2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Játék tippek > Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek! - Szülők Lapja

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!


Szülőként hányszor fogalmazódik meg bennünk, hogy szeretnénk, ha a mi gyerekeinknek jobb, vagy legalább olyan „gazdag” gyerekkora legyen, mint nekünk volt.

Szerző: Kovács Helén
2011-03-31
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Helén
Gyerekszoba designer
kérdezd szakértőnket a témában >>

Valaki egyszer azt mondta: "Gyermekkorunk jelei ott maradnak életünk helyszínein, ahogy a virág illata is ott marad a szobában, amit díszített”. Mekkora igazság! A mai napig emlékszünk a meghatározó jó és rossz élményekre. Ezekből táplálkozunk vagy épp erősebbek lettünk tőlük, de mindenképp rányomta bélyegét életünkre.

Emlékszünk még a saját gyerekszobánkra? Ahol hátulgombolósként a fiúk szuperhősök bőrébe bújtak, a lányok hercegnővé vagy balerinává váltak. Aztán jött a tini korszak, amikor a szoba falát az akkor éppen menő zenekarok poszterei díszítették és mi magunk is sztárokká váltunk a tükör előtt, és nyomtuk ezerrel, még ha hamisan is. Gyerekként mindig olyan szerepeket játszottunk el, amik nagy hatással voltak ránk, valamilyen oknál fogva mintául szolgáltak, utánzásra késztettek.

Szerepjátékok – segítenek az élmények feldolgozásában
Az effajta szerepjátékok segítik feldolgozni a gyerek számára kellemes és kellemetlen eseményeket, például egy költözést, válást, vagy egy testvér születését, hiszen a játék során saját indulatait, érzelmeit vetíti ki.

A szerepjáték, bár a felnőttek számára nem úgy tűnik, igen bonyolult szellemi tevékenység egy gyerek számára, illetve kulcsfontosságú társadalmi, érzelmi és testi fejlődésük szempontjából. A csöppségeket maga a játék tanítja meg az életre, nem pedig a feszélyezett, szabályokkal teli oktatás.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Mit tanítanak a szerepjátékok?
A gyerekszoba az a hely, amely biztonságot, stabilitást nyújt a gyerek számára. Itt igazán önmaga lehet, néha herceg, néha hős, katona és királylány. Ez az ő kis világa. Mint játékainak helyszíne lehetővé teszi a haragjának, félelmeinek, konfliktusainak feloldását és az ebből fakadó öröm átélését. A szerepjáték a legértékesebb játékfajta, mert a leghatékonyabban fejleszti a gyermek képzeletét, értelmi erőit, problémamegoldó képességét, a társas kapcsolatait. Megtanulja az alá-, fölérendelési viszonyokat, képessé válik az alkalmazkodásra, edzi akaratát, kihat érzelmi életének alakulására. Ez segíti a gyermek belső harmóniájának, nyugalmának kialakulását.

Éppen ezért nem mindegy, mennyire ingergazdag egy gyerekszoba, mennyire ösztönzi a gyermek képzeletét, képességeit. Minden szülő boldognak akarja látni a gyermekét és ezért igyekszik a lehetőségeihez mérten a legideálisabb környezetet kialakítani a számára.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Milyen az ideális gyerekszoba?
Az ideális gyerekszoba tágas és világos, teret hagy a játéknak a bútorok elhelyezésén túl. Ha nincs lehetőségünk változtatni a szoba méretén, optikailag még mindig növelhetjük színekkel, mintákkal. A színek közvetlen hatást gyakorolnak a gyerek hangulatára. A nem megfelelő színkombináció rosszkedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki, de ellenkező esetben dinamizmust, erőt, jókedvet, derűt teremthet.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Fontosak a kiegészítők
A fal színén túl fontos, hogy milyen bútorral rendezzük be a gyerekszobát. Aki az egyszerűbb és olcsóbb megoldásra vágyik, az a hagyományos bútorok mellett dönt, és inkább kiegészítőkkel igyekszik ingergazdag mesebirodalmat kialakítani a kicsi számára, mint az ágytakaró, falvédő, textilkép, függöny, szőnyeg, világítótestek, falmatricák, párnák... 

Falfestéssel is feldobhatjuk a szobát
Aki itt nem akar megállni, vagy nem ezt a megoldást választja, az a gyerekszoba falait szívesen díszíti mesefalfestéssel, amely egyben térnövelő hatású is lehet és összhatásilag vidámságot kelt és életet visz a szobába. Aki jól tud rajzolni, önmaga is elkészítheti gyermeke szobájába, aki nem, az elkészítteti profival.

Miért fontos az ingergazdag gyerekszoba? Fotók, tippek!

Mesevilág teremtése bútorokkal
Aki ettől többre vágyik és megteheti, ott már a bútorok formájának, mintázatának is jelentős szerepe van egy izgalmas, megunhatatlan mesevilág kialakításában, amelyek a kedvenc hősök környezetét idézik, imitálják. Itt már a bútorok is szereplő társsá válnak a gyerekek által kitalált mesékben, szerepjátékokban.

Ügyeljünk a harmóniára, hogy a minták és színek megfelelő egyensúlyban legyenek, és ne vigyük őket túlzásba!

Mindezek a lehetőségek hozzájárulnak ahhoz, hogy ingergazdag fizikális, pszichés környezetet teremtsünk a gyerekszobából, ahol a szoba kis lakója szabadon kalandozhat, játszhat, tanulhat, jókat alhat, és úgy ébredhet, mint Csipkerózsika, vagy épp Pókember.

Szerző: Kovács Helén designer

Címkék: gyerekszoba, ingergazdag, fotó, tipp, szerepjáték, falfestés, mesevilág, bútorok

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához?

A csecsemők élettere, kb. az első 6 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik. Ebben az időszakban teljesen kiszolgáltatottak, a szülők, elsősorban az édesanya vigyázó, szerető gondoskodására van bízva, ezért a babaszoba/sarok kialakításakor nem csak a baba, de a gondozó szülő igényeit, használati szempontjait is figyelembe kell venni

tovább a cikkre
Az ideális gyermekszoba

A gyerekvállalás csodálatos dolog, 9 hónap izgalmas várakozás a kis „idegen” megérkezéséig. Ugyanakkor számos új megoldandó feladatot, kihívást, kérdést állít a szülők elé – többek között - hogy hogyan alakítsuk ki a születendő baba környezetét, mekkora és milyen térre lesz a kis jövevénynek szüksége, hol legyen a baba- majd később a gyerekszoba, milyen színeket, világítást, anyagokat használjunk…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Helén - Gyerekszoba designer

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza