2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Hogyan válassz bölcsődét? Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére? Pszichológus válaszol - Szülők Lapja

Hogyan válassz bölcsődét? Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére? Pszichológus válaszol

Szülőklapja képMelyek a bölcsődeválasztás legfőbb szempontjai? Hogyan hat a bölcsődei nevelés a kisgyermek fejlődésére? Melyek a bölcsibe adás előnyei és hátrányai? Mivel tesz a legtöbbet az anya, ha a bölcsődébe adás mellett döntött? Gyermekpszichológus válaszol.

Szerző: Bojti Andrea
2016-01-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Melyek a bölcsődeválasztás legfőbb szempontjai? Hogyan hat a bölcsődei nevelés a kisgyermek fejlődésére? Melyek a bölcsibe adás előnyei és hátrányai? Mivel tesz a legtöbbet az anya, ha a bölcsődébe adás mellett döntött? Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol.
 

Hogyan válasszunk bölcsődét?


A bölcsődeválasztás szempontjai - mi számít a legtöbb szülőnek?
Amikor a szülők a bölcsődeválasztáson kezdik törni a fejüket, a legelső gondolatok egyike, illetve a legfontosabb elvárás az ideális bölcsődével szemben: hogy a gyermekekkel kiscsoportban foglalkozzanak, és egy-egy gondozónőre csak kevés gyermek és minél több figyelem jusson.

Miközben a bölcsődékről tájékozódunk, hasznos érdeklődni a nevelési program felől. Nem árt, ha a bölcsőde nevelési programjában szereplő szervezett aktivitások megfelelnek a gyermek életkorának és képességeiknek. Minden szülő szeretné jártas és megfelelően képzett szakember kezében tudni a kisgyermekét, akik  elérhetőek és készségesek a szülőkkel is.

A bölcsődei beszoktatás az anya ráhangolódásával kezdődik
A bölcsődék egészen fiatal (akár már 20 hetes) kortól várják a piciket, de a családok nagy része mégis csak 1-1,5 éves korában íratja be gyermeket bölcsibe. Ebben a korban a gyermekekre még nagyon intenzíven hatnak a szülők érzelmei, és borzasztóan megérzik, ha az anya részéről bizonytalanságot vagy szomorúságot tapasztalnak. Éppen ezért az egyik legfontosabb feladatuk maguknak a szülőknek van a bölcsibe/oviba kerüléskor, mert nekik is el kell fogadni a gyermekük leválasztásának gondolatát.

Készüljünk tehát fel időben a beszoktatás körüli nehézségekre! Figyeljünk rá, hogy ebben az időszakban más dolog ne változzon a pici életében! Érdemes még a munkába állás előtt beszoktatni a gyermeket, így a kezdeti nehéz időszakban (amikor a betegségekre is fogékonyabb lehet a kicsi) bármikor „ugrásra készen” állhatunk.
 

Hogyan hat a bölcsőde a kisgyermek fejlődésére?


Melyek a bölcsődei nevelés előnyei?
A gyermekpszichológusokat régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon milyen hatással van a bölcsőde a gyermekek fejlődésére.

Megfigyelték, hogy a bölcsődébe járt kicsik később általában önállóbbak, függetlenebbek szüleiktől, tanáraiktól, mint otthon nevelkedett társaik. Ugyanígy jellemző rájuk a nagyobb segítőkészség, az erősebb verbális kifejezőkészség, jobban tájékozódnak a világban és könnyebben feltalálják magukat az új helyzetekben.

Kétségkívül nagy előnye a bölcsődei nevelésnek az, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan találják meg a hangot az ismeretlen felnőttekkel, és képesek legyenek a kortársakkal való kapcsolatok kialakítására.

Melyek a bölcsődei nevelés hátrányai?
Negatív hatásként szoktuk számon tartani, hogy olykor kevésbé udvariasak, nehezebben engedelmeskednek szüleiknek, kevésbé jó magaviseletűek és agresszívebbek. Mindezek természetesen nagyban függenek attól, hány évet és naponta hány órát töltött a kisgyermek a bölcsiben.

Azt azonban megállapíthatjuk, hogy a jó minőségű bölcsődei nevelés és a szeretetteljes, kiegyensúlyozott családi légkör az, ami igazán meghatározza a gyermek érzelmi és értelmi fejlődését.

Mi ebből a tanulság a gyermekét féltő, óvó anyának?
Amennyiben lehetséges, igyekezzen minél későbbre halasztani a kicsi bölcsődébe kerülését. Ha mégis szükséges, akkor próbálja megtalálni a legideálisabb intézményt és szánjon elég időt a beszoktatásra. Az együtt töltött bölcsődén kívüli időben pedig fordítsanak minél több figyelmet a gyermekre, játsszanak sokat, ölelgessék és szeressék egymást.

FRISSÍTÉS: 2019. ÁPRILIS 1.
2019 áprilisában kezdődik a bölcsődei jelentkezési időszak - hívták fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Sok helyen nyílt napokkal várják az intézmények a szülőket, gyerekeket.

Tárnoki Erzsébet, az Óbudai Egyesített Bölcsődék vezetője kiemelte: áprilistól szeptemberig hosszú az idő, ezalatt fokozatosan kell rászoktatni a gyermeket a bölcsődei létre. Van olyan szolgáltatás is, amelynek keretében az anyukákkal közösen játszva szokhatják meg a gyerekek a bölcsődei közeget.

Kovács Andrea, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa kiemelte: nagy kérdés a szülőknek, hogy a gyermek miként éli meg az első nagy szeparációt. Fontos, hogy a szülők és a gyermekek is felkészüljenek az elválásra. A gyereket segíti például, ha otthoni játékát is magával viszi a bölcsődébe - mondta.

Szerző: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: bölcsőde, bölcsődeválasztás, bölcsődei beiratkozás, bölcsődei beszoktatás, gyermekpszichológus

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezés jár a bölcsődés és óvodás gyermekeknek

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést kapnak a bölcsődés és óvodás gyermekek, csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetniük - tudtuk meg a hirado.hu-tól.

tovább a cikkre
Kiszökött a pécsi bölcsődéből egy kisgyerek, majd hazasétált

Csak fél percre hagyták magára a kisgyereket a pécsi bölcsődében, de ez is elegendő volt arra, hogy elhagyja a bölcsőde területét. A kisgyerek fogta magát, és hazasétált… Kiskorú veszélyeztetése miatt folyik most büntetőeljárás.
(A fotó csak illusztráció).

tovább a cikkre
Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre
A bölcsődei ellátásról

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről, valamint elősegítse testi-szellemi fejlődésüket. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek korai fejlesztését, gondozását, fejlesztő felkészítését is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza