Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Tanuljon a gyerek nyáron? - Szülők Lapja

Tanuljon a gyerek nyáron?


Gyakran felmerül ez a kérdés, hogy jó-e, ha a gyereket a nyári szünetben is leültetjük a tankönyv mellé.

Szerző: Szegleti Gabriella
2012-07-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szegleti Gabriella
Gyermekpszichológus, családterapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>


Mindent elfelejt nyáron?
A legtöbb szülő attól fél, hogy a gyereke szeptemberig elfelejti az év közben tanultakat, és a szünet egy részében naponta egy-két órát tanul, ismétel a gyerekkel. Van, hogy maga a tanító kéri a szülőt, hogy foglalkozzanak a gyerekkel, mert nem megy a helyesírás vagy nehézséget okoz neki a számolás. Szinte nincs olyan iskola ahol a nyári szünetre ne adnának feladatokat, több kötelező olvasmányt a diákoknak.

A gyermekek persze azt mondják, hogy a nyár a pihenés, a kikapcsolódás ideje.
És igazuk is van.


Valamit nyáron is tanul!
A gyerek akkor fog tudni igazán jól teljesíteni a következő tanévben, ha megfelelően kipiheni magát. Vagyis az a gyerek tölti jól a nyarat, aki arra használja fel, amire való: vakációzásra. Ami természetesen nem azt jelenti hogy a nap 24 óráját a számítógép vagy TV előtt tölti, hanem hogy sokat mozog, játszik, friss levegőn van, a családdal tölti az idejét, esetleg táborban, ahol új tapasztalatokat, barátokat szerezhet. És persze tanul, de nem tananyagot, hanem kerékpározni, úszni, főzni, barkácsolni stb. Így többet fog fejlődni, mintha az egész nyarat tanulással töltené, hiszen az agy fejlődésének szempontjából a mozgásnak kiemelkedő szerepe van. Az új élmények pedig, az érdeklődést, valamint a tudás megszerzésére irányuló motivációt ébresztik fel a gyermekekben.

Semmittevés
De nem szabad túl sok programot szervezni sem, mert az is fárasztó lehet. Például nem jó egész nyáron táborról táborra küldeni a gyereket. Szükséges a szerzett élmények elmélyítése, feldolgozása, így kellenek a strukturálatlan időszakok is amikor „semmit tehet” a gyermek.  
Fontosak az olyan tevékenységek is, amelyek eltérnek a mindennap megszokottól, s amelyeket a szülő és a gyerek közösen végez. Egy kis séta, kerékpározás vagy strandolás – és persze az eközben kialakuló beszélgetés – nagyon közel hozhatja egymáshoz a szülőt és a gyermeket.

Tanulós gyerekek
Van persze olyan is, hogy a gyermekek akár maguktól is előveszik a tanszereket, vagy kérik, hogy most egy kicsit hadd gyakoroljanak. Ilyenkor azonban ez játéknak minősül, amit csak addig fognak örömmel végezni, amíg valami érdekesebb elfoglaltság nem tereli el a figyelmüket. És persze van, hogy tényleg szükséges egy kis gyakorlás, ilyenkor fontos, hogy az utolsó két hét hétköznapjaira – lehetőleg délelőttre – tegyük ezeket a tanulós órákat.

Élvezzük a nyár örömeit!
Az  átlagos gyermek, kamasz azonban szeretné élvezni a nyár örömeit, az iskolai kötöttségektől mentes szünidőt, mint ahogy mi felnőttek is a szabadságunk óráit. Tehát kedves Szülők, gondolják csak el, hogy vajon lenne-e kedvük szabadságuk idején egy-két órát a munkájukkal tölteni, csupán azért, hogy ne unatkozzanak, vagy ne felejtsék azt el?
Nem hiszem.....

Szerencsére még előttünk a nyár, a vakáció, ne vegyük el ezt a gondtalan időszakot a gyerekeinktől, amit gyermekként mi is úgy vártunk, élveztünk!
 

Címkék: tanuljon, nyáron, tankönyv, pihenés, kikapcsolódás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mit olvassanak a gyerekek a nyári szünetben?

Ezek a könyvek nemcsak hasznosak, de érdekes izgalmas olvasmányok is 1-4. osztályosoknak. Segíts gyermekednek kiválasztani azt, amelyiket könnyen, élvezettel fogja tudni olvasni, hogy az olvasás ne feladat, hanem élmény legyen!

tovább a cikkre
Nyári szünet - napirend kialakítása és tippek iskolásoknak

Mivel töltsék a gyerekek a vakációt? Hogyan lehet kialakítani egy jó napirendet? Mivel tölthetnék hasznosan a nyári szünetet a kisiskolások? Kell-e tanulni nyáron, vagy pihenjen a gyerek?

tovább a cikkre
Itt a vakáció! - Hogyan kerülhetők el a leggyakoribb fertőzések és a gyermekbalesetek?

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szegleti Gabriella - Gyermekpszichológus, családterapeuta

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sonkás rizottó

Sonkás rizottó

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 gr rizs 50 gr zöldborsó 50 gr sonka 20 gr sajt 20 gr olaj só petrezselyemzöld

Recept:

Olajban üvegesre pároljuk a rizst és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót és a sonkát. Fedő alatt pároljuk. Mikor kész a rizs, levesszük a tűzről és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

A gyerek mint teher - Miért éli meg a szülők egy része nyűgnek a gyereknevelést?

vissza vissza