5 játék, ami a leginkább fejleszti a gyermeked - Mire figyelj a szakember szerint?

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


5 játék, ami a leginkább fejleszti a gyermeked - Mire figyelj a szakember szerint? A játszás nem csak egyszerű szórakoztató elfoglaltság, hanem komoly tanulási folyamat is gyerekkorban, ezért a játékok sem pusztán tárgyak, hanem eszközök ebben a gyermek fejlődésében. Milyen a jó játék? Mi fejleszti leginkább a gyermeked? Előfordult már veled, hogy utazáskor bekészítettél egy jó nagy műanyag ládányi játékot, nehogy a gyermeked unatkozzon - aztán a végén a nagy műanyag ládával játszott önfeledten?

A játszás nem csak egyszerű szórakoztató elfoglaltság, hanem komoly tanulási folyamat is gyerekkorban, ezért a játékok sem pusztán tárgyak, hanem eszközök ebben a gyermek fejlődésében. Ennek okán a jó játék egyik ismérve, hogy nem köti gúzsba a gyermek fantáziáját, hanem számtalan módon használható, variálható.

Milyen a jó játék?
A Power Play Center játékterápiás központ oktatója, Fritzie De Vera óvodapedagógus szerint a következő kérdésekre válaszolj, mielőtt gyermekednek játékot vásárolsz:

1. Megfelel a játék a gyermekem életkorának?
2. Biztonságos?
3. Fejlesztő játékként is hasznos? Olyan, ami pozitívan hat a gyermekem kíváncsiságára, kreativitására vagy képzelőerejére?
4. Végtelen számú játékot lehet vele játszani?
5. Segíti-e a gyermekemet a tanulási, fejlődési folyamatban?

Természetesen a szülőknek az sem mindegy, hogy egy játék mennyire terheli meg a pénztárcát - ám szerencsére a gyerekek még a leghétköznapibb tárgyakat is játékká tudják varázsolni a képzeletükkel.


 

5 játéktípus, ami a leginkább fejleszti a gyermekedet


Hogy milyen játékok felelnek meg leginkább a fenti feltételeknek? Tapasztalataik alapján De Vera 5 kategóriába sorolja az igazán hasznos, és a gyermekek számára is szórakoztató játékokat.

1. Nyílt végű játékok
A nyílt végű játékok fejlesztik a képzelőerőt, a koncentrációt és a problémamegoldó-képességet. Ezekkel akár órákig is eljátszik a gyermek, akár magában vagy társakkal. Ilyenek az építőkockák, a puzzle, a beillesztős-válogatós játékok.

2. Színek és zene
A művészetek által is erőre kap a gyermek fantáziája és a kézügyessége, hallása is fejlődik. Rajzolás, festés, zsírkrétázás, gyurmázás vagy éppen a zenélés kiváló önkifejezési eszközök, ráadásul a gyerekek egyénisége is jobban kibontakozhat. Nagyobbaknak vehetünk játékgitárt vagy mikrofont, kisgyerekek a konyhai eszközökkel - mint a kanál vagy a habverő - is remekül tudnak zenélni, de a műanyag láda is szuper dob lehet egy kis házi muzsikához.

3. Talált tárgyak
A szakember ide azokat a hétköznapi eszközöket sorolja, amelyekkel sok minden eljátszható - például két bottal lehet kardozni, kartondobozból erődöt építeni, kavicsokat pénzként használni a képzeletbeli boltban, papírcsónakkal versenyezni egy vödör vízben. De Vera úgy véli, hogy a természetben megtalálható dolgok felelnek meg legjobban a célnak: a víz, a homok, botok, levelek, termések.

4. Táblajátékok, kártyajátékok
A tábla- és kártyajátékok kiválóan fejlesztik a problémamegoldó képességet, ugyanakkor legalább ennyire fontos az, hogy a gyermek másokkal együtt játszik - ez pedig remek alkalom arra, hogy megtapasztalja, milyenek a szabályok, milyen nyerni és veszíteni, miről ismerszik meg egy barát vagy hogy miként tud másokkal együttműködni, stratégiázni. Kétszemélyes táblajáték a malom, a dáma, többszemélyes pedig a rengeteg társasjáték és stratégiai játék - minden korosztálynak találni megfelelőt.

5. Játékkonyha, építőkockás játékok
Mindkét játéktípus arra ösztönzi a gyermeket, hogy megteremtse a maga világát és használja a fantáziáját, hogy belehelyezze magát egy képzelt szerepbe. Ezek a játékok kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerek minden alkalommal alkosson valamit, szétszedje, aztán alkosson valami teljesen mást. Nem beszélve arról, hogy remekül fejlesztik a finommotoros és nagymotoros képességet is. A kisebbeknek a nagyobb téglákból álló építőkockák, nagyobbaknak a kis elemekből álló  játékok ajánlhatók.

Mi a helyzet az elektromos eszközökkel?
Ami az elektromos játékokat, eszközöket illeti, a szakember felhívja a figyelmet, hogy a szülő feladata szigorú szabályokat szabni - azaz mennyi időt tölthet a gyermek az okostelefonos vagy tabletes játékokkal. Azt is hozzáteszi, az Amerikai Gyermekgyógyászok Egyesületének ajánlása szerint a 2 évnél kisebb gyermekeknek nem ajánlott sem a tévé, se az okostelefon vagy a tablet. E fölött pedig a szervezet maximum napi 2 képernyő előtt töltött órában szabta meg azt az időt, ami még nem káros a gyermeknek.

Még egy lényeges dolog, amit minden szülőnek szem előtt kellene tartania: bármilyen körültekintően is választasz játékot a gyermekednek, nagyon fontos, hogy te is rendszeresen ülj le mellé játszani. Már napi 10-15 perc közös játék is rengeteget jelenthet.

Forrás: a Smartparenting.com cikke nyomán
Fotó: Freepik/shurkin_son

 

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


2016.05.18