Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár! - Szülők Lapja

Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!


A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

Szerző: S. Puskás Judit
2011-01-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 4700 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

A családi kedvezmény igénybevétele
Fontos!
A Családi kedvezmény igénylési nyilatkozatát januárban adja le a munkáltatójánál, különben csak az éves adóbevallás elkészítésénél lehet a kimaradt hónapokra a gyermekkedvezményt érvényesíteni.
A családi kedvezmény – a feltételek fennállása esetén – az adóalap-kiegészítéssel növelt, összevont adóalapját csökkenti.

A családi kedvezmény összege
A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint, három vagy annál több eltartott esetén 206 250 forint.

Kedvezményezett eltartott:
a) akire tekintettel belföldön családi pótlékot, vagy bármely EGT állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékot, más hasonló ellátást folyósítanak;
b) aki a családi pótlékot saját jogán kapja;
c) a rokkantsági járadékban részesülő személy;
d) a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig).

Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító tanuló, hallgató is mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál.
Így például, ha egy családban 10 és 12 éves gyermekek (kedvezményezett eltartottak) mellett olyan 18 évnél idősebb gyermek is van, aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik (eltartott), akkor a családban az eltartottak száma három. Ebben az esetben a kedvezményezett eltartottak (két fő) után fejenként és havonta 206 250 forint adóalapot csökkentő családi kedvezmény vehető igénybe.

Példa: 3 eltartott és kettő kedvezményezett (családi pótlékban részesülő) gyermek utáni kedvezmény
Havi bér jövedelme 300 000.- Ft.
Adóalap kiegészítéssel havi 381 000.- Ft
Ebből lejön 2 x 206 250.-Ft
Így az adóalap: 0.-Ft, ennek a 16% adója 0- Ft
a családi kedvezmény igénybevétele miatt nem fizet adót
A családi adókedvezmény igénybevétele nélkül 60 960.- Ft adót fizet
Ha évközben a családi pótlék folyósítása a gyermek munkába állása miatt, a családi pótlék folyósítása megszűnik, vagy a családi pótlékra nem jogosító hallgató (tanuló) munkába áll, akkor ennek megfelelően kell a gyermekkedvezmény igénybevételét módosítani. Erről a tényről ne felejtse a munkáltatót tájékoztatni, különben a jogtalanul igénybevett kedvezmény miatt, ha az adóbevallásban a 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet keletkezik, annak befizetése mellett még a befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként kell megfizetnie.


Családi kedvezményre jogosult
A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki jogosult a családi pótlékra (függetlenül attól, hogy azt ténylegesen a részére vagy a közös háztartásban élő másik szülő részére folyósítják), továbbá a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa. A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély esetében ez a magánszemély, vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül közös döntéssel kiválasztott magánszemély minősül jogosultnak.
Az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt a házastársak, élettársak egymás között – az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával – megoszthatják azzal, hogy erre élettársak csak a közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak. Amennyiben a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát az élettársak egyike igénybe veszi, kizárólag ő jogosult a családi kedvezmény érvényesítésére. Ha a családi kedvezményre ugyanazon kedvezményezett eltartott után több magánszemély jogosult, illetve ha a magánszemélyek a családi kedvezményt megosztják, akkor a jogosultaknak a nyilatkozatot közösen kell megtenniük.
A családi kedvezményt év végén az adóbevallásban az adóelőlegnél történő megosztástól függetlenül lehet megosztani, vagyis akkor a jogosultak újra eldönthetik, hogy melyikük veszi azt figyelembe, illetve hogyan osztják meg egymás között.


Példa 1:
A családban nevelt három kiskorú gyermek közül egy gyermek közös, míg a további két gyermek közül egy csak az anya, egy pedig csak az apa vérszerinti gyermeke.

A szülők élettársak, és a családban nevelt három kiskorú gyermek közül egy gyermek közös, míg a további két gyermek közül egy csak az anya, egy pedig csak az apa vérszerinti gyermeke. A leírt esetben az anya csak a saját és a közös gyermekkel összefüggésben jogosult a családi pótlékra, így esetében a kedvezményezett eltartottak száma kettő. Ugyanez a helyzet az apa esetében is. Így – függetlenül attól, hogy a családban nevelt gyermekek száma eléri a hármat – a szülők gyermekenként csak 62 500 forint családi kedvezményre jogosultak. Az adóelőleg megállapítása során az anya (hasonlóan az apához) csak a saját és a közös gyermekre tekintettel veheti igénybe az adóalap kedvezményt, havi kétszer 62 500 forintot. Az adóelőleg megállapítása során a közös gyermek után járó 62 500 forintnyi családi kedvezmény osztható meg a szülők között, természetesen azzal, hogy a két szülő erre a gyermekre tekintettel együttesen sem vehet igénybe havi 62 500 forintnál több kedvezményt. Az éves bevallásban lehetőség van arra is, hogy az egyik élettárs vegye igénybe a családi kedvezményt – fejenként és havonta 62 500 forint összegben – mindhárom gyermek után.

Példa 2:
3 gyermek az édesanya saját gyermeke, de új házassága révén az édesapának csak 1 saját és egy nevelt gyermeke van.

A szülők élettársak, és a családban nevelt három kiskorú gyermek közül mindhárom az anya vérszerinti gyermeke, de a három gyermek közül csak egy közös az élettárssal. Az anya a három kedvezményezett eltartottra tekintettel fejenként és havonta 206 250 forint, együttesen 618 750 forint adóalap kedvezményt vehet figyelembe. Az apa a közös gyermek tekintetében minősül jogosultnak. A jogosultakat jogosultsági hónaponként együttesen megillető családi kedvezmény e közös gyermekre értelmezhető, melynek összege 206 250 forint. Az apa tehát az egy kedvezményezett eltartott tekintetében jogosult legfeljebb 206 250 forint összegben adóelőleg nyilatkozat megtételére. A munkáltató ekkora összegben akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt az apánál, ha az apa és az anya adóelőleg nyilatkozata is a rendelkezésére áll, és az anya nyilatkozatából megállapítható egyrészt az, hogy az anya esetében a (kedvezményezett) eltartottak száma eléri a hármat, másrészt az, hogy a kedvezményezett eltartottak közül egy gyermek közös.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


 

Címkék: családi kedvezmény, összege, igénybevétele, jogosult, eltartott,

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

GYES 2011

2011. január 1-től változtak a GYES-re, azaz a Gyermekgondozási segélyre vonatkozó jogszabályok. Cikkünkben megtalálható minden – a GYES-sel - kapcsolatos aktuális információ

tovább a cikkre
Családi pótlék változások 2010

A családi pótlék két részből áll. A gyermek iskolakötelezettségéig nevelési ellátást, majd iskolás korától iskoláztatási támogatás formájában vehető igénybe. 2010-ben változások voltak az igénybevétel szabályozásában. Cikkünkből kiderül, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe a családi pótlék.

tovább a cikkre
Várandós, illetve ismét munkába álló kismamákra vonatkozó jogszabályok

Hogyan védi a jogrendszer a kismamákat, illetve a gyedről, gyesről ismét munkába állókat?! Legjobb, ha megismerik a Munka Törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusait, így tisztában lesznek a jogaikkal és vitás esetben akár ezekre a pontokra hivatkozva ki is tudnak állni az igazukért.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza