2020. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > 2011 - Változnak a táppénz-szabályok – a kismamákat is érinti a változás - Szülők Lapja

2011 - Változnak a táppénz-szabályok – a kismamákat is érinti a változás


2011. április 30-a után megváltozik, szigorúbb lesz a táppénz szabályozása. A változások a kismamákat is érintik.

Szerző: S. Puskás Judit
2011-03-24
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3260 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

A táppénz mértéke 2011. április 30-ig
A táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60%-a, de legfeljebb 10.400 Ft/ nap, ha a dolgozó legalább kétévi folyamatos biztosítási idővel rendelkezik.

Két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén, illetve a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem 50%-a.2011. április 30-tól szigorúbb táppénz-szabályozás lép életbe, melynek értelmében 2011-ben az eddigi napi maximum 10.400 Forintnak legfeljebb a felét kaphatják kézhez a betegállományban lévők, tehát az új táppénz maximum 5.200.- Ft/nap.
Vagyis a táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60%-a, de legfeljebb 5.200 Ft/ nap, ha a dolgozó legalább kétévi folyamatos biztosítási idővel rendelkezik.

Két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén, illetve a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a táppénz mértéke továbbra is a figyelembe vehető jövedelem 50%-a.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa.
A biztosítási jogviszony megszűnését követően legfeljebb 30 napon át jár táppénz.


Kismamák táppénzes állománya
A másik fontos változtatás, hogy míg 2011. április 30. előtt a terhes kismamák a táppénzt megelőzően betegszabadságot kaptak, 2011. április 30-tól a részükre az első naptól táppénzt kell folyósítani.

A betegszabadság évente 15 nap. Az 1 napra járó betegszabadság az egy napra járó munkabérnek a 70%-a, míg az 1 napra járó táppénz az előző éves jövedelem 1 napra eső részének a 60%-a, de maximum 5.200 Ft / nap.
Ezzel nem biztos, hogy rosszabbul jár a kismama, mert a betegszabadságból vonnak nyugdíjjárulékot (10%), egészségbiztosítási járulékot (2+4%) és munkaerőpiaci járulékot (1,5%), valamint SZJA-t (16%). A táppénzből pedig csak SZJA-t vonnak le.


Egyéb esetekben (nem veszélyeztetett terheseknél) a betegszabadság továbbra is a táppénz első 15 napjára jár, azonban a gyermekek után folyósított táppénz, a baleseti táppénz és a terhességi táppénz esetében a táppénz az első naptól jár.TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: táppénz, szabályok, kismama, betegállomány, biztosítási idő, biztosítási jogviszony, betegszabadság,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

GYES, GYET összege 2011-ben

A cikkben összefoglaljuk a GYES, GYET összegére, folyósítására vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!

A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

tovább a cikkre
Családi pótlék változások 2010

A családi pótlék két részből áll. A gyermek iskolakötelezettségéig nevelési ellátást, majd iskolás korától iskoláztatási támogatás formájában vehető igénybe. 2010-ben változások voltak az igénybevétel szabályozásában. Cikkünkből kiderül, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe a családi pótlék.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Marhahúspüré

Marhahúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Marha színhús (bélszín) Só

Recept:

A folyóvízben megmosott húst annyi vízbe tesszük, hogy ússzon a vízben. Enyhén sózzuk, majd puhára főzzük. Kétszer is átdaráljuk, mielőtt az elkészített főzelékbe tesszük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Meghalt Csukás István! A Süsü, a Pom Pom, a Nagy Ho-Ho-Ho-horgász és más mesék szerzője 83 éves volt

vissza vissza