Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > 2011 - Változnak a táppénz-szabályok – a kismamákat is érinti a változás - Szülők Lapja

2011 - Változnak a táppénz-szabályok – a kismamákat is érinti a változás


2011. április 30-a után megváltozik, szigorúbb lesz a táppénz szabályozása. A változások a kismamákat is érintik.

Szerző: S. Puskás Judit
2011-03-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 4214 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

A táppénz mértéke 2011. április 30-ig
A táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60%-a, de legfeljebb 10.400 Ft/ nap, ha a dolgozó legalább kétévi folyamatos biztosítási idővel rendelkezik.

Két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén, illetve a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem 50%-a.2011. április 30-tól szigorúbb táppénz-szabályozás lép életbe, melynek értelmében 2011-ben az eddigi napi maximum 10.400 Forintnak legfeljebb a felét kaphatják kézhez a betegállományban lévők, tehát az új táppénz maximum 5.200.- Ft/nap.
Vagyis a táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60%-a, de legfeljebb 5.200 Ft/ nap, ha a dolgozó legalább kétévi folyamatos biztosítási idővel rendelkezik.

Két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén, illetve a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a táppénz mértéke továbbra is a figyelembe vehető jövedelem 50%-a.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa.
A biztosítási jogviszony megszűnését követően legfeljebb 30 napon át jár táppénz.


Kismamák táppénzes állománya
A másik fontos változtatás, hogy míg 2011. április 30. előtt a terhes kismamák a táppénzt megelőzően betegszabadságot kaptak, 2011. április 30-tól a részükre az első naptól táppénzt kell folyósítani.

A betegszabadság évente 15 nap. Az 1 napra járó betegszabadság az egy napra járó munkabérnek a 70%-a, míg az 1 napra járó táppénz az előző éves jövedelem 1 napra eső részének a 60%-a, de maximum 5.200 Ft / nap.
Ezzel nem biztos, hogy rosszabbul jár a kismama, mert a betegszabadságból vonnak nyugdíjjárulékot (10%), egészségbiztosítási járulékot (2+4%) és munkaerőpiaci járulékot (1,5%), valamint SZJA-t (16%). A táppénzből pedig csak SZJA-t vonnak le.


Egyéb esetekben (nem veszélyeztetett terheseknél) a betegszabadság továbbra is a táppénz első 15 napjára jár, azonban a gyermekek után folyósított táppénz, a baleseti táppénz és a terhességi táppénz esetében a táppénz az első naptól jár.TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: táppénz, szabályok, kismama, betegállomány, biztosítási idő, biztosítási jogviszony, betegszabadság,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

GYES, GYET összege 2011-ben

A cikkben összefoglaljuk a GYES, GYET összegére, folyósítására vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!

A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

tovább a cikkre
Családi pótlék változások 2010

A családi pótlék két részből áll. A gyermek iskolakötelezettségéig nevelési ellátást, majd iskolás korától iskoláztatási támogatás formájában vehető igénybe. 2010-ben változások voltak az igénybevétel szabályozásában. Cikkünkből kiderül, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe a családi pótlék.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkés cukkinifőzelék

Csirkés cukkinifőzelék

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g csirkemell 100 g cukkini 50 g burgonya

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A cukkinit és a burgonyát szintén alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk és kevés vízben, vagy gőzben megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a főtt cs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Hármast kapott a dolgozatára, ezért megkéselte tanárát a 17 éves győri diák - Most hoztak ítéletet az ügyben

vissza vissza