvételkor?
Nagyon sok mindenre.
- Kitől veszed fel?
- Jól gondold végig, hogy ha bekövetkezne a legrosszabb (sokáig beteg leszel, elveszted az állásodat stb.) akkor hogyan tudnád fizetni a havi törlesztéseket?
- Mivel tudod ezt a kockázatot csökkenteni? Életbiztosítás, hitelfedezeti biztosítás, családi kölcsön stb?
- Számold ki előre, hogy mibe fog ez kerülni neked? (Lásd, a fenti egyszerű matematikát.)
- Ne hagyd rábeszélni magad a bonyolult hiteltermékekre, mert drága csapdákat rejthet.


A kockázatok és mellékhatások kivédésenek módjai
Százszor gondold végig, hogy valóban szükséged van-e a hitelre. Ha mégis igen a válaszod, akkor mérlegeld a fenti kérdéseket, és aludj rá sokat! Tudom, a bankok nem fognak szeretni emiatt engem, de én neked írok, neked szeretnék segíteni, hogy jól dönts.
Mérlegeld, hogy amit a kölcsönből szeretnél venni, az valóban annyira fontos-e számotokra, hogy ekkora terhet kelljen vállalnotok hosszú éveken keresztül.
Számold ki, hogy valójában mennyibe fog kerülni ez nektek. Pontosan mennyit is kell majd visszafizetned. (Lásd fenti példákat.)


És még egy gondolat a végére:
Emlékszel arra, hogy mit kaptál 6 évvel ezelőtt karácsonyra? Nem? Tényleg nem? Pedig ezt a mostani karácsonyt pont 6 évig fogod fizetni.


Ha lenne olyan kérdés, amire a cikkből nem kaptál választ, szivesen válaszolok e-mailben: strausz.gyorgyi@gmail.com


Strausz Györgyi
Pénzügyi Szakember


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: karácsony, hitel, személyi kölcsön, bank, kockázat,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!

A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Ilyen nagyok már Katalin és Vilmos gyermekei! - György herceg, Sarolta hercegnő és a kis Lajos le sem tagadhatnák szüleiket

vissza vissza