Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen a számolás és a matek - Szülők Lapja

Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen a számolás és a matek

Szülőklapja képA kis-nagy, kisebb-nagyobb megkülönböztetésének képessége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy később a számfogalom is kialakulhasson. Ezeket játszhatod a 3-4 éves gyerekkel, hogy megtanulja a differenciálást.

Szerző: Szülők lapja
2021-07-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A kis-nagy, kisebb-nagyobb megkülönböztetésének képessége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy később a számfogalom is kialakulhasson.

3-4 éves korra a gyerekek jellemzően megértik a kisebb-nagyobb fogalmakat, illetve szín és méret szerint meg is tudják különböztetni a tárgyakat. Ez az úgynevezett vizuális differenciálás. Ennek a készségnek a fejlesztéséhez javasol most 9 játékos feladatot a Készségfutár bloggere.
 

Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat a vizuális differenciáláshoz


TÁRGYAK VÁLOGATÁSA
Olyan tárgyak válogatásával érdemes kezdeni, amiből ugyan vannak kisebbek és nagyobbak, de ezek nagyon hasonlóak. Lehet ez kanál, pohár, kisautó, építőkockák, plüss állatok, stb. Ha a szortírozás már megy méret szerint, akkor meg lehet próbálkozni a tárgyak mechanikus megszámlálásával. Hány kiskanál és hány nagykanál van?

Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen majd a matematika

GYÖNGYFŰZÉS
Ha van otthon kétféle méretű gyöngy, akkor azt használjuk, ha nincs, akkor lehet helyettesíteni különböző méretű száraztésztákkal, különböző méretűre vágott szívószál darabokkal. A lényeg, hogy két különböző méretű azonos tárgyat kell kifeszített madzagra felfűzni. Kössünk ki két madzagot, és egyikre mehetnek a kicsik, másikra a nagyok!
A gyöngyfűzés a finommotorikát is remekül fejleszti - Csakúgy, mint ezek a játékok »

SORMINTÁK
Kis karika és nagy karika segítségével egyszerű kis sormintákat készíthetünk a gyerek számára, amit megpróbálhat folytatni. Nem gond, ha nem sikerül, a lényeg, hogy gondolkodás közben rávezessük a kis- és nagy karikák közti különbségre.

Lehet akár ezt is a gyöngyfűzéshez hasonlóan madzagra felfűzni, lehet játszani kivágott alakzatokkal, de akár rajzolhatunk is.

KÉPEK VÁLOGATÁSA
Különböző méretű tárgyakról használjunk képeket vagy rajzokat. A feladat, hogy a kis tárgyakat ábrázolókat egy kis dobozba, a nagyokat egy nagyobb dobozba helyezze a gyerek. Plusz pont, ha otthoni képeket is fel tudunk használni, amikhez van valami személyes kapcsolata.

BESZÉLGETÉS: MI KICSI? MI NAGY?
Bárhol is jártok aznap, beszéljetek róla, hogy ott mi számít kicsinek és mi nagynak? Pl. a kertben a diófa az nagy, a hangya a földön kicsi. A konyhában a hűtőszekrény a nagy, a bors kicsi. A szobában az íróasztal nagy, a ceruza kicsi.

GYURMÁZÁS
Készítsetek kicsi és nagy gömböket. Ez már önmagában egy nagyon hasznos tevékenység, mert fejleszti a finommotorikát (ennek egyebek közt a ceruzafogásban lesz nagy szerepe), de tovább lehet gondolni, ha mondjuk azt a feladatot adjátok a gyereknek, hogy a végén a nagy gömböket lapítsa szét a tenyerével, a kicsiket viszont kímélje meg!
Gyurmából vagány kisautókat is alkothattok - Mutatunk pár szuper ötletet »

PAPÍRCSÍKOK TÉPKEDÉSE
Vegyetek kézbe egy papírlapot, és a feladat, hogy kis, vékony csíkokat tépjetek le róla. Aztán pedig jöhetnek a nagy, vastag csíkok. Utána össze lehet keverni a csíkokat, és düböröghet a méret szerinti differenciálás! Pl. a kicsiket színezzük ki kékre, a nagyokat pirosra, vagy a kicsikből gyúrjunk galacsint, a nagyokat kíméljük meg!

GOLYÓK DOBÁLÁSA
Bármily meglepő, kis és nagy golyókra lesz szükség a játékhoz. A feladat az, hogy méretnek megfelelő helyre helyezzük, dobjuk őket. Pl a kis golyókkal a kisebb dobozba célozzunk, a nagyokkal a nagyobb dobozba.

VIRÁGKÉSZÍTÉS
Készítsetek virágot kis és nagy pöttyök segítségével! Lehet akár festeni, rajzolni is, de kivágott korongokat is használhattok, vagy előkerülhet a galacsinná gyúrt krepp papír is. Nézd, milyen szép virágokat készíthettek papírból - Nem csak anyák napjára »

Forrás: Készségfutár
Fotók: Pixabay

Címkék: kis és nagy fogalma, matematika tanulás, számfogalom, játékos tanulás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Pufifesték házilag: Így készíts pofonegyszerűen 3D-hatású festéket otthon! - Mikrózós és mikró nélküli változat
Pufifesték házilag: Így készíts pofonegyszerűen 3D-hatású festéket otthon! - Mikrózós és mikró nélküli változat

Szuper kreatív ötletet hoztunk rossz időre: készítsetek pufifestéket házilag! Két receptünk is van, egy mikrózós és egy mikrózás nélküli változatra.

tovább a cikkre
100 izgalmas kérdés gyerekeknek: Ezt kérdezd meg tőle, és figyelj oda, mit válaszol! - Utazáshoz, várakozáshoz
100 izgalmas kérdés gyerekeknek: Ezt kérdezd meg tőle, és figyelj oda, mit válaszol! - Utazáshoz, várakozáshoz

A vagy-vagy játék vagy inkább-játék lényege, hogy két alternatívát kínálunk a gyereknek, neki pedig el kell döntenie, hogy adott pillanatban melyiket választaná.

tovább a cikkre
Nagy benti játékgyűjtemény: 309 benti játék, hogy ne unatkozzon a gyerek! - Gyerektípusok szerinti elfoglaltságok
Nagy benti játékgyűjtemény: 309 benti játék, hogy ne unatkozzon a gyerek! - Gyerektípusok szerinti elfoglaltságok

Összeszedtük a legnépszerűbb benti játékokat felsorakoztató cikkünket, hogy egy helyen meglegyen számodra minden és tudjatok válogatni, ha nem lehet kimenni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó 10 dkg burgonya 1 tk. olaj pár csepp citromlé

Recept:

A sárgaborsót a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. A főzéskor épp csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a borsó már megpuhult, akkor hozzáadjuk a burgonyát, majd lassú tűzön tovább pároljuk kb. 15-20 percig. A főzőlevet (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek

vissza vissza