2022. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Túl sokat tévézik a gyermeked? Ezért ne engedd! - Mutatjuk, mit ajánlunk inkább helyette - Szülők Lapja

Hirdetés

Túl sokat tévézik a gyermeked? Ezért ne engedd! - Mutatjuk, mit ajánlunk inkább helyette

Szülőklapja képSokan azt gondolják, hogy könyvet ajándékozni ma már régimódi dolog, de hidd el, egy jól megválasztott könyv sokkal nagyobb ajándék és maradandóbb érték lesz a gyereknek, mint bármilyen csilivili játék.

Szerző: Szülők lapja
2022-11-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Nem könnyű manapság ajándékot választani egy gyereknek, főleg, hogy a különféle trendi játékok és a "mindenkinek ilyen van, én is ezt szeretném" szívszaggató kérések mellett az ember mégiscsak olyan meglepetést szeretne adni neki, amiből nem lesz porfogó.

Sokan azt gondolják, hogy könyvet ajándékozni ma már régimódi dolog, hiszen elég bekapcsolni a tévét vagy valamelyik streaming-szolgáltatót, és a gyerek máris nézheti a kedvenc meséit vagy akár az ismeretterjesztő sorozatokat.Bár a képernyőbámulást sem kell teljesen kitiltani a házból, ugyanakkor a 21. században is fontos, hogy értő olvasó embernek neveljük a gyermekünket, mert ez igenis a hasznára válik a későbbiekben. Persze a legjobb, ha ezt nem csak mondjuk neki, hanem minket is rendszeresen lát egy-egy könyvvel elvonulva - elvégre a példamutatás a leghatékonyabb tanító.

Most összeszedtünk 10 indokot, miért jobb az olvasás a képernyőbámulásnál, emellett konkrét könyvjavaslatokat is hoztunk az óvodás és kisiskolás korosztálynak.
 

10 ok, amiért egy könyv sokkal jobbat tesz a gyereknek, mint a tévézés


Egy könyv olvasása egyedi élmény
Amikor filmet néz a gyermeked, akkor tulajdonképpen készen kapja a történetet, a karaktereket, a tájat - ám ha olvas, akkor mindezt saját maga képzeli el. És abban biztosak vagyunk, hogy nincs két egyforma képzeletű ember, tehát egy könyv mindenkinek egyedi élményt nyújt.

Az olvasás megnyitja (és fejleszti) a képzeletet
Gondolj csak bele, szerinted melyiktől fejlődik jobban a gyerek képzelőereje? Ha a tévében bámulja a kedvenc rajzfilmsorozatát, vagy ha egy könyvben leírtakat próbálja maga elé képzelni? Egyértelműen az utóbbi az, ami megdolgoztatja az agytekervényeit, ezzel együtt a fantáziáját.

Az olvasás több érzékszervi élményt nyújt
A könyvek gazdagok leírásokban, hogy az olvasó minél inkább el tudja képzelni a helyszínt, a tévéműsorok azonban készen adnak mindent. Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek olvasás közben feldolgozza az aprólékos leírásokat, akkor multiszenzoros élményben lehet része, hiszen szinte látja, érzi, hallja, hogy mi és hol történik. Sőt, az interaktív könyvekkel még tovább fokozható az érzékszervek bevonása. Ezzel szemben egy tévéműsor nézése nem teszi lehetővé, hogy minden részletre odafigyeljen az ember, így csak a főszereplőkre vagy a legnyilvánvalóbb jelenetekre fog koncentrálni. A finomabb részletek kimaradnak, ami csökkenti az élvezeti szintet.

Az olvasás nincs időhöz kötve
Elképzelhető, hogy éppen a gyerek kedvenc filmje megy a tévében, de pont akkor más családi programon vagytok, így lemarad róla. Egy könyvvel ez sosem történhet meg, hiszen akkor és ott kaphatja elő, amikor csak akarja.

Az olvasást nem szakítják félbe reklámok
Nincs is annál bosszantóbb, amikor egy mesét vagy filmet reklámok szakítanak félbe, az ember kiesik a történetből - nem beszélve arról, hogy a mesecsatornák gyerekeket célzó reklámjai olyan termékek megszerzésére ösztönzi a kis nézőket (és persze a szülőket), amiket amúgy eszük ágában sem lett volna megvenni.Az olvasás fejleszti a szókincset és a helyesírást
Mivel a gyerek a szavakat, kifejezéseket leírva látja, sokkal inkább megragad benne egy-egy új kifejezés - nem beszélve arról, hogyan is kell azt helyesen leírni. Egy könyv azért is hatékonyabb a szókincsfejlesztésben, mert pusztán szavakkal olyan érzékszervi élményeket is közvetít, amelyeket a tévéműsorok csupán megjelenítenek.

Az olvasás kiválóan fejleszti a szövegértési képességet
Karakterek, helyszínek neve, cselekményvezetés, ok-okozati összefüggések - leginkább az olvasás által fogja mindezeket megtanulni a gyermeked, és képessé válik arra is, hogy a saját szavaival foglalja össze a történeteket. A tévéfilmek és mesék képeket közvetítenek, így annak a szavakba, mondatokba foglalása, hogy tulajdonképpen mi is történik, sokkal nehezebb. Nem véletlenül íratnak az iskolákban még mindig olvasónaplót, hiszen bonyolult feladat az olvasott szöveg értelmezése. Bonyolult, de hasznos tudás, hiszen szövegértelmezésre egész életében szüksége lesz a gyermekednek: például használati utasítások, hírlevelek, szolgáltatói közlemények, törvények, felhasználói tájékoztatók értelmezésekor is.

Az olvasás fejleszti az összpontosítási képességet
Sajnos sok családnál a tévézés háttértevékenységként működik, azaz csak félig-meddig figyel mindenki az éppen futó filmre. De még ha valakit érdekel is egy-egy tévéműsor, azért mellette könnyebb fókuszt veszteni és mással foglalkozni. Amikor azonban olvas a gyerek, akkor teljes figyelmét a történetre kell irányítania, különben nem fogja tudni követni a sztorit.

Az olvasás nem növeli a képernyőidőt
Biztosan te is tisztában vagy a szomorú statisztikákkal, hogy a gyerekek napi szinten órákat töltenek a képernyő előtt (ebbe a tévé mellett beletartozik a számítógép is). Márpedig a villódzó képernyő bámulása nem csak a gyerek látásának nem tesz jót, de egyebek közt figyelemzavart, depressziót, elhízást is okozhat. A könyvek viszont nem sugároznak, sőt, ha a gyerek igazán elmélyed a történetben, akkor segít számára teljesen kikapcsolódni.

Az olvasás erősíti a családi kötelékeket
Képzeld el a helyzetet: ül a gyermeked a tévé előtt és bámulja a mesét. Jobb esetben az egész család ott ül és bámul. Senki nem szól egy szót sem, csak a villogó képernyőre mered...És akkor most képzeld el ezt: ül a gyermeked az ágyában, mellette ott ülsz te és együtt lapozgatjátok a könyvét, felolvasol neki belőle, megnézegetitek a képeket, beszélgettek. Őszintén, szerinted melyiktől erősödik jobban a kapcsolatotok?
 

A legnépszerűbb könyvek az óvodás, kisiskolás korosztálynak - Ezeket élmény olvasni!Láss csodát!
5 perces kis csodák (4-6 éveseknek)


Bár a könyvek ára is növekedett, ugyanakkor egy igényes borítójú, művészi grafikával gazdagon illusztrált könyvet akár fő ajándékká is tehetünk karácsonykor. A lakkozott, csillámos vagy aranyfüsttel díszített, vászonkötéses példányokat öröm kézbe venni, már a borítójuk is tele van felfedeznivalóval, sok apró részlettel.Ezek a könyvek komplex élményt nyújtanak: szöveges és vizuális élményt, az olvasás mellett a nézegetés, az illusztrációk böngészésének, a részletek felfedezésének örömét.

A grafikával vagy fotókkal illusztrált ismeretterjesztő könyveket nemcsak egyszer olvashatjuk el közösen, vagy a gyerek egyedül, hanem valószínűleg többször is levesszük a polcról – vagy fel se tesszük, hanem egy darabig az éjjeliszekrényre, íróasztalra költözik, így a gyerek időről-időre belelapozhat, újra olvashatja, nézegetheti a kedvenc részleteit.

Az 5 perces kis csodák egy varázslatos verseskönyv az erdei élővilágról az óvodás korosztálynak, természettudományos ismeretekkel, mesés illusztrációkkal, Fenyvesi Orsolya játékos-elbűvölő verseivel.

"Hol sikongat a kerge szellő,
csodákat rejt erdő-mező!
Föld mélyétől magas égig
élettől zsong, ujjong, fénylik!"

A kis olvasók választ kaphatnak a következő kérdésekre:
- Hogyan működnek együtt a gombák és fák?
- Tényleg beszélgetnek a fák?
- Hogyan lesz az ebihalból béka?
- Miért fontos a fotoszintézis?
- Hogyan zeng a dámszarvas dala?
. Hol szorgoskodnak a méhek?
- Meddig tart a szarvasbogár lakomája?
- Hogyan lel párra az éjjeli lepke?
5 perces kis csodák - Nézz bele a könyvbe itt »
 


Láss csodát! 50 természeti jelenség - 50 lenyűgöző történet (6 éves kortól)


A tavaly megjelent sikerkönyv második kiadása megérkezett az ünnepek előtt, így aki tavaly lemaradt róla, most beszerezheti.

Ez a kisgyerekeknek szóló képes ismeretterjesztő könyv 50 hétköznapi természeti jelenséget mutat meg mesés illusztrációkkal és rövid magyarázatokkal, és közben a megfigyelés és a felfedezés örömére is tanít. Néhány történet lassan, napok, hetek alatt játszódik le. Ilyen a lepke kibújása a bábból, vagy az, ahogy a mókus bespájzol magának télire. A napfelkelte vagy egy felhő születése viszont a pillanat műve.
Láss csodát! 50 természeti jelenség - 50 lenyűgöző történet - Nézz bele a könyvbe itt »
 


Hová tűntek az állatok? (8 éves kortól)


Rendhagyó regény vagy képregény? Vagy ismeretterjesztő könyv? Izgalmas nyomozás? Nagy kihívás olyan könyvet készíteni, ami felkelti a gyerekek érdeklődését a korunkat fenyegető klímaválság iránt, és egyben követhető megoldást is kínál, ugyanakkor élvezetes olvasmány. Ez a finn könyv több nemzetközi díjat is nyert, nem véletlenül: egyszerre komoly és vagány, magával ragadó és elgondolkodtató.Amikor Lottit megcsípi egy méh, Gáspárral gondolkodóba esnek a beporzók szerepéről és arról, hogy miként gondoskodhatunk a sokszínű élet fenntartásáról a Földön. Gyorsan időkapszulába pattannak és elutaznak a múltba, hogy utánajárjanak, mi miatt csökken a biológiai sokszínűség, és hogy ez miért nagy baj.

Kiderül, hogyan kapcsolódik egymáshoz a földtörténet és az emberi történet idővonala, és hogy néha rövid idő is elég nagy változásokhoz. Ökológiai szemüvegen át nézve sok mindent másképp látnak, még a napi bevásárlást is, amelynek nyomai behálózzák az egész világot.
Hova tűntek az állatok? - Nézz bele a könyvbe itt »
 


Mágikus állatok iskolája (6-8 éveseknek)


A 6-8 éveseknek ajánlott sorozat főszereplői látszólag kedves játékállatok, pedig valójában beszélni tudnak, és bármit megtennének a kis gazdáikért.
A fordulatos cselekmény az iskolai élet hétköznapjait és a gyerekek fantáziavilágát ötvözi, a közös kalandok segítenek a gyerekeknek megküzdeni a nehézségekkel, és közben összekovácsolódik a közösség.

Az eredeti sorozat jelenleg a 12. kötetnél tart, a vakációs sorozat a 6. résznél - a mozikba pedig hamarosan érkezik a regénysorozatból készült film 2. része.A Mágikus állatok iskolája rajongóinak jó hír, hogy 2022. november 24-én 17:00 órától a könyvek szerzője, Margit Auer dedikál a Libri Mammut könyvesboltban.
Mágikus állatok iskolája - Nézz bele itt »
 


Mi MICSODA - a klasszikus sorozat (8-12 éveseknek)


Az ismeretterjesztő könyvek között a jól ismert, az óvodásoktól a kisiskolásokig ajánlott Mi MICSODA könyvcsalád a természettudományok, a technika, a történelem világába vezeti be a különböző korú olvasókat.

A klasszikus Mi MICSODA könyveket 8-12 éveseknek ajánljuk. A sorozat több mint 30 éve ott van a családok és az iskolai könyvtárak polcain, természetesen az eltelt három évtized alatt többször megújult. A jelenlegi formátumban már több mint 50 kötet jelent meg.


 
A sorozatban minden gyerek talál az érdeklődésének megfelelő témát, akár a természet, az állatok, akár az emberiség nagy találmányai az autótól a vasúton át a hajóig, akár a világűr, akár a történelem nagy korszakai, a régészet, a nyomázás, a divat vagy a zene érdekli.
Mi MICSODA könyvek - Nézz bele itt »
 


Mi MICSODA Ovisoknak (3-6 éveseknek)


Az óvodásokat szólítja meg a Mi MICSODA Ovisoknak sorozat, a korosztályt érdeklő témákkal. A rajzos, kinyitható kukucskálókkal, egyszerű, kipróbálható feladatokkal tarkított ismeretterjesztő könyvben az óvodások egy-egy témával sokféleképpen ismerkednek: beszélgetnek róla, megnézik, kipróbálják, eljátsszák.
Mi MICSODA Ovisoknak - Nézz bele itt »
 


Mi MICSODA Junior (5-7 éveseknek)


A Mi MICSODA Junior az 5-7 éveseknek szól, felolvasásra vagy önálló olvasásra is ajánljuk. A részletgazdag illusztrációk szinte életre keltik a növényeket, állatokat, mindennapi helyzeteket. A kukucskálók és kipróbálható feladatok aktív olvasására ösztönzik a gyerekeket.
Mi MICSODA Junior - Nézz bele itt »Mi MICSODA Olvasó (6-9 éveseknek)


A Mi MICSODA Olvasó sorozat nagyon népszerű a kisiskolások körében. Az alig két éve indult sorozatban már 18 kötet jelent meg, változatos témákban.Az olvasás gyakorlást ismeretterjesztéssel ötvözi, látványos fotókkal, színes magyarázó ábrákkal, rövid, nagy méretű betűvel szedett szövegekkel.

A legújabb kötetek:
Ragadozó madarak - itt nézd meg  »
Magyarország, mely a kiadó saját fejlesztésű kötete - itt nézd meg »

[Támogatott tartalom]
Fotó: Freepik
Kezdőfotó: Freepik/pvproductions

 

Címkék: könyv, ajándék, karácsony

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás
Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás

A térbeli tájékozódás kiemelt eleme a gyerekek fejlődésének. Ez az egyik legfontosabb alapja a későbbi iskolai készségek elsajátításának, mint amilyen az olvasás, írás, számolás, ezért érdemes játékosan fejleszteni.

tovább a cikkre
Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen a számolás és a matek
Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen a számolás és a matek

A kis-nagy, kisebb-nagyobb megkülönböztetésének képessége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy később a számfogalom is kialakulhasson. Ezeket játszhatod a 3-4 éves gyerekkel, hogy megtanulja a differenciálást.

tovább a cikkre
Pufifesték házilag: Így készíts pofonegyszerűen 3D-hatású festéket otthon! - Mikrózós és mikró nélküli változat
Pufifesték házilag: Így készíts pofonegyszerűen 3D-hatású festéket otthon! - Mikrózós és mikró nélküli változat

Szuper kreatív ötletet hoztunk rossz időre: készítsetek pufifestéket házilag! Két receptünk is van, egy mikrózós és egy mikrózás nélküli változatra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zellerfőzelék

Zellerfőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Zeller (mennyisége a baba igényétől függ) Anyatej, vagy forralt víz

Recept:

A zellert alaposan megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízben puhára főzzük. Mikor kicsit kihűlt, teljesen krémesre turmixoljuk. Anyatejjel, forralt vízzel hígíthatjuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

A zellert a zöldségek bevezetésén&e(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

10 illemszabály, amit már egy gyereknek is tudnia kell - Mire tanítsd a gyermeked kiskorától kezdve?

vissza vissza