Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Gyerekek, akiket elhanyagolnak a szüleik: ilyen lelki sérüléseik lesznek felnőtt korukra - Szülők Lapja

Gyerekek, akiket elhanyagolnak a szüleik: ilyen lelki sérüléseik lesznek felnőtt korukra


Milyen maradandó lelki sérüléseken mennek át azok a gyerekek, akiket durván elhanyagolnak szüleik, vagy akikről már le is mondtak? Milyen sors vár ezekre a kiszolgáltatott gyerekekre, akik semmiről semmit sem tehetnek? Miért kell rájuk mindannyiunknak jobban odafigyelni?

Szerző: Balassa Olívia
2015-08-07
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Milyen maradandó lelki sérüléseken mennek át azok a gyerekek, akiket durván elhanyagolnak szüleik, vagy akikről már le is mondtak? Milyen sors vár ezekre a kiszolgáltatott gyerekekre, akik semmiről semmit sem tehetnek? Miért kell rájuk mindannyiunknak jobban odafigyelni?

Nem nagyon lehetséges gyötrelmesebb állapot annál, mint amit azok a gyerekek kényszerülnek nap mint nap átélni, akikről lemondtak a szüleik. Lemondtak arról, hogy ők neveljék fel őket egy családban, egy családként.
 

Gyerekek, akiket elhanyagolnak a szüleik: ilyen lelki sérüléseik lesznek felnőtt korukra


A család hiánya és a neveltetés kihat az egész későbbi életünkre
Ezek a gyermekek származási családjukon kívül nevelkednek, gyakran gyermekotthonban, és ez meghatározza egész elkövetkező életüket. Először is meg kell tanulniuk az őket körülvevő mikrokörnyezet sajátos jellemzői szerint élni. Majd meg kell tanulniuk elviselni azt a hozzáállást, ahogyan a körülöttük élő társadalom viszonyul hozzájuk, és ahogy rájuk vetíti, majd számon kéri tőlük előítéleteit, ítélkezéseit, túlzó-irreális elvárásait. Például, talán a leggyakoribb: azért nevelkedik gyermekotthonban, mert ő egy rossz gyerek és ott majd megtanulja, hogyan kell jónak lenni.
És meg kell tanulniuk elviselni saját - nagyrészt a fentiekből adódó - félelmeiket.

A gyerekek önmagukat okolják a kialakult helyzet miatt
Az elhanyagolt, elhagyott gyerekek leggyakrabban önmagukat hibáztatják a családjaikban történt rossz, negatív végkimenetelű konfliktusokért és a későbbiek folyamán kis világuk minden veszteségéért. Az idő előre haladtával ahogyan nőnek, gyakran szinte az összes negatív történésért magukat okolják. Majd énképük részévé válik a "jobb lenne a világ, ha én nem is lennék benne" érzés. Énállapotuk ebből kifolyólag túlnyomóan gyermeki marad.

Maradandó lelki sérülések egy életen át
Lelki sérüléseik feldolgozatlansága későbbi életük folyamán - a tanulatlanság, a konfliktusok és veszteségek feldolgozatlansága esetén - személyes kapcsolataikban a régiekből fakadó újabb konfliktusok kialakulásához vezetnek.

Mit szabad a lelkisérült gyerekektől elvárnunk, és mit nem?
A számukra túlzó és irreális elvárások az őket körülvevő társadalom résztvevőitől - a felnőttek, a gyerekek, a nevelők, a tanárok, az ép családban nevelkedő gyerekek szülei részéről - ugyanazok, mint az ép vagy valamilyen csonka család típusban nevelkedő gyerekek esetében. A problémák sorozata ezen a ponton a belső lelki történések és konfliktusok területéről átmegy a külső társadalmi színtérre is, mert szinte lehetetlen a másodlagos vagy egyéb szociális színtereken, a nevelés és az oktatás területén ugyanazt ugyanúgy elvárni tőlük, mint a normál élethelyzetben lévő gyerekektől.

Mi jellemzi általában az elhanyagolt, elhagyott gyermekeket?
1. Kötődésük tárgya a legsérülékenyebb időszakukban nem volt biztonságot nyújtó, állandó és támogató.
2. Kiszolgáltatottak.
3. Korai fejlődésük zavart és sérülést szenvedett el.
4. Nehezen tud kialakulni bennük a bizalom érzése.
5. Alanyai egy olajozottan működő rendszernek amelyet a felnőttek ismernek, ők pedig különböző módokon próbálnak eligazodni benne. A körülöttük folyamatban lévő dolgok alanyai - nem pedig részei és nem meghatározói, mint sok ép családban élő gyermek.
6 Általában félnek a jövőtől és nincsen személyes jövőképük.
7. Vágyaik beteljesedésének gyakran gyökértelenségük - a hovatartozás hiánya, a kötődés képességének zavara a gátja.
8. Fejlődési folyamataik fent leírt hiányosságait általában a veszélyeztetettség helyzetének megszüntetésére, sajátos szükségleteik szerint létrehozott speciális vagy másodlagos szociális színterek sem képesek pótolni.

Mivel vér szerinti szüleik sajnos gyakran nem tartják velük a kapcsolatot, ezért az esetek nagyobb részében nem sikerül hazagondozni a gyerekeket. Mikrokörnyezetük, amelyben szocializálódtak, általában eltér az átlagostól. A hagyományos gyermekotthoni környezet az intézményi szerkezet miatt nem nyújthatja nekik a legmegfelelőbbhöz legjobban hasonlító szocializációs közeget, a követendő példaként szolgáló családmodellt.
 
Szerző: Balassa Olivia mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, a Nagyszülők Lapja állandó szakértője
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, gyermeknevelés, család, csonka család, nevelőotthon, lelki sérülések gyerekkorban, szülő, nevelőszülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nevelőszülőket keres a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nevelőszülői csoportja!

Családokat, házaspárokat keresnek Budapesten és 40 km-es körzetében nevelőszülői feladatokra.

tovább a cikkre
10.000 gyermek vár rá, hogy valaki haza vigye - nevelőszülők kerestetnek!

10 000 gyermek vár nevelőszülőkre Magyarországon – írta nemrégiben Facebook bejegyzésében a Fészek Gyermekvédő Egyesület, aki nevelőszülők felkutatásával és képzésével foglalkozik. 10 000! – döbbenetes számadat, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni…

tovább a cikkre
Változások – ápolási díj, nevelőszülői viszony, óvodáztatás, diplomás gyed, gyed extra

Az Országgyűlés több mint harminc törvénymódosítást fogadott el hétfőn a jövő évi költségvetés végrehajtásának megalapozásaként. A képviselők bevezették a kiemelt ápolási díjat, amelyet a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozóikat ápolók igényelhetnek, továbbá döntöttek arról is, hogy csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvoda a gyermek hároméves korától.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Gyereknap és pünkösdi hosszú hétvége 2020: 141 kinti és benti program, amit imádni fog a gyerek!

vissza vissza