Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Óvodából iskolába - Menjen a gyerek vagy maradjon még egy évet? Ki döntheti el? - Szülők Lapja

Óvodából iskolába - Menjen a gyerek vagy maradjon még egy évet? Ki döntheti el?

Szülőklapja képSok szülő bizonytalan azt illetően, hogy óvodás gyermekét küldje-e jövőre iskolába, vagy hagyja még egy évet a biztos óvodai közegben. Pedig a legtöbb helyen már októberben elindulnak az iskola előkészítő foglalkozások, ami sokszor záloga a sikeres felvételnek. Ki dönt: a szülő vagy a szakember?

Szerző: Fodor Tímea
2015-09-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fodor Tímea
Logopédus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Fodor Tímea logopédus sok éves tapasztalata szerint már szeptemberben elkezdi foglalkoztatni a szülőket a téma: menjen-e a gyerek a következő évben iskolába, vagy maradjon még egy évet az oviban? Hogyan döntsenek azok a szülők, akik bizonytalanok az iskolaérettséget illetően? Szakértőnk ehhez nyújt néhány támpontot.

Maradjon még egy évet az oviban vagy menjen iskolába?
Van olyan szülő, aki már tanév elején eldöntötte, hogy gyermeke - korának és érettségének megfelelően - jövő szeptembertől iskolába fog járni. Többnyire azok a szülők hajlanak efelé a döntés felé, akiknek a gyermeke az őszi, téli, esetleg kora tavaszi hónapokban született.

Ezzel ellenkezőleg, olyan szülő is akad, aki már most tudja, hogy gyermeke a korából adódóan ugyan mehetne iskolába, ám gyermekét ismerve úgy látja, hogy gyermekének jót tesz plusz egy év érés az óvodában. Többnyire azok gondolkodnak így, akinek a gyermeke a nyári hónapok valamelyikében született, esetleg koraszülött babaként jött a világra vagy sokat betegeskedett.

Van azonban egy harmadik tábor is: a bizonytalan szülők tábora. Ők azok, akik az óvónők, szakszolgálati szakemberek tanácsait várják.

Október-novemberben indulnak az iskolahívogatók, iskolai előkészítők
A téma annál is inkább aktuális, mert sok iskolában októberben-novemberben már elkezdődnek az ovisoknak szánt iskolai órabemutatók, iskolahívogatók, előkészítők. Vannak iskolák, ahol szinte megkövetelik azt, hogy a körzetes gyermek is részt vegyen ezeken az előkészítőkön - ami valóban nem rossz, mert a gyermek látja, hogy hova és kihez fog járni egy évvel később -, adott esetben ezekért az előkészítőkért pénzt is elkérnek.

A nem körzetes gyermek visszautasítása esetén nem egyszer arra hivatkozik az iskola, hogy a gyerek nem vett részt az előkészítőkön - ezért nem árt szülőként előre tájékozódni, hogy milyen szempontjai vannak az iskolának a döntés meghozatalakor.

A gyerek iskolaérettségéről pontost tájékoztatást kapnak a szülők
Tehát mit tegyen a szülő, ha bizonytalan az iskolakezdés időpontjával kapcsolatban, közben pedig döntéseket kell hoznia?
A válasz nem könnyű. Szakemberként azt látom, hogy a gyermekek nagyon sokat tudnak érni pár hónap alatt is (nem hogy egy év alatt), de a részképesség-zavarok nem múlnak el maguktól. Az óvónők folyamatosan követik a gyermekek fejlődését, nagycsoportban pedig a szakszolgálati szakemberek mérik fel a gyermekek képességeit, ami első körben egy szűréssel kezdődik. A szeptemberi óvodai logopédiai szűrésekről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Október környékén a szűrések befejeződnek. A szakemberek a szülőket fogadóórák keretében tájékoztatják arról mit tapasztaltak, milyen fejlesztéseket javasolnak.

Iskolaérettség és tanulási képesség - a két fogalom nem ugyanaz
Az iskolaérettségi vizsgálat kezdeményezője az óvoda vagy a szülő lehet. Az új szabályozás - 20/2012-es EMMI rendelet - értelmében, az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő március 1-je és április 30-a között köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára akkor is, ha nem fogja elkezdeni az iskolát.

Az iskolaérettségi vizsgálatok elvégzése a pedagógiai szakszolgálatok (azon belül a szakértői bizottságok) feladata - ez nem keverendő össze a Tanulási képességeket vizsgáló szakértői bizottságokkal, utóbbi szakértői a Sajátos Nevelési Igény megállapítását végzik.

Ki dönti el, hogy maradhat-e még oviban a gyerek?


Szeptemberi-decemberi születésű gyerekek esetén
Ha a gyermek a szeptemberi-decemberi hónapokban született a hármas egység azonos döntése alapján maradhat még egy évet oviban. Az úgynevezett hármas egység alatt a: szülő, óvoda, szakértői bizottság értendő.

Januári-májusi születésű gyerekek esetén
Ha a gyermek január 1 - május 31 között született, az óvoda és a szülő egységes nézőpontja elég.

Nyári születésű gyerekek esetén
Ha a gyermek május 31. után született, a szülő kérheti, kezdeményezheti önállóan az óvodavezetőnél az óvodai év ismétlését.

Szerző: Fodor Tímea logopédus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: óvodából az iskolába, óvodás gyerek, iskolaérettség, iskolaelőkészítő, iskolaválasztás, iskolahivogató, logopédiai szűrés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Iskolaérettségi teszt - Ellenőrizd le, hogy iskolaérett-e már a gyermeked

Mi jellemzi az iskolaérett gyermek viselkedését és gondolkodását? Mi a jobb számára: ha oviban marad még egy évet, vagy ősszel iskolába megy? Töltsd ki szülői kérdőívünket, és tudd meg, hogy iskolaérett-e már gyermeked!

tovább a cikkre
Óvodából iskolába: Menjen, vagy várjunk még egy évet?

Maradjon gyermekem még egy évet az oviban vagy menjen jövőre iskolába? Vajon elég érett lesz 1 év múlva az iskolához? Létezik jó döntés? Pszichológus szakértőnk segít mérlegelni. Szempontok az egyik legnehezebb szülői döntéshez:az óvodai maradás vs. iskolakezdés dilemmájához.

tovább a cikkre
Honnan tudjuk, hogy iskolaérett-e már a gyermekünk? - videóval

Sokan azt gondolják, az iskolaérettség egyenlő az okossággal és ügyességgel. Ez azonban így nem igaz! Mint ahogyan az sem, hogy 6 éves kor után automatikusan iskolaéretté válik a gyermek. Az iskolaérettség fizikai és pszichés alkalmasságot jelent az iskolai elvárásoknak való megfeleléshez.

tovább a cikkre
Menjen iskolába, vagy maradjon óvodában? - Iskolaérettség

Ha a gyermek éppen olyan időben született, amikor már mehetne iskolába, de maradhat is, sokan nem tudják eldönteni, mi lenne a jobb megoldás.
Erre nincs pontos válasz!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fodor Tímea - Logopédus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Paradicsomos káposzta húsgombóccal

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: H ú s g o m b ó c h o z 60 g darált sertéscomb 20 g rizs 0,5 db tojás só bors P a r a d i c s o m o s k á p o s z t á h o z 150 g fejes káposzta 10 g liszt 200 ml paradicsomlé 100 ml víz cukor

Recept:

A darált húst összekeverjük a nyers rizzsel, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, és forró vízben megfőzzük.

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a víz és a paradicsomlé keveréké(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza