Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Tanuljon a gyerek nyáron? - Szülők Lapja

Tanuljon a gyerek nyáron?


Gyakran felmerül ez a kérdés, hogy jó-e, ha a gyereket a nyári szünetben is leültetjük a tankönyv mellé.

Szerző: Szegleti Gabriella
2012-07-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szegleti Gabriella
Gyermekpszichológus, családterapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>


Mindent elfelejt nyáron?
A legtöbb szülő attól fél, hogy a gyereke szeptemberig elfelejti az év közben tanultakat, és a szünet egy részében naponta egy-két órát tanul, ismétel a gyerekkel. Van, hogy maga a tanító kéri a szülőt, hogy foglalkozzanak a gyerekkel, mert nem megy a helyesírás vagy nehézséget okoz neki a számolás. Szinte nincs olyan iskola ahol a nyári szünetre ne adnának feladatokat, több kötelező olvasmányt a diákoknak.

A gyermekek persze azt mondják, hogy a nyár a pihenés, a kikapcsolódás ideje.
És igazuk is van.


Valamit nyáron is tanul!
A gyerek akkor fog tudni igazán jól teljesíteni a következő tanévben, ha megfelelően kipiheni magát. Vagyis az a gyerek tölti jól a nyarat, aki arra használja fel, amire való: vakációzásra. Ami természetesen nem azt jelenti hogy a nap 24 óráját a számítógép vagy TV előtt tölti, hanem hogy sokat mozog, játszik, friss levegőn van, a családdal tölti az idejét, esetleg táborban, ahol új tapasztalatokat, barátokat szerezhet. És persze tanul, de nem tananyagot, hanem kerékpározni, úszni, főzni, barkácsolni stb. Így többet fog fejlődni, mintha az egész nyarat tanulással töltené, hiszen az agy fejlődésének szempontjából a mozgásnak kiemelkedő szerepe van. Az új élmények pedig, az érdeklődést, valamint a tudás megszerzésére irányuló motivációt ébresztik fel a gyermekekben.

Semmittevés
De nem szabad túl sok programot szervezni sem, mert az is fárasztó lehet. Például nem jó egész nyáron táborról táborra küldeni a gyereket. Szükséges a szerzett élmények elmélyítése, feldolgozása, így kellenek a strukturálatlan időszakok is amikor „semmit tehet” a gyermek.  
Fontosak az olyan tevékenységek is, amelyek eltérnek a mindennap megszokottól, s amelyeket a szülő és a gyerek közösen végez. Egy kis séta, kerékpározás vagy strandolás – és persze az eközben kialakuló beszélgetés – nagyon közel hozhatja egymáshoz a szülőt és a gyermeket.

Tanulós gyerekek
Van persze olyan is, hogy a gyermekek akár maguktól is előveszik a tanszereket, vagy kérik, hogy most egy kicsit hadd gyakoroljanak. Ilyenkor azonban ez játéknak minősül, amit csak addig fognak örömmel végezni, amíg valami érdekesebb elfoglaltság nem tereli el a figyelmüket. És persze van, hogy tényleg szükséges egy kis gyakorlás, ilyenkor fontos, hogy az utolsó két hét hétköznapjaira – lehetőleg délelőttre – tegyük ezeket a tanulós órákat.

Élvezzük a nyár örömeit!
Az  átlagos gyermek, kamasz azonban szeretné élvezni a nyár örömeit, az iskolai kötöttségektől mentes szünidőt, mint ahogy mi felnőttek is a szabadságunk óráit. Tehát kedves Szülők, gondolják csak el, hogy vajon lenne-e kedvük szabadságuk idején egy-két órát a munkájukkal tölteni, csupán azért, hogy ne unatkozzanak, vagy ne felejtsék azt el?
Nem hiszem.....

Szerencsére még előttünk a nyár, a vakáció, ne vegyük el ezt a gondtalan időszakot a gyerekeinktől, amit gyermekként mi is úgy vártunk, élveztünk!
 

Címkék: tanuljon, nyáron, tankönyv, pihenés, kikapcsolódás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mit olvassanak a gyerekek a nyári szünetben?

Ezek a könyvek nemcsak hasznosak, de érdekes izgalmas olvasmányok is 1-4. osztályosoknak. Segíts gyermekednek kiválasztani azt, amelyiket könnyen, élvezettel fogja tudni olvasni, hogy az olvasás ne feladat, hanem élmény legyen!

tovább a cikkre
Nyári szünet - napirend kialakítása és tippek iskolásoknak

Mivel töltsék a gyerekek a vakációt? Hogyan lehet kialakítani egy jó napirendet? Mivel tölthetnék hasznosan a nyári szünetet a kisiskolások? Kell-e tanulni nyáron, vagy pihenjen a gyerek?

tovább a cikkre
Itt a vakáció! - Hogyan kerülhetők el a leggyakoribb fertőzések és a gyermekbalesetek?

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szegleti Gabriella - Gyermekpszichológus, családterapeuta

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza