10 dolog, ami más lesz, mint eddig, ha a gyermeked bölcsibe vagy oviba kerül

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


10 dolog, ami más lesz, mint eddig, ha a gyermeked bölcsibe vagy oviba kerül Bár lehet, hogy most még aggódsz, hogy gyermeked bölcsibe/oviba megy majd nyár végén, de ne csüggedj, mert a változással egy csomó új dolog fogja gazdagítani az életeteket! Már előre azon aggódsz, hogy mi történik majd, ha szeptembertől a gyermeked bölcsibe/oviba kerül, és véget ér az a csodálatos időszak, amit idáig sülve-főve együtt töltöttetek? Az újtól való aggodalom, a régiről való lemondás természetes, hogy elbizonytalanít. Nem kell túlzottan aggódnod – a nehézségekkel együtt járó kezdeti időszakon is gyorsan túl lesztek. Vigasztaljon az a tudat, hogy gyermeked legszebb időszaka következik, és a leválási folyamatnak rengeteg előnye is van, amit idővel egyre inkább értékelni fogsz majd.

A bölcsőde/óvoda meghatározó állomása a gyermekkornak. A sok változással bizonyos értelemben egy izgalmas időszak kezdődik a szülő életében is. A Betreut.ch svájci családi portál összegyűjtötte, hogy mi minden változik meg ilyenkor.

1. Megtanulsz elengedni
Nem csak a kisgyermek számára kezdődik egy új életszakasz, hanem számodra is. Eddig minden egyes percet együtt töltöttetek a gyermekeddel, mostantól viszont el kell őt engedned. Ezen a leválási folyamaton a legtöbb szülő nehezen megy keresztül, mégis a gyerek számára nagyon fontos lépés az önállóság felé vezető úton.



2. Több szabadidőd lesz
Azzal, hogy a kisgyermeked bölcsibe/oviba kerül, és napközben ott fogják őt gondozni, újra időd szabadul fel! Ha háztartásbeli vagy, akkor végre elláthatod nyugodtan a háztartási teendőket, amit eddig valószínűleg nem tettél, mert a gyermeked mindig a nyomodban volt, és lefoglalt.

És végre eljött az ideje annak is, hogy magadra is időt fordíts - teljesen mindegy, hogy ezt egyedül, a barátaiddal teszed, netán a partnereddel teszed.

3. Új napirendetek alakul ki
Eddig így szólt a fáma: "Aludj csak addig, ameddig a gyerek is alszik!" Mostantól viszont: "Légy pontos, mert be kell érni időben a bölcsibe/oviba". És ez érvényes arra is, amikor elhozod a gyerekeket délután a gondozó néniktől. Azzal, hogy közösségbe jártok, a napirendetek is jóval strukturáltabb lesz, és az időpontokat is be kell tartanotok.

4. Visszatérhetsz a munkába, ha szeretnél
Ha visszamész újra dolgozni, akkor dolgozó anyaként újabb kihívásokra kell számítanod azzal, hogy megtartsd az egyensúlyt a munka és a család között. A bölcsi/ovi után ugyanúgy foglalkozni kell a gyerekkel, mint ahogy eddig is - talán érdemes azon elgondolkodni, hogy egy segítő, bébiszitterrel könnyebben boldogulsz-e, hiszen a háztartási munkák sem maguktól fognak rendeződni. Egy jó szervezés lehet a megoldása az új kihívásokból adódó feladatoknak.

5. Újabb barátokat, ismerősöket szerezhetsz
Meglátod, hogy a bölcsiben/oviban a szülőtársak hasonló cipőben járnak, mint te. Ők is legalább annyira izgulnak, aggódnak, és ugyanazokon a lelki folyamatokon mennek keresztül, mint te. A bölcsi/ovi kapcsán új emberekkel ismerkedhetsz meg, használd ki ezt a kínálkozó lehetőséget, és cserélj velük tapasztalatot. Egyik-másik szülő egészen biztosan annyira szimpatikus lesz, hogy életre szóló barátság köthettek.

6. A gyermeked is barátokra lel
Nem csak te élsz közösségi életet a többi szülővel, hanem a gyermeked is új barátokra lelhet, akivel bölcsi/ovi után el lehet menni együtt fagyizni, a játszótérre vagy egymáshoz játszani.

7. Teltház a gyerek szülinapján
A kisgyermeked szülinapja mostantól egészen máshogy fognak telni, mint ahogy eddig. A szülinapot ezentúl a bölcsibe/oviba is meg fogják ünnepelni a kis csoporttársakkal, gyermekedet ezentúl még többen ünneplik majd!

8. Kitágul a világ - Gyermeked minden nap valami újat tanul
A világ minden nap tartogat valami újat számunkra, a gyerek számára pedig különösen! A bölcsiből/oviból gyermeked minden nap új mondókákkal, énekekkel, történetekkel fog hazatérni. Ezen a helyen rengeteg változatos inger és újabb benyomás éri. Megtanul beilleszkedni egy csoport életébe, megtanulja kezelni a hétköznapi konfliktusokat, ha például elveszik tőle a játékát - ezek mind fontos leckék, amelyek hozzájárulnak az ő személyiségének kibontakozásához.

És nem árt, ha ezentúl felkészülsz a "Miért"-kérdések rohamára, ami soha nem akar véget érni.

9. Vírusos fertőzések
Eddig óvtad-védted gyermekedet, hogy a szél se fújja meg, mostantól, ahogy közösségbe kerül, gyakrabban lesz beteg, amitől nem szabad megijedni, mert ezáltal az immunrendszere erősödni fog. Ez lesz az az időszak, amikor az összes gyermekbetegséggel alkalmatok lesz közelebbről is megismerkedni.

10. Gyermeked életébe újabb felnőtt szereplők lépnek
Anya és apa az, aki a gyerek életében az első helyen állnak. Szépen lassan a gondozó nénik és óvó nénik és elfoglalják az ő megérdemelt helyüket a kisgyermek életében. Ezek a személyek szintén szeretettel, türelemmel és gondoskodással fognak a gyermekedhez közelíteni. Gyermeked megszokja, hogy nem csak rátok, szülőkre, hanem más felnőttekre is nyugodtan támaszkodhat.

Forrás: Külföld / Betreut.ch
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2016.08.25