2021. április 13 |Béla, Ida...

Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek! - Szülők Lapja

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!


Szülőként hányszor fogalmazódik meg bennünk, hogy szeretnénk, ha a mi gyerekeinknek jobb, vagy legalább olyan „gazdag” gyerekkora legyen, mint nekünk volt.

Szerző: Kovács Helén
2011-03-31
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Helén
Gyerekszoba designer
kérdezd szakértőnket a témában >>

Valaki egyszer azt mondta: "Gyermekkorunk jelei ott maradnak életünk helyszínein, ahogy a virág illata is ott marad a szobában, amit díszített”. Mekkora igazság! A mai napig emlékszünk a meghatározó jó és rossz élményekre. Ezekből táplálkozunk vagy épp erősebbek lettünk tőlük, de mindenképp rányomta bélyegét életünkre.

Emlékszünk még a saját gyerekszobánkra? Ahol hátulgombolósként a fiúk szuperhősök bőrébe bújtak, a lányok hercegnővé vagy balerinává váltak. Aztán jött a tini korszak, amikor a szoba falát az akkor éppen menő zenekarok poszterei díszítették és mi magunk is sztárokká váltunk a tükör előtt, és nyomtuk ezerrel, még ha hamisan is. Gyerekként mindig olyan szerepeket játszottunk el, amik nagy hatással voltak ránk, valamilyen oknál fogva mintául szolgáltak, utánzásra késztettek.

Szerepjátékok – segítenek az élmények feldolgozásában
Az effajta szerepjátékok segítik feldolgozni a gyerek számára kellemes és kellemetlen eseményeket, például egy költözést, válást, vagy egy testvér születését, hiszen a játék során saját indulatait, érzelmeit vetíti ki.

A szerepjáték, bár a felnőttek számára nem úgy tűnik, igen bonyolult szellemi tevékenység egy gyerek számára, illetve kulcsfontosságú társadalmi, érzelmi és testi fejlődésük szempontjából. A csöppségeket maga a játék tanítja meg az életre, nem pedig a feszélyezett, szabályokkal teli oktatás.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Mit tanítanak a szerepjátékok?
A gyerekszoba az a hely, amely biztonságot, stabilitást nyújt a gyerek számára. Itt igazán önmaga lehet, néha herceg, néha hős, katona és királylány. Ez az ő kis világa. Mint játékainak helyszíne lehetővé teszi a haragjának, félelmeinek, konfliktusainak feloldását és az ebből fakadó öröm átélését. A szerepjáték a legértékesebb játékfajta, mert a leghatékonyabban fejleszti a gyermek képzeletét, értelmi erőit, problémamegoldó képességét, a társas kapcsolatait. Megtanulja az alá-, fölérendelési viszonyokat, képessé válik az alkalmazkodásra, edzi akaratát, kihat érzelmi életének alakulására. Ez segíti a gyermek belső harmóniájának, nyugalmának kialakulását.

Éppen ezért nem mindegy, mennyire ingergazdag egy gyerekszoba, mennyire ösztönzi a gyermek képzeletét, képességeit. Minden szülő boldognak akarja látni a gyermekét és ezért igyekszik a lehetőségeihez mérten a legideálisabb környezetet kialakítani a számára.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Milyen az ideális gyerekszoba?
Az ideális gyerekszoba tágas és világos, teret hagy a játéknak a bútorok elhelyezésén túl. Ha nincs lehetőségünk változtatni a szoba méretén, optikailag még mindig növelhetjük színekkel, mintákkal. A színek közvetlen hatást gyakorolnak a gyerek hangulatára. A nem megfelelő színkombináció rosszkedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki, de ellenkező esetben dinamizmust, erőt, jókedvet, derűt teremthet.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Fontosak a kiegészítők
A fal színén túl fontos, hogy milyen bútorral rendezzük be a gyerekszobát. Aki az egyszerűbb és olcsóbb megoldásra vágyik, az a hagyományos bútorok mellett dönt, és inkább kiegészítőkkel igyekszik ingergazdag mesebirodalmat kialakítani a kicsi számára, mint az ágytakaró, falvédő, textilkép, függöny, szőnyeg, világítótestek, falmatricák, párnák... 

Falfestéssel is feldobhatjuk a szobát
Aki itt nem akar megállni, vagy nem ezt a megoldást választja, az a gyerekszoba falait szívesen díszíti mesefalfestéssel, amely egyben térnövelő hatású is lehet és összhatásilag vidámságot kelt és életet visz a szobába. Aki jól tud rajzolni, önmaga is elkészítheti gyermeke szobájába, aki nem, az elkészítteti profival.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Mesevilág teremtése bútorokkal
Aki ettől többre vágyik és megteheti, ott már a bútorok formájának, mintázatának is jelentős szerepe van egy izgalmas, megunhatatlan mesevilág kialakításában, amelyek a kedvenc hősök környezetét idézik, imitálják. Itt már a bútorok is szereplő társsá válnak a gyerekek által kitalált mesékben, szerepjátékokban.

Ügyeljünk a harmóniára, hogy a minták és színek megfelelő egyensúlyban legyenek, és ne vigyük őket túlzásba!

Mindezek a lehetőségek hozzájárulnak ahhoz, hogy ingergazdag fizikális, pszichés környezetet teremtsünk a gyerekszobából, ahol a szoba kis lakója szabadon kalandozhat, játszhat, tanulhat, jókat alhat, és úgy ébredhet, mint Csipkerózsika, vagy épp Pókember.

Szerző: Kovács Helén designer

Címkék: gyerekszoba, ingergazdag, fotó, tipp, szerepjáték, falfestés, mesevilág, bútorok

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához?

A csecsemők élettere, kb. az első 6 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik. Ebben az időszakban teljesen kiszolgáltatottak, a szülők, elsősorban az édesanya vigyázó, szerető gondoskodására van bízva, ezért a babaszoba/sarok kialakításakor nem csak a baba, de a gondozó szülő igényeit, használati szempontjait is figyelembe kell venni

tovább a cikkre
Az ideális gyermekszoba

A gyerekvállalás csodálatos dolog, 9 hónap izgalmas várakozás a kis „idegen” megérkezéséig. Ugyanakkor számos új megoldandó feladatot, kihívást, kérdést állít a szülők elé – többek között - hogy hogyan alakítsuk ki a születendő baba környezetét, mekkora és milyen térre lesz a kis jövevénynek szüksége, hol legyen a baba- majd később a gyerekszoba, milyen színeket, világítást, anyagokat használjunk…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Helén - Gyerekszoba designer

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Jerusalema táncos kihívás: Így táncolnak a reményért a Bethesda gyermekkórház orvosai és nővérei

vissza vissza