Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Egyedülálló szülőknek pénzügyi segítség - Szülők Lapja

Egyedülálló szülőknek pénzügyi segítség


Aki egyedül neveli a gyermekét, különösen nehéz helyzetben van. Ráadásul sokszor előfordul, hogy a szülők anyagi téren is rivalizálnak egymással, így akarják elnyerni gyermekük szeretetét. Pedig mennyivel jobb lenne, ha átgondolt, tudatos gazdálkodással teremtenék meg gyermekük jövőjét.

Szerző: Szülők lapja
2011-05-04
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3144 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Általában fizetésből élünk. Ehhez jön a családi pótlék és a gyerektartás összege. (Ha szerencsések vagyunk, akkor rendszeresen megkapjuk, ha nem, akkor tényleg a „magad uram, ha más nem” alapon kell gazdálkodnunk.)

Az iskolás évektől különösen megnőnek a kiadások
Ahogy cseperednek a gyerekek, egyre többe kerülnek. Az iskola kapujának átlépése az igazi választóvonal. Ekkortól számíthatunk előre nem látható rendkívüli kiadásokra. Egy osztálykirándulás is megterhelő lehet, ráadásul egyetlen egy szülő sem mondja ki szívesen azt a gyermekének, hogy „ne haragudj kincsem, de nem tudom kifizetni”. Előbb szakad meg a szívünk, mintsem ilyet kimondjunk.


A BORÍTÉK- MÓDSZER - Hatékony módszer az egyedülálló szülők gazdálkodására
Mit tehetünk hát, ha meg szeretnénk kímélni magunkat egy-egy ilyen kényelmetlen helyzettől?

Vegyünk elő jelképesen három borítékot. Aki átutalással bankszámlára kapja a fizetését, az nyithat alszámlákat (ez manapság már ingyenes), ide tegye át a borítékba szánt pénzeket.

-    Az első borítékra ráírjuk: havi megélhetés
Ebbe értjük bele a rezsit, a mindennapi élethez szükséges kiadásokat. Ide, minden hónap elején tegyünk bele annyit, amennyit el szeretnénk költeni. Ne többet!
Az első pár hónapban meglehet furcsa lesz, és nehezen tartható majd a magunk által szabott keretek között maradni. De ha tudjuk, hogy meddig nyújtózkodhatunk, akkor tudatosabban, átgondoltabban fogjuk elkölteni a pénzünket.

-    A második borítékra írjuk rá: szezonális kiadás (pl. nyári tábor)
Most tavasszal már jönnek a tanároktól a táborozási lehetőségek. Egy-egy tábor bizony 25-30 ezer Ft-ba kerül. Ez csak egy hét a nyár 10 hetéből. Bár legtöbbször kapunk részletfizetési kedvezményt, azonban ezeket összeadva, bizony 100 ezres nagyságrendű összeg is kijöhet, amit a táborozásra kell(ene) fordítanunk. Ezért nem árt előre spórolni a nyárra.

Ennek a borítéknak a felirata bizony szezononként változik.
Ha már kifizettük a nyári táborokat, utána (június, július, augusztus hónapokban) iskolakezdés lehet a cím. Ősszel karácsonyi ajándékok címet írhatunk rá.

-    A harmadik boríték címe: gyermeke(im) továbbtanulása
Ez a tétel az, ami a legjobban megterheli egy szülő pénztárcáját. Ráadásul nem leszünk fiatalabbak, nem tudjuk, hogy majdan lesz-e munkánk, lesz-e elegendő keresetünk. Mi azonban mindent szeretnénk megadni gyermekeinknek. Tapasztalatom szerint, a főiskola, egyetem első két évében nem, vagy alig van lehetősége dolgozni egy gyereknek. Így ezekben az években bizony támogatni kell. Még ha később a tanulás mellett dolgozni is fog, akkor is ránk lesz utalva.

Több tanulmány, újságcikk foglalkozik azzal, mennyibe is kerül egy felsőoktatási intézménybe járó gyerek tanulása. Átlagosan havi 100 ezer forintba. Ez megdöbbentően magas összeg. Azonban erre hosszú éveken keresztül lehet készülni. Minél korábban elkezdjük, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy összegyűjtsük ezt az összeget. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Elég, ha csak a családi pótlék összegét tesszük félre. Bármennyire is megdöbbentő, de 15 év alatt, pont összegyűjthető a családi pótlékból az egyetemi tanulmányokra szánt összeg. Ha csak 10 évig gyűjtögetünk, akkor csak a két harmadát tudjuk összeszedni.


A jó tervezéssel megkíméljük magunkat az adósság csapdáitól
Természetesen annyi borítékot készíthetünk magunknak, amennyit csak szeretnénk. Egy a lényeg. Ha megtervezzük a kiadásainkat, ha mindig van egy „vésztartalék” borítékunk, akkor nem kell a hitelkártyákhoz nyúlnunk, nem kell kölcsönkérnünk, nem szorulunk mások támogatására. Higgyék el, ez nem az összeg nagyságától függ. Ez csak azon múlik, mennyire vagyunk következetesek és kitartóak. Mert egy-egy ilyen borítékba kerülhet 2000 Ft is havonta. 5 hónap múltán az ebben lapuló 10 e Ft mégiscsak több mint a semmi!


Strausz Györgyi
pénzügyi tanácsadó


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Címkék: egyedülálló, szülő, családi pótlék, gyerektartás, gyerektartás, tartásdíj

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermek láthatása válás, vagy különélés esetén

A különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás manapság igen gyakori probléma – felmerülhet egyrészt az élettársi kapcsolatok felbomlásakor, másrészt a házasságok felbontása során, de elképzelhető olyan eset is, amikor a szülők sohasem éltek együtt, csak egy rövid párkapcsolat gyümölcse a gyermek.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre
Egyedülálló szülőknek járó juttatások

Sajnos manapság egyre több szülő egyedül neveli gyermekét, ami elsősorban a válások számának növekedésével magyarázható. Mivel az egyedülálló szülőknek egyedül kell fizetniük a költségeket, a rezsitől a ruházkodásig, az étkezéstől a kikapcsolódásig, így az Állam, az Önkormányzatok, illetve a szolgáltatók plusz juttatásokat, illetve kedvezményeket biztosítanak számukra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hideg túrós almaleves

Hideg túrós almaleves

Levesek >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 450 g édes alma 100 g sovány túró 500 ml 1,5 %-os tej Méz (ízlés szerint) 2 közepes rúd fahéj 5 szem szegfűszem Egy csipet só

Recept:

A fahéjat és a szegfűszeget kb. 150 ml vízben felforraljuk, majd leszűrjük. A szűrletet a tejhez öntjük. Az alma felét meghámozzuk, és a mézzel, valamint a túróval egy botmixer segítségével pürésítjük. A pürét összekeverjük a tej és a szű(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Így segítheted a gyerek beszédfejlődését: 7 szuper játék a hangképzés, szókincs, memória fejlesztésére

vissza vissza