Óvodát keresek, de hogyan tegyem? - 12 fontos szempont óvodaválasztáshoz, az óvónő ajánlásával

Nyeste Mónika

Ovi, suli

Nyeste Mónika


Óvodát keresek, de hogyan tegyem? - 12 fontos szempont óvodaválasztáshoz, az óvónő ajánlásával Amikor gyermekünk óvodás korúvá válik, eljön az a pillanat, hogy megkeressük a legjobb, a legszebb, a leg-leg-leg... ovit, hogy csemeténk a legjobb helyen, a legjobb kezekben és a legjobb körülmények között tölthesse el óvodás éveit.

Amikor gyermekünk óvodás korúvá válik, eljön az a pillanat, hogy megkeressük a legjobb, a legszebb, a leg-leg-leg... ovit, hogy csemeténk a legjobb helyen, a legjobb kezekben és a legjobb körülmények között tölthesse el óvodás éveit.

Érdemes tehát tájékozódnod a környéken levő óvodákról, mielőtt eljön a beíratás időpontja, hogy választani tudj, persze amennyiben van erre lehetőség.

Mire érdemes tehát figyelni óvodaválasztásnál?
(A legjobb, ha listát készítesz, amire feljegyzed, mi az, ami tetszett, és mi az, ami kevésbé szól amellett az ovi mellett, amit megnéztél.)
1. Mennyire van közel az otthonotokhoz az óvoda
2. Ha dolgozol, lehet, hogy az a praktikusabb, ha a munkahelyedhez esik közel az ovi - ezen érdemes elgondolkodni, főleg, ha Te leszel az, aki általában picurkádat oviba viszed-hozod (persze apa is ugyanígy számításba jöhet!).
3. Van-e udvara az óvodának, mekkora, milyenek az udvari játékok, van-e füves terület stb.
4. Az óvodák különböző helyi nevelési programmal próbálják megnyerni a szülőket (pl. egészséges életmódra nevelés, környezetvédelem, játékkal-mesével nevelési program, hagyományőrzés stb.) Ennek rövidített formájába a szülők is betekintést nyerhetnek - válassz kedved szerint!
5. Különböző programokat is szerveznek a gyerkőcöknek pl.: síelés, úszás, lovaglás, nyári táborok, különtornák, korcsolyázás, idegen nyelv tanítása, néptánc stb.

Általában az óvodák  betekintést engednek az óvodai életükbe beiratkozás előtt - NYÍLT NAPOK, ISMERKEDÉS AZ ÓVODÁVAL -, amit érdemes kihasználni, mert nagyon sok mindent megtudhatsz. Ha teheted, pindurkádat is vidd magaddal, mert az ő megérzései még erősebbek, ösztönösen, ráérez, mi az, ami jó neki - bízz benne!



Ezekre is érdemes odafigyelned óvodalátogatásnál:
6. Milyen volt az első benyomásod, amikor beléptél az épületbe
7. Szimpatikusak, segítőkészek, kedvesek voltak-e az ott dolgozók
8. Megfelelő, kielégítő válaszokat kaptál-e a kérdéseidre
9. A csoportszobák tágasak-e, milyen a tárgyi felszereltsége (újak-e a bútorok, milyenek a játékszerek stb.)
10. Az óvó nénik, a dadus néni szimpatikusak, kedvesek, mosolygósak-e stb.
11. Kapcsolatba léptek-e a gyerkőcöddel, beszélgettek-e vele, bevonták-e valamilyen játékba, milyenek voltak a többi kisgyerekkel, a szülőkkel, szóba elegyedtek-e Veled stb.
12. És nem utolsó sorban: hogy tetszett a gyermekednek az ovi, az óvó nénik

Olvasd el ezt is!
Ezért marad a gyermekem még egy évet az óvodában - Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntéskor? »

Szerző: Nyeste Mónika óvónő
Fotó: Pixabay


Nyeste Mónika

Ovi, suli

Nyeste Mónika


2012.03.27