2021. október 18 |Lukács...

Főoldal > Cikkek > Játék tippek > A 20 legjobb benti játék és elfoglaltság gyerekkorunkból! - Retró játékok, ha már elegetek van az internetből - Szülők Lapja

A 20 legjobb benti játék és elfoglaltság gyerekkorunkból! - Retró játékok, ha már elegetek van az internetből és a tévézésből

Szülőklapja képA bezártság idején érdemes elővenni azokat a retró játékokat, amikkel gyerekkorunkban múlattuk az időt, amikor éppen nem volt kéznél semmilyen társasjáték, okostelefon meg pláne nem.

Szerző: Szülők lapja
2020-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A bezártság idején érdemes elővenni azokat a retró játékokat, amikkel gyerekkorunkban múlattuk az időt, amikor éppen nem volt kéznél semmilyen társasjáték, okostelefon meg pláne nem.

Ha az ember visszatekint a gyerekkorára, valahogy nem az jut eszébe, hogy unatkozott volna - hiába nem volt okostelefon vagy más kütyü, el tudtuk foglalni magunkat már akkor is, ha csak egy toll meg egy papír volt a kezünk ügyében.Most a 20 kedvenc játékunkat válogattunk össze, amikkel remekül repül az idő - ráadásul nem igényelnek semmilyen különleges előkészületet.
 

Papír-toll játékok


1. Akasztófa
Lényege, hogy kigondolunk egy szót, a másiknak pedig ki kell találnia úgy, hogy betűket mond, amik a szóban lehetnek. Ha eltalált egy betűt, azt a betűt beírjuk a helyére - ha rossz betűt mondott, akkor elkezdjük "építeni" az akasztófát.

retro játékok

2. Ki, kivel, hol, mikor, mit csinált hajtogatós játék
A játékosok felváltva adják egymásnak a papírt: az első megválaszolja a Ki? kérdést, majd a lapot harmonikaszerűen behajtja, hogy a válasza ne látsszon. A következő játékos válaszol a kivel? kérdésre, és ő is behajtja a lapot - és így tovább. A végén vicces mondatok szoktak születni, pl. A szomszéd néni Harry Potter szemüvegével a bokorban éjfélkor megfőzte az ebédet.

3. Amőba (Tic tac toe)
Két játékos játssza, az egyik X, a másik O, egymás után teszik jelüket egy kockás papíron azzal a céllal, hogy 3-5 egyforma jelük lehessen vízszintes, függőleges vagy átlós irányban.

retro játékok

4. Ország-város
Ország, város, fiú, lány, növény, állat, tárgy (híres ember, foglalkozás) - egy papír fejlécére felírjuk a kategóriákat, és utána a játékosok felváltva választanak betűt.
Betűválasztás módja: az egyik játékos magában mondja az ABC-t, a másik egyszer csak azt mondja: stop. Ahol a magában mondó tartott, az a betű lesz az, amivel minden kategóriában kell egy megfelelő szót írni. Betűt úgy is lehet választani, hogy egy újságban csukott szemmel rábökünk egy betűre tollal.

5. Torpedó
2 játékos játssza, mindenki elhelyezi a hajóit egy 10x10-es mezőben, majd felváltva próbálja kilőni a másik hajóit, pl. J3, F5. (ezeket a találatokat egy másik 10x10-es mezőben be kell rajzolni, hogy tudja az ember, mi az, amit már mondott). Az nyer, akinek előbb sikerül kilőnie az "ellenség" összes hajóját.

retro játékok


Játék a szavakkal

6. Barkochba
A klasszikus kitalálós játék, melyben csak eldöntendő kérdéseket lehet feltenni - amikre "igen", "nem", vagy "nem jellemző" lehet a válasz.

7. Fekete, fehér, igen, nem
A kérdezz-felelek során kerülni kell a fent nevezett szavakat.

8. Nyelvtörők
A nyelvtörők nem csak jó mókák, de segítségükkel a szép kiejtést is gyakorolhatja a gyerek. Itt találsz egy 55 nyelvtörőből álló szuper gyűjteményt »

retro játékok

9. Amerikából jöttem, mesterségem címere
Az Activity-játékok elődje, de itt kifejezetten foglalkozásokat kell némán eljátszani/elmutogatni úgy, hogy a játékosoknak csak a foglalkozás első és utolsó betűjét áruljuk el.
pl. Amerikából jöttem, mesterségem címere ÚÓ (újságíró)

10. Szólánc
Szóláncozni sokféleképpen lehet, a feladat pedig nehezíthető úgy, hogy mindig az összes elhangzott szót elmondjuk, és utána tesszük hozzá a saját szavunkat.
- az előző szó utolsó betűje lesz a következő szó első betűje
- az előző szó utolsó szótagja lesz a következő szó első szótagja
- a kezdőbetű legyen ugyanaz, de csak egy bizonyos kategórián belül mondunk szavakat (pl. foglalkozás, szín, ország)
- csak egy bizonyos témakörön belül mondunk szavakat (pl. űrhajózás, város, betegség, óvoda)


Mozgásos játékok


11. Ugrókötelezés
Az ugrókötelezés egyedül játszható, lehet benne variálni a lépéseket, ugrásokat. Ha van kert, az szuper, de akár egy nagyobb előszobában is játszhatod. Ha nincs otthon ugróköteled, itt egy videó, hogyan készíthetsz:12. Bújócska
Bújócskázni imádnak a kisebbek, ráadásul ők még sok helyre beférnek a lakásban. Persze nem mindig értik, mi ennek a lényege, így aztán cuki fotókat is készíthetsz róluk, amikor sajátságosan értelmezik az elbújást - mint ebben az aranyos fotós bújócska-összeállításban »

13. Ugróiskola
Rajzold fel vagy ragaszd fel maszkolószalaggal a parkettára, szőnyegre, és indulhat az ugrálás.

14. Labdajátékok
Ha van egy labda, vagy akár néhány zoknigombóc, szuper játékokat játszhattok:
- célbadobás
- kosárlabda
- hoki
- zoknicsata
- szókirakós (ha az ABC betűit ragasztod az ajtóra, és bizonyos szavakat kell "kidobni")

15. Gumizás
Akár egyedül (ha a szék lábába fogod a gumit), akár ketten-hárman játsszátok, szuper móka! Ha emlékszel még a koreográfiákra, tanítsd meg a gyereknek is. (Azért emeletes házban szólj az alattatok lakónak, ne ijedjenek meg a dobogástól)

Ez is érdekelhet!
Még több benti mozgásos játékot találsz ebben a gyűjteményünkben: 47 szuper játék örökmozgóknak »

retro játékok

 

Egyéb játékok

16. Kártyavár-építés
Bármilyen kártyával játszható, a lényeg a nyugodt kéz és a türelem. Vajon ki épít magasabb várat?

17. Malom
Kétszemélyes játék, 9-9 bábuja (lehet pénzérme, vagy akár kartonból kivágott azonos színű korong is) van a játékosoknak, melyeket egyesével raknak ki az alábbi táblán úgy, hogy lehetőleg "malmuk" legyen, azzal egy 3-as sorban csak az ő bábujuk álljon. Ha minden bábu a táblán, akkor egyesével lehet lépdelni - amennyiben valaki malmot rak ki, levehet az ellenfél bábujai közül 1-et, de csak olyat, amelyik nincs malomban. Az győz, aki tovább játékban marad.

retro játékok
Kép forrása: malom - Wikipédia/Elembis - A feltöltő saját munkája

18. Mikádó
Nem kell hozzá speciális mikádópálca, játszhatod hurkapálcákkal vagy akár egy kupac színes ceruzával is. Fogd a markodba a pálcákat és engedd el. Ezt követően próbálj minél több pálcát összeszedni a kupacból úgy, hogy a többi ne mozduljon meg.

19. Macskabölcső
Biztos, hogy sokan játszották ezt a játékot, ez az a bizonyos madzag-átvevős játék. Ha nem tudod, hogy is volt, ebben a cikkünkben részletesen leírjuk »

retro játékok

20. Golyózás
Ha megvannak még gyerekkorod féltve őrzött kincsei, a színes golyók, akkor golyózzatok egyet. Legyen egy cél, hogy mihez kell legközelebb lökni a golyókat, vagy legyen pár játékkocka, legófigura, amit el kell találni lehetőség szerint.

Kezdőfotó: Rawpixel

Címkék: retró játékok, benti játékok, mozgásos játékok, logikai játékok

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

161 kreatív ötlet gyerekeknek otthonra, hétköznapi tárgyakból - Lefoglalja a gyermekedet, és még fejleszti is!
161 kreatív ötlet gyerekeknek otthonra, hétköznapi tárgyakból - Lefoglalja a gyermekedet, és még fejleszti is!

Lassan egy hónapja csak megszorításokkal lehet elmenni otthonról a koronavírus-járvány miatt - de mit csináljatok a négy fal között a gyermekeddel, hogy ne menjetek egymás idegeire? 161 ötletünk is van!

tovább a cikkre
8 szuper otthoni tornavideó gyerekeknek: Játékos gyakorlatok az ügyesítő tornától a pörgős Tabatáig ovisoknak, kisiskolásoknak
8 szuper otthoni tornavideó gyerekeknek: Játékos gyakorlatok az ügyesítő tornától a pörgős Tabatáig ovisoknak, kisiskolásoknak

Örökmozgó gyerekekkel nehéz a négy fal között lenni - most olyan videókat mutatunk, amikkel bevihetsz egy kis játékos tesiórát is a mindennapokba.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Őszibaracklé

Őszibaracklé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm őszibarack

Recept:

Az érett gyümölcsöt alaposan megmossuk, héját leválasztjuk és almareszelőn lereszeljük. Ezután szitán áttörjük és az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamintartalma csökken!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza