Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > A 2013/2014-es tanévre vonatkozó változások, kedvezmények és támogatások - Szülők Lapja

A 2013/2014-es tanévre vonatkozó változások, kedvezmények és támogatások


Már egy hét sincs hátra a nyári szünetből, szeptember 2-án a köznevelési intézményekben megkezdődik a tanítás. Az idei köznevelési tanévnyitót szeptember 1-jén, vasárnap a Debreceni Református Kollégiumban tartják.

Szerző: Szülők lapja
2013-08-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3754 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdődik a 2013/2014-es tanév
A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint a tanévet megkezdő 1 364 400 diák többsége, 773 800 tanuló általános iskolában, míg 216 200 gimnáziumban, 244 200 szakközépiskolában, 130 200 pedig szakiskolában folytatja tanulmányait az előzetes becslések szerint. Az általános iskolákban 120 ezer, a gimnáziumokban 41 600, a szakközépiskolákban 39 000, a szakiskolákban 38 700 az első évfolyamra beiratkozottak száma.

A nemzeti tanévnyitónak és a hozzá kapcsolódó egész napos Diákcsemege fesztiválnak az idén Debrecen ad otthont. Az ünnepélyes tanévnyitó helyszíne a Debreceni Református Kollégium lesz.
 
Mennyibe kerülnek a tankönyvcsomagok?
A tankönyvek átlagára 1206 forintra, a tankönyvcsomagoké 12 691 forintra tehető. Ezen belül az alsós tankönyvcsomag átlagára 12 254, a felsősé 13 183 forint lesz. Összesen 1 124 030 tankönyvcsomagot osztanak ki. Jelenleg 4972 tankönyvvé nyilvánított kiadvány szerepel a tankönyvjegyzéken. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár korábban úgy nyilatkozott: szeptemberre az iskolákban lesznek a tankönyvek. 
 
Kik jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre?
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági feltételei nem változtak, azt olyan gyerekek kaphatják meg, akik gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát (37 050 forint), speciális esetekben 140 százalékát (39 900 forint). A jogosultságot alkalmanként egy évre állapítják meg. 
 
További támogatások a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak
A kedvezményre jogosult gyerekeknek augusztusban és novemberben természetbeni támogatásként úgynevezett gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt adnak, amelynek értéke fejenként és alkalmanként 5800 forint.
Az utalvány élelmiszer, ruházat, tanszer vásárlására is felhasználható. A rászorulók ezenkívül a gyermekétkeztetésben kapnak kedvezményeket, valamint tankönyvtámogatásban részesülnek és támogatást kapnak a kollégiumi díjukhoz is. 
 
A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 2013. júliusában 7160 gyermek esetében szünetelt az iskoláztatási támogatás folyósítása az igazolatlan hiányzások miatt. 
 
A tanévkezdéshez igazodó buszjáratok közlekedése
A Volánbusz Zrt. közleményben hívta fel a figyelmet járatainak tanévkezdéshez igazodó közlekedésére. Eszerint augusztus 29-én (csütörtökön) tanítási szüneti munkanap, 30-án (pénteken) a hét utolsó tanítási szüneti munkanapja, 31-én (szombaton) szabadnap szerint járnak a buszok. Szeptember 1-jén (vasárnap) a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napi, 2-án (hétfőn) a hét első munkanapja és iskolai előadási napja, 3-án (kedden) munkanap, iskolai előadási nap szerint közlekednek a járatok.
 
Hogyan alakul a 2013/2014-es tanév rendje?
A tanév utolsó tanítási napja 2014. június 13. (péntek). A tanítási napok száma 180, a nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolákban és szakiskolákban 179.

Őszi szünet 2013/2014-es tanévben: 
Az őszi szünet 2013. október 28-tól 31-ig tart.

Téli szünet 2013/2014-es tanévben: 
A téli szünet 2013. december 23-tól 2014. január 3-ig tart

Tavaszi szünet 2013/2014-es tanévben:
A tavaszi szünet 2014. április 17-től április 22-ig tart.

Köznevelési intézmények és fenntartói
Jelenleg 2613, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában működő köznevelési intézményt tart nyilván az Oktatási Hivatal. A köznevelést is felügyelő emberierőforrás-miniszter május 31-ig hozhatott döntést arról, hány nevelési-oktatási intézményt szüntet meg jogutód nélkül, de ilyen döntés nem született. Négy önkormányzat nyújtott be kérelmet, hogy szeptemberben újraindulhasson az alsó tagozat a településükön, de ezek nem önálló intézményként, hanem tagiskolaként jönnek létre. A Vidékfejlesztési Minisztérium 45 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben. 
 
Egyes, nemzetiségi oktatást végző köznevelési intézmények fenntartói feladatai szeptember 1-jével átkerülnek az érintett országos nemzetiségi önkormányzatokhoz, és 22 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben egyházi jogi személy. Utóbbiakból teljesen 15-öt adtak át, tehát 15-tel csökken a Klik fenntartásában levő intézmények száma.
 
A becslések szerint a pedagógusok tavalyi, mintegy 160 ezres létszáma nem változik, de a pontos számok a fenntartók által szolgáltatott adatok feldolgozása után derülnek ki. 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Címkék: 2013/2014-es tanév, kedvezmények, támogatások, nyári szünet, őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, tanítás, tanévnyitó, tanév, tankönyvcsomag, gyermekvédelmi kedvezmény, köznevelési intézmények

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Szeptembertől kötelező lesz a cigányság történelmét tanulni

Szeptember 1-től a magyar iskolákban a világon elsőként kötelező lesz tanítani és tanulni a magyarországi cigányság történetét és kultúráját.

tovább a cikkre
Változások az iskolások életében 2013. szeptembertől

Sok változás lesz az iskolások életében 2013. szeptembertől. Az összefoglalóból kiderül, hogy milyen változásokat vezetnek be, pl: 16 óráig kötelező az iskolában lenni, ingyenes tankönyvellátás, hittan és erkölcstan órák, kötelező mindennapos testnevelés, kötelező közösségi szolgálat a diákok számára, szülői igazolás, osztálypénz, iskolaköpeny viselése, stb.

tovább a cikkre
Nyár közepéig kell kifizetni a tankönyveket

Meglepődve bontottuk fel a Kello levelét, amiben egy csekk volt. A gyermekek tankönyveinek csekkje. Főleg azon lepődtünk meg, hogy már a nyáron be kell fizetni, amiről senki nem tájékoztatott minket előre!

tovább a cikkre
Hogyan készüljünk az iskolára?

Lassan a vakáció félidejéhez érünk. Már biztosan mindenki kipihente a fáradalmakat. A szülőket pedig a következő tanév indulása kezdi foglalkoztatni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Köles-püré gyümölcsökkel

Köles-püré gyümölcsökkel

Gluténmentes >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g köles 10 g aszalt szilva (1-2 szem) 60 g alma (1/2 közepes darab)

Recept:

A kölest dupla mennyiségű vízben megfőzzük, amelybe előzetesen teszünk 1-2 szem aszalt szilvát. Amikor megfőtt, néhány meghámozott almagerezdet adunk hozzá, majd turmixszoljuk.

Dietetikus véleménye
Változatossá tehetjük az étkezéseinket a hasz(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza