2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Megszüntetik az iskolai papírgyűjtést - nagy érvágás ez az iskoláknak - Szülők Lapja

Megszüntetik az iskolai papírgyűjtést - nagy érvágás ez az iskoláknak


Az új hulladéktörvény ellehetetleníti a Magyarországon sok évtizedes hagyományokkal rendelkező iskolai papírgyűjtő akciókat. A jogszabály maradéktalan betartásával az óvodai és iskolai papírgyűjtési akciókat lehetetlen lesz folytatni – írja múlt szombati számában a Népszabadság.

Szerző: Szülők Lapja
2014-05-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az új hulladéktörvény miatt a vállalkozók mellett a nonprofit szereplők is végképp kiszorulhatnak az óvodai-iskolai gyűjtésből, az oktatási intézmények pedig eleshetnek ettől a számukra fontos bevételi forrástól - indítja a Vége az iskolai papírgyűjtésnek>> című írását a Népszabadság.

Az iskolai papírgyűjtésnek befellegzett
2015. január 1-jétől az iskolák, illetve óvodák nem vehetik át többet a gyerekektől a papírt, a papírhulladékért a jövőben a közszolgáltató „házhoz megy”. Ez azt jelenti, hogy például egy iskola vagy óvoda nem hozathat be a diákokkal olyan hulladékot, amely nem az adott intézményben képződött, és ilyen gyűjtést – a közszolgáltatón kívül – más sem szervezhet. Az iskola kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át a papírt.
Az iskolai/óvodai papírgyűjtés eddig az oktatási intézményeknek bevételt, a feldolgozóknak pedig biztos nyersanyagforrást jelentett.

Mi a gond az iskolai papírgyűjtéssel?
Egy megszólaltatott hulladékpiaci szakember szerint a kormányzatnak elsősorban az a gondja az iskolai gyűjtéssel, hogy az oktatási intézményekben összegyűlt és közvetlenül a feldolgozóknak értékesített papírmennyiség nem jelenik meg az állami ellenőrzés alá vont szelektív gyűjtési rendszerben. Márpedig az államnak érdeke lenne, hogy minél magasabb begyűjtési arányt mutasson ki, mert ez egyrészt uniós elvárás.

A változtatás uniós kötelezettség indokolta
A Népszabadság kérdésére a vidékfejlesztési tárca így reagált: a szabályok változtatását elsősorban európai uniós kötelezettség indokolta, azt ugyanis EU-s irányelvek határozzák meg, hogy ki birtokolhatja a hulladékot. Másrészt pedig azért volt rá szükség, mert „a korábbi gyakorlat szerint az iskolai papírgyűjtés eredményeként magánvállalkozók realizáltak a közszolgáltatókat megillető profitot”.

Az iskolák/óvodák „ezentúl gyűjtsenek elemet vagy rongyot…”
2015. január 1-jétől a papírhulladékért a közszolgáltató „házhoz megy”, és ingyen elszállítja az összegyűlt anyagot, ami a minisztérium szerint „összességében előnyösebb a tanulók által végzett gyűjtésnél”. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az iskolai papírgyűjtésekre az eddig megszokott formában nem lesz lehetőség. A tárca azt ajánlja, hogy az oktatási intézmények papír helyett gyűjtsenek inkább elemet vagy rongyot, mivel arra nem vonatkozik a törvénymódosítás, és annak is van szemléletformáló hatása.

A használt elem veszélyes hulladéknak minősül, és még pénz sincs belőle
Ez kétségkívül igaz, ám az iskolák számára a papírgyűjtés bevételi forrást jelentett. Ráadásul a használt elem veszélyes hulladéknak számít, amit egyáltalán nem biztonságos egy iskola területén felhalmozni.

A teljes cikk itt olvasható>>

Forrás: Népszabadság
Fotó: FreeDigitalPhotos

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: iskola, papírgyűjtés, gyerek, környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az óvodai és iskolai beiratkozáshoz is kell a gyermeknek személyi

Az idei évtől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyermek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell - hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal.

tovább a cikkre
A túl nehéz iskolatáska veszélyei

Több mint 13 700 öt és tizennyolc év közötti gyereket kezeltek egy év alatt csak Amerikában hátizsák okozta hátsérülés miatt. Az Amerikai Ortopéd Sebészek Szövetségének (AAOS) szakértői ezért azt tanácsolják a szülőknek, hogy figyeljenek oda a kicsik testtartására, és ne várják meg, hogy hátfájást okozzanak a túl nehéz táskák

tovább a cikkre
Első napok az iskolában

Becsengettek.
Megjönnek az új kis elsősök a suliba. Tágra nyitott szemmel, kíváncsian, csodát várva.
A mostani gyerekek fejlettek, értelmesek, tájékozottak. Mindenre nyitottak, bátrak, barátságosak.

tovább a cikkre
Év végi hajrá az iskolában - hogyan készítsük fel rá gyermekünket?

Az év vége minden élet- és munkaterületen szoros és sűrű. Így van ez az iskolában is, csak éppen nem decemberben, hanem tavasz végén, a húsvéti szünet után.

tovább a cikkre
Éjszakai bepisilés - az óvoda- és iskolakezdés ronthat rajta

Az éjszakai bepisilés gyakori probléma az óvodás, kisiskolás gyermekek körében. Mivel a stressz növeli a mértékét, ezért az óvoda- és iskolakezdés jelentősen ronthatja az éjszakai bevizelés tüneteit. Szerencsére a szülők néhány egyszerű fogással sokat segíthetnek gyermekeiknek.

tovább a cikkre
Az iskolakezdési támogatás

Már csak néhány nap van hátra az iskolakezdésig. Szeptember 1. nemcsak a gyermekek számára okozhat fejtörést, gyakran a szülők is bajban vannak, hogy a tanszerek, tankönyvek árát hogyan teremtsék elő.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza