Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Magánnyugdíjpénztár, vagy állami? Teendők - Szülők Lapja

Magánnyugdíjpénztár, vagy állami? Teendők


Az Országgyűlés 2010. december 13-án elfogadta „A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényt”.

Szerző: Szülők lapja
2011-01-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3408 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jogszabály értelmében a magánnyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-éig kell eldönteniük, hogy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe vagy maradnak magánpénztári tagok.


ÁLLAMI NYUGDÍJRENDSZERBE VISSZALÉPŐK TEENDŐI

A hozamból az inflációt meghaladó rész (reálhozam) és a tagdíj-kiegészítés (továbbiakban együtt felvehető rész) az állami rendszerbe történő visszalépés esetén háromféle módon vehető igénybe:

• a tag egy összegben adómentesen felveheti a pénztártól;

• átutaltathatja önkénes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára. Az átutalt összeg nem csak teljes adómentességet élvez, hanem a személy az átutalt összeg 20%-át, de maximum 300 ezer Ft-ot visszaigényelhet az szja-jából az önkéntes nyugdíjpénztárába, a 2011. évről adott bevallásában (2012. évben).

• A visszaigényléshez az önkéntes nyugdíjpénztár ad adóigazolást (2012. 02. 15-ig), a visszaigénylésnél az SZJA tv 44/A-44/C §-ai a mérvadóak;

• kéri a TB-ben létrejövő egyéni számláján annak jóváírását.


Fontos:
A felvehető rész kifizetése nem most történik, hanem a PSZÁF által jóváhagyott ütemterv szerint, várhatóan 2011. április közepétől.
Az egyértelmű: a tagsági jogviszony 2011. március 1-jével szűnik meg, előtte biztosan nem indítható a kifizetés.
A felvehető részből a tagi kiegészítés már most is jól meghatározható, de a reálhozam nem. Mindenekelőtt tudni kell, a reálhozam nem egyenlő az eddig publikált (nominális nettó) hozammal, ennél (az infláció mértékével) kisebb összeg, és folyamatosan változik. Végső mértéke csak az elszámolás napjával lesz meghatározható.


Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok állami nyugdíjrendszerbe érkező befizetéseit nem lehet majd direkt módon örökölni.
A törvény bevezeti az özvegyi járadék fogalmát, ennek kiszámítását egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák majd. Az özvegyi járadékot csak az özvegyi nyugdíjra jogosult - mint az elhunyt biztosított különös jogutódja - jogosult. A törvény szerint a kettő közül csak az egyiket, a magasabbat kapja az örökös.

• A kormányrendelet a rendelkezés tartalmáról a következőket fogalmazza meg: "297/2010. sz. kormányrendelet 6. § (2) Ha a tag a visszalépő tagi kifizetések összegét egy összegben kívánja felvenni, meg kell jelölnie azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a visszalépő tagi kifizetések összegének átutalását, illetve kiutalását kéri. Ha a tag a visszalépő tagi kifizetések összegének önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárnál vezetett tagi számláján történő jóváírását kéri, meg kell jelölnie az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztár nevét, adószámát és a tag adóazonosító jelét."

• Ha a TB-be visszalépő tag nem rendelkezik írásban a Pénztárnak 2011. 02. 28-ig, akkor: "297/2010. sz. kormányrendelet 6.§ (3) ... a magánnyugdíjpénztár 2011. március 1. és március 31. között felkéri, hogy rendelkezzék a tagi kifizetés összegéről."

• "297/2010. sz. kormányrendelet 6.§ (4) Ha a volt tag a felhívás kézhezvételét követő 30 napon belül nem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a visszalépő tagi kifizetések összegét a lakcímére utalja ki. Az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztár - a volt tagnak társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át."
A tagi kifizetések (reálhozam, tagdíjkiegészítés) várható ütemezésére a kormányrendelet előírásokat tartalmaz, azok alapján a következők várhatók, feltüntetve a kötelező előírásokat.

• a Pénztár az előbbi ONYF értesítést követően "297/2010. sz. kormányrendelet 3. § (1) ...legkésőbb 45 napon belül
a) megállapítja a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagjainak számát, és
b) a visszaléptetés végrehajtására ütemtervet készít."

• "297/2010. sz. kormányrendelet 3. § (2) Az ... ütemtervnek tartalmaznia kell a visszalépő tagi kifizetések, valamint az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek történő eszközátadás ütemezését is. A magánnyugdíjpénztár az ütemtervét - az elkészítését követő 3 napon belül - jóváhagyásra megküldi a Felügyeletnek. A magánnyugdíjpénztár a visszaléptetést a Felügyelet által jóváhagyott ütemterv alapján folytatja le."

• "297/2010. sz. kormányrendelet 3. § (3) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő taggal való elszámolás fordulónapja azon hónap utolsó napja, amikor az elszámolás az ütemterv alapján megtörténik."

• Az előbbiek alapján a Pénztár legkésőbb 2011. 04. 15-éig készít ütemtervet a Tb-be történő visszalépések elszámolására, a PSZÁF által jóváhagyott ütemterv szerint a tagokkal kapcsolatban elkészíti az elszámolásokat, majd a tagok részére az elszámolást követően 30 napon belül megküldi az elszámolásukat, számlaértesítőjüket, valamint a tagi visszafizetéseket teljesíti.


Hasznos oldal:
Jogfenntartó nyilatkozat:
http://stabilitas.hu/?p=15151MAGÁNNYUGDÍJ PÉNZTÁRBAN MARADÓK

A Pénztárakat a kormányrendelet szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság legkésőbb 2011. 03. 01-ig tájékoztatja a Pénztárban továbbra is tagnak maradó tagokról. Ez alapján tudja a Pénztár megállapítani, hogy kik azok a személyek (volt tagjaik), akik nem maradtak pénztártagok, hanem visszaléptek a TB-be.


Mit jelent az, hogy pénztári vagyon örökölhető?
A pénztárban felgyűlt vagyonára minden pénztártag kedvezményezetteket jelölhet meg, akik halál esetén azt örökölhetik. A kedvezményezettek adatait a pénztárnak kell bejelenteni.


Hogyan lehet az örökséghez jutni?
A megjelölt kedvezményezettek vagy az örökösök eldönthetik, hogy a tag pénztári vagyonát egy összegben felveszik, a törvény szerinti hozzátartozói nyugellátás megállapítása esetén átutaltatják a Nyugdíjbiztosítási Alap részére, ugyanazon pénztárnál vezetett saját egyéni számlájukra átvezettetik, vagy más pénztárnál vezetett egyéni számlájukra átutaltatják.


Kell-e adózni az örökség után?
A tag halála után örökölt pénztári vagyonadó és illetékmentes.


Szükséges okmányok
A nyilatkozattételhez a személyi igazolvány, az újabb típusnál a lakcímkártya, útlevél vagy kártya alakú jogosítvány és a TAJ-kártya, de legalább a TAJ-szám szükséges. A nyilatkozatot 3 példányban nyomtatják ki: egyet eltesz az ONYF, egyet elküld a pénztárnak, egy marad a pénztártagnál. A pénztártag a nyilatkozat másolatát a nyilatkozattételt követő 5 napon belül köteles megküldeni a foglalkoztatójának.

A nyilatkozattétel helyszínei
Aki maradni szeretne a magánnyugdíjpénztári rendszerben, annak személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíj-biztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF). Nem csak a lakhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási és folyósítási igazgatóságokon tehetnek nyilatkozatot azok, akik továbbra is magánnyugdíjpénztári tagok kívánnak lenni. A tapasztalatok szerint, az ügyintézés pár percet vesz igénybe.
Hol lehet nyilatkozni?
Ld: http://tajekozodjon.com/hasznos_informaciok/

Hasznos oldalak:

ONYF ügyfélszolgálatok:
http://www.onyf.hu/?module=institutes&action=mainmenu&imname=ugyfelszolgalatok

Jogfenntartó nyilatkozat:
http://stabilitas.hu/?p=15151

http://tajekozodjon.com/

nyugdíjkalkulátor:
http://tajekozodjon.com/nyugdijkalkulator/

Leggyakoribb kérdések:
http://tajekozodjon.com/gyakran_ismetelt_kerdesek/Strausz Györgyi
Pénzügyi szakember
strausz.gyorgyi@gmail.com


 

Címkék: magánnyugdíjpénztár, állami nyugdíjrendszer, pénztártag, pénztári vagyon, örökölhető,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!

A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

tovább a cikkre
Családi pótlék változások 2010

A családi pótlék két részből áll. A gyermek iskolakötelezettségéig nevelési ellátást, majd iskolás korától iskoláztatási támogatás formájában vehető igénybe. 2010-ben változások voltak az igénybevétel szabályozásában. Cikkünkből kiderül, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe a családi pótlék.

tovább a cikkre
Várandós, illetve ismét munkába álló kismamákra vonatkozó jogszabályok

Hogyan védi a jogrendszer a kismamákat, illetve a gyedről, gyesről ismét munkába állókat?! Legjobb, ha megismerik a Munka Törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusait, így tisztában lesznek a jogaikkal és vitás esetben akár ezekre a pontokra hivatkozva ki is tudnak állni az igazukért.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtban sült karfiol

Sajtban sült karfiol

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g karfiol 2 tojás 30 g reszelt sajt 30 g vaj só szerecsendió zsemlemorzsa

Recept:

A karfiolt puhára főzzük, majd leszűrjük. A tűzálló tálat margarinnal kikenjük és zsemlemorzsával meghintjük. A tojást a vajjal és a sajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a főtt karfiolt. Ezután tűzálló tálba öntjük és a sütőben megsütjü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Autósmozi 2020: 4+ szuper autósmozi Budapesten és vidéken, amit próbáljatok ki idén nyáron

vissza vissza