Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > 10 dolog, ami más lesz, mint eddig, ha a gyermeked bölcsibe vagy oviba kerül - Szülők Lapja

10 dolog, ami más lesz, mint eddig, ha a gyermeked bölcsibe vagy oviba kerül

Szülőklapja képBár lehet, hogy most még aggódsz, hogy gyermeked bölcsibe/oviba megy majd nyár végén, de ne csüggedj, mert a változással egy csomó új dolog fogja gazdagítani az életeteket! A kisgyermek fejlődése szinte robbanás előtt áll, az ő személyiségének kialakulásában ez az időszak nagyon fontos állomás.

Szerző: Szülők lapja
2016-08-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Már előre azon aggódsz, hogy mi történik majd, ha szeptembertől a gyermeked bölcsibe/oviba kerül, és véget ér az a csodálatos időszak, amit idáig sülve-főve együtt töltöttetek? Az újtól való aggodalom, a régiről való lemondás természetes, hogy elbizonytalanít. Nem kell túlzottan aggódnod – a nehézségekkel együtt járó kezdeti időszakon is gyorsan túl lesztek. Vigasztaljon az a tudat, hogy gyermeked legszebb időszaka következik, és a leválási folyamatnak rengeteg előnye is van, amit idővel egyre inkább értékelni fogsz majd.

A bölcsőde/óvoda meghatározó állomása a gyermekkornak. A sok változással bizonyos értelemben egy izgalmas időszak kezdődik a szülő életében is. A Betreut.ch svájci családi portál összegyűjtötte, hogy mi minden változik meg ilyenkor.

1. Megtanulsz elengedni
Nem csak a kisgyermek számára kezdődik egy új életszakasz, hanem számodra is. Eddig minden egyes percet együtt töltöttetek a gyermekeddel, mostantól viszont el kell őt engedned. Ezen a leválási folyamaton a legtöbb szülő nehezen megy keresztül, mégis a gyerek számára nagyon fontos lépés az önállóság felé vezető úton.2. Több szabadidőd lesz
Azzal, hogy a kisgyermeked bölcsibe/oviba kerül, és napközben ott fogják őt gondozni, újra időd szabadul fel! Ha háztartásbeli vagy, akkor végre elláthatod nyugodtan a háztartási teendőket, amit eddig valószínűleg nem tettél, mert a gyermeked mindig a nyomodban volt, és lefoglalt.
És végre eljött az ideje annak is, hogy magadra is időt fordíts - teljesen mindegy, hogy ezt egyedül, a barátaiddal teszed, netán a partnereddel teszed.

3. Új napirendetek alakul ki
Eddig így szólt a fáma: "Aludj csak addig, ameddig a gyerek is alszik!" Mostantól viszont: "Légy pontos, mert be kell érni időben a bölcsibe/oviba". És ez érvényes arra is, amikor elhozod a gyerekeket délután a gondozó néniktől. Azzal, hogy közösségbe jártok, a napirendetek is jóval strukturáltabb lesz, és az időpontokat is be kell tartanotok.

4. Visszatérhetsz a munkába, ha szeretnél
Ha visszamész újra dolgozni, akkor dolgozó anyaként újabb kihívásokra kell számítanod azzal, hogy megtartsd az egyensúlyt a munka és a család között. A bölcsi/ovi után ugyanúgy foglalkozni kell a gyerekkel, mint ahogy eddig is - talán érdemes azon elgondolkodni, hogy egy segítő, bébiszitterrel könnyebben boldogulsz-e, hiszen a háztartási munkák sem maguktól fognak rendeződni. Egy jó szervezés lehet a megoldása az új kihívásokból adódó feladatoknak.

5. Újabb barátokat, ismerősöket szerezhetsz
Meglátod, hogy a bölcsiben/oviban a szülőtársak hasonló cipőben járnak, mint te. Ők is legalább annyira izgulnak, aggódnak, és ugyanazokon a lelki folyamatokon mennek keresztül, mint te. A bölcsi/ovi kapcsán új emberekkel ismerkedhetsz meg, használd ki ezt a kínálkozó lehetőséget, és cserélj velük tapasztalatot. Egyik-másik szülő egészen biztosan annyira szimpatikus lesz, hogy életre szóló barátság köthettek.

6. A gyermeked is barátokra lel
Nem csak te élsz közösségi életet a többi szülővel, hanem a gyermeked is új barátokra lelhet, akivel bölcsi/ovi után el lehet menni együtt fagyizni, a játszótérre vagy egymáshoz játszani.

7. Teltház a gyerek szülinapján
A kisgyermeked szülinapja mostantól egészen máshogy fognak telni, mint ahogy eddig. A szülinapot ezentúl a bölcsibe/oviba is meg fogják ünnepelni a kis csoporttársakkal, gyermekedet ezentúl még többen ünneplik majd!

8. Kitágul a világ - Gyermeked minden nap valami újat tanul
A világ minden nap tartogat valami újat számunkra, a gyerek számára pedig különösen! A bölcsiből/oviból gyermeked minden nap új mondókákkal, énekekkel, történetekkel fog hazatérni. Ezen a helyen rengeteg változatos inger és újabb benyomások érik. Megtanul beilleszkedni egy csoport életébe, megtanulja kezelni a hétköznapi konfliktusokat, ha például elveszik tőle a játékát - ezek mind fontos leckék, amelyek hozzájárulnak az ő személyiségének kibontakozásához.
És nem árt, ha ezentúl felkészülsz a "Miért"-kérdések rohamára, ami soha nem akar végetérni.

9. Vírusos fertőzések
Eddig óvtad-védted gyermekedet, hogy a szél se fújja meg, mostantól, ahogy közösségbe kerül, gyakrabban lesz beteg, amitől nem szabad megijedni, mert ezáltal az immunrendszere erősödni fog. Ez lesz az az időszak, amikor az összes gyermekbetegséggel alkalmatok lesz közelebbről is megismerkedni.

10. Gyermeked életébe újabb felnőtt szereplők lépnek
Anya és Apa az, aki a gyerek életében az első helyen állnak. Szépen lassan a gondozó nénik és óvó nénik és elfoglalják az ő megérdemelt helyüket a kisgyermek életében. Ezek a személyek szintén szeretettel, türelemmel és gondoskodással fognak a gyermekedhez közelíteni. Gyermeked megszokja, hogy nem csak rátok, szülőkre, hanem más felnőttekre is nyugodtan támaszkodhat.

Forrás: Külföld / Betreut.ch
Fotó: Pixabay

Címkék: bölcsi, ovi, beszoktatás, közösség, gyerek, szülő, leválás, önállóság

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Óvodai beszoktatás: 10 bevált ötlet, hogy könnyebben menjen a gyermekednek
Óvodai beszoktatás: 10 bevált ötlet, hogy könnyebben menjen a gyermekednek

Hogyan teheted könnyebbé kisgyermeked és magad számára is az óvodai beszoktatást? Mit mondj, és miket ne az ovikezdés idején? Apró trükkök pedagógus szakértőnktől, hogy a gyerek egy-kettőre megszokja majd az új közösséget.

tovább a cikkre
Az óvodai beszoktatás

Már mindenhol arról lehet hallani, hogy hamarosan kezdődik az óvoda és az iskola. Már többségében tudják a szülők, mit kell majd megvenni, bevinni, beszerezni, mikor lesz az ebédbefizetés stb. De hogyan készülgetnek azok az alig három, vagy éppen három, vagy már akár négy éves apró gyermekek és szüleik, akik most kezdik először a közösséget, most ülnek fel először az oktatási rendszer bűvös szekerére?

tovább a cikkre
Hogyan tegyük könnyebbé az óvodai beszoktatást?

Az óvodai beszoktatás mindkét fél számára nagyon nehéz, lelket próbáló feladat. Ahhoz, hogy minél könnyebben megbarátkozzon a kisgyermek és a szülő is az új élethelyzettel, szükség lehet néhány „túlélő praktikára”.

tovább a cikkre
Óvodai - bölcsődei beszoktatás

A beszoktatásnál - ha bölcsődéből jött gyermek, óvodai beszoktatásáról van szó -, könnyebb a dolgunk, mert neki már van tapasztalata a környezetváltozást illetően. Ha a gyermek még nem volt bölcsődés, vagy éppen otthonról megy bölcsődébe, meg kell próbálnunk őt felkészíteni az új helyzetre, amennyire tudjuk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Pulykahúspüré

Pulykahúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre - 40 g pulykahús - petrezselyemzöld - zellerlevél

Recept: Erre a célra a pulyka mellét használjuk fel. A húst szálaira merőlegesen 2 ujjnyi vastagságúra szeleteljük, és húskalapáccsal enyhén kiverjük. A megmosott színhúst addig főzzük, míg villával szétvágható nem lesz. Nagy gondot okozhat a hús kis mennyis(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Levendulaszüret, levendula szedd magad 2020: 13 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz idén

vissza vissza