Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan - Pszichológus tanácsai - Szülők Lapja

Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan - Pszichológus tanácsai

Szülőklapja képAnya, unatkozom! Kisgyerekes szülők gyakran hallják ezt a mondatot, és úgy érzik, nekik kell megoldani ezt a problémát. Baj-e vagy sem, ha néha hagyod unatkozni a gyerekedet? Pszichológus szakértőnk írása.

Szerző: Gühring Rita
2015-11-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gühring Rita
pszichológus, szülő coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Szülőként néha nem könnyű megérteni, hogy hogyan lehetséges az, hogy a gyerek unatkozik, amikor a szobája tele van játékokkal és a polcokon jobbnál jobb könyvek sorakoznak - segít értelmezni a mai gyerek unatkozását Gühring Rita pszichológus. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogy miért nem árt, ha a gyerekek néha egy keveset unatkoznak.


Miért unatkozik a gyerek?


A mai gyerekek nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel
Sokat segíthet, ha beleképzeljük magunkat a mai gyerekek helyébe. Hozzá vannak szokva ahhoz, hogy az egész napjuk be van táblázva. Amikor nem iskolában vannak, akkor különórákra járnak, amikor nem különórán fejlesztik nyelv-, rajz- és tánctudásukat, akkor leckét írnak, majd ha azt befejezték, leülnek a képernyő elé. Így ha véletlenül mégis akad egy szabad percük, elhangzik a jól ismert mondat: Anya, unatkozom! Mivel az idejük nagy része általában strukturált, nincs alkalmuk megtanulni, hogy mit kezdhetnének a szabadidejükkel, vagy hogy hogyan találhatnának kiutat az unalomból.

Mit jelent az, hogy hagyod unatkozni a gyereket?
Tudva azt, hogy a gyerekeknek megvan a képességük arra, hogy elfoglalják magukat, szülői irányítás nélkül játsszanak, ha megfelelő (tehát nem ingerszegény) környezetben vannak, ne legyen lelkiismeret furdalásod, hogyha nem szórakoztatod a gyerekedet, amikor nincs mit csinálnia. Az egészen kicsi gyerekeknek természetesen a szülők segítségére van szükségük ahhoz, hogy ne unatkozzanak.Már a másfél éves gyerekek is képesek rövid ideig eljátszani saját magukban, az óvodáskorú és kisiskolás gyerekeknek pedig alapvető szükségük a strukturálatlan vagy szabad játék - vagyis amit akkor játszanak, amikor nincs meghatározva, hogy mit kell csinálniuk, viszont nem ülnek passzívan a képernyő előtt -, hiszen az érzelmi és értelmi képességek fejlődésében rendkívül fontos szerepet játszik. Tehát, ha minden nap hagysz egy kis időt a gyerekednek arra, hogy szabadon játsszon, az a javára válik!

Miért jó, ha néha unatkozik a gyerek?
Amikor a gyerekek magukra vannak utalva abban, hogy az unalomból kiutat találjanak, kreativitásra van szükségük. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek szüleik biztosítanak strukturálatlan időt a napirendjükben, kreatívabbak, önállóbbak társaiknál, valamint könnyebben oldanak meg problémákat, fejlettebb szociális kompetenciákkal rendelkeznek és jobb az empátiás képességük is.


Szabad játék kisgyerekeknél - 5 tanács a pszichológustól


Mire számíts, ha mostantól néha hagyod unatkozni a gyerekedet?
Ha úgy döntesz, hogy lehetőséget adsz a gyerekednek a szabad a játékra, akkor biztos lehetsz abban, hogy az hosszú távon megtérül! Azonban készülj fel rá, hogy rövid távon nem lesz egyszerű!

1. Először is, számolj azzal, hogy eleinte próbál majd rád támaszkodni útmutatásért, hiszen nincs hozzászokva ahhoz, hogy neki kelljen kitalálnia, mit kezdjen magával.
2. Biztasd türelemmel arra, hogy nélküled játsszon! Előbb-utóbb egészen biztos, hogy rá fog érezni a szabad játék ízére.
3. Jó, ha előre gondoskodsz eszközökről, játékokról, amikkel el tudja foglalni magát.
4. Próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy irányítsd a játékát, vagy bekapcsold neki a tévét.
5. Az is lehet, hogy az unatkozás csak egy kifogás, és a gyerekednek valójában arra van szüksége, hogy ott legyen melletted egy kicsit. Ilyenkor bevonhatod abba, amit éppen csinálsz, de néha elég egy ölelés is, vagy pár perc odafigyelés, és a gyereked kész lesz arra, hogy elfoglalja magát.


A gyereket nem mindig neked kell szórakoztatnod!
Fontos, hogy odafigyelj a gyerekedre és néha együtt játssz vele - ezt sokan tudják. De ne érezd úgy, hogy a gyerekedet mindig neked kell szórakoztatnod! Tartsd észben, hogy egy kis unatkozás nem fog ártani neki!

Szerző: Gühring Rita
Fotó: Freepik/lookstudio

Címkék: gyerek, gyereknevelés, gyermeknevelés, gyermekpszichológus, unatkozás, játék, szabadjáték

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre
Így fejleszd az óvodás gyerek kézügyességét - Játékos, kreatív feladatok, fontos tanácsok a fejlesztőpedagógustól

Hogyan kell az óvodás gyerekkel év közben foglalkozni úgy, hogy ők majd szeptemberre iskolaérettek legyenek? Milyen egyszerű és hétköznapi játékokkal, játékos feladatokkal javíthatunk a gyerekek kézügyességén, ami majd a helyes ceruzafogást alapozza meg? Kreatív és játékos feladatok fejlesztőpedagógustól.

tovább a cikkre
Hogyan hat a számítógép és a videójáték a gyerekekre?

Milyen hatással vannak a gyerekekre a számítógépes játékok és a videójátékok? Okozhat-e viselkedészavart a sok számítógépes- és videójáték? Káros-e az erőszakos számítógépes játék?

tovább a cikkre
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

tovább a cikkre
Ezt a játékot imádni fogja a gyermeked!

Móricz Zsigmond: Iciri-piciri című verses-meséjét nagyon szeretik a gyerekek, mert kedves kis szövegezése miatt könnyen tanulható. Ha gyermekünkkel közösen készítjük el a mese szereplőit, a közös barkácsolással plusz örömöt szerezhetünk gyermekünknek!

tovább a cikkre
Fejlesztő játékok - együtt játszik a család

Összeállításunkban olyan feladatok szerepelnek, melyek bármikor, bárhol játszhatóak és nemcsak élvezetesek csemeténk számára, de sokat tanulhat, sokat fejlődhet általuk. Ezek a játékok arra is jók, hogy elviselhetőbbé tegyük számára a hosszú utazást, vagy a sorban állást, esetleg az étteremben a várakozást.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gühring Rita - pszichológus, szülő coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél

vissza vissza