2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Bölcsődei, óvodai és iskolai tudnivalók a 2016/2017-es tanévre - Ingyenes étkezések, gondozási díjak, iskolake... - Szülők Lapja

Bölcsődei, óvodai és iskolai tudnivalók a 2016/2017-es tanévre - Ingyenes étkezések, gondozási díjak, iskolakezdési támogatás, hiányzások

Szülőklapja képMi jár ingyen és mi nem a bölcsődéseknek 2016/2017-ben? Kinek ingyenes a gyermekétkeztetés a bölcsiben? Mennyit lehet igazolatatlanul hiányozni az óvodából az idén? Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra? Mennyi ennek az aktuális összege 2016-ban?

Szerző: Szülők lapja
2016-08-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hamarosan becsöngetnek, és kezdetét veszi a 2016/2017-es tanév. Az Emberi Erősforrások Minisztériumának (EMMI) munkatársait kérdeztük hasznos és aktuális bölcsődei, óvodai és iskolai tudnivalókról - hiszen a jogszabályok évről-évre változnak. Ilyen például az óvodáztatási támogatás, amely egy évvel korábban szűnt meg véglegesen.

Bölcsődei tudnivalók szülőknek 2016/2017-re


Mi jár ingyen és mi nem a bölcsődéseknek a 2016/2017-es nevelési évben?
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a bölcsődei ellátás esetében az intézményvezető megállapítja a bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetésre vonatkozó személyi térítési díjat, valamint – a fenntartó döntésétől függően – a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat gondozási díjat.

A bölcsődében nem kell gondozási díjat fizetni
a) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek után,
b) a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után,
c) a három- vagy többgyermekes család gyermeke után,
d) az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, a nevelésbe vett gyermek után.

Kinek ingyenes a gyermekétkezés a bölcsiben 2016/2017-ben?
2015. szeptember 1-jétől az ingyenes étkezés lehetősége – az eddig is jogosult szociálisan rászorulókon kívül – az alábbi, mintegy 174 ezer fős létszámú körre is kiterjesztésre került az óvodákban és a bölcsődékben:

- az eddig féláron étkező, nagycsaládban élő és/vagy súlyosan beteg/fogyatékos gyermekre;
- azokra a gyermekekre, akik családjában az egy főre eső havi nettó családi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130%-át, 2016-ban 95.960 Ft-ot (ez önbevallásos alapon történik);
- tartósan beteg, fogyatékos gyermek bölcsődébe vagy óvodába járó egészséges testvérére, aki a család jövedelmi helyzete okán nem étkezne ingyenesen.

A rendelkezésre álló adatok szerint az intézkedések következtében a ténylegesen ingyenesen étkezők aránya az óvodában 77%-ra, míg a bölcsődében étkezők esetében 71%-ra nőtt.
A kormány arra törekszik, hogy még tovább csökkentse a szülők jelenlegi kiadásait.

Óvodai tudnivalók szülőknek 2016/2017-re


3 éves kortól kötelező óvodába járni, 1 éve megszűnt az óvodáztatási támogatás
2015 szeptemberétől megszűnt az óvodáztatási támogatás, a gyermekek három éves korától kötelezővé vált az óvodába járás. A kötelezettség teljesítését a családi pótlék óvodáztatáshoz kötésével ösztönzi az ellátórendszer. 2016. január 1-jétől a legalább 20 napot elérő igazolatlan óvodai mulasztások esetén felfüggeszthető a támogatás folyósítása. A kötelező óvodáztatás legfontosabb célja, hogy a gyermekek a lehető legkorábban megfelelő intézményes fejlesztésben, nevelésben részesülhessenek, aminek különösen nagy jelentősége van a szociális hátrányok kiegyenlítése szempontjából.


Iskolai tudnivalók szülőknek 2016/2017-re


Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra 2016-ban? Hogyan működik?
Az iskolakezdési támogatás egy kedvezményes adózású béren kívüli juttatási elem, a munkahelyen igényelhető, az előnye, hogy kevesebb adó és járulék terheli, mint a bért. Ezt a támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait folytató gyermekek után adhatja a munkáltató a munkavállalójának. Az iskolakezdési támogatás egy alkalommal, a tanévkezdést megelőző hatvanadik naptól adható év végéig.

Az iskolakezdéshez kapcsolódó költségek enyhítése céljából a kormány számos intézkedést tett: a nagycsaládosok ingyenes tankönyvellátása mellett a kisebb családok is számíthatnak segítségre, hiszen szeptembertől az általános iskolák minden alsó tagozatos diákja térítésmentesen kapja meg tankönyveit. A korábbi családsegítő intézkedések mellett idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok egy 5800 forintos Erzsébet-utalványt kapnak augusztus végéig, ezzel is támogatva a szülőket. Ma már jogszabályi megerősítéssel a nyár utolsó hónapjában minden család megkapja a szeptemberben esedékes családi pótlékot, -GYET-et, illetve a GYES-t.

Mekkora az iskolakezdési támogatás összege?
2016-ban egy szülőnek gyermekenként 33.300 forint iskolakezdési támogatás adható; amely a mindenkori minimálbér összegének 30 százaléka lehet.

Mind a két szülő felveheti az iskolakezdési támogatást vagy csak az egyik?
Mindkét szülő felveheti ugyanazon gyermek után. A dolgozó akkor kaphat ilyet, ha ő a családi pótlékra jogosult szülő vagy ezzel a szülővel egy háztartásban élő házastárs, illetőleg közokirattal igazolt élettárs.

Forrás: Emmi 2016.08.03.
Kép: Pixabay

Címkék: 2016/2017 tanév, bölcsőde, óvoda, iskola, iskolakezdési támogatás, ingyen étkezés, igazoltan hiányzás, óvodáztatás, 3 éves kor

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek 2017-ben - Hány hosszú hétvégénk lesz?
Munkaszüneti napok, iskolai szünetek 2017-ben - Hány hosszú hétvégénk lesz?

Mikor lesz munkaszüneti nap és hosszú hétvége 2017-ben? Hogyan alakul a tanítási rend és mikor lesznek az iskolai szünetek a 2017-es évben? Olvasd el cikkünk és tervezd meg előre a család programjait!

tovább a cikkre
Óvodai beszoktatás: 10 bevált ötlet, hogy könnyebben menjen a gyermekednek
Óvodai beszoktatás: 10 bevált ötlet, hogy könnyebben menjen a gyermekednek

Hogyan teheted könnyebbé kisgyermeked és magad számára is az óvodai beszoktatást? Mit mondj, és miket ne az ovikezdés idején? Apró trükkök pedagógus szakértőnktől, hogy a gyerek egy-kettőre megszokja majd az új közösséget.

tovább a cikkre
Becsöngettek! Hogyan neveljük az óvodából az iskolapadba csöppent kisiskolás gyereket?

Hogyan kell szülőként viselkedni a kisiskolás gyerekekkel? Dicsérjünk vagy a büntessünk? Miért nem jó a kisiskolás gyerekkel szembeni túlzott elvárás? Hogyan változtatja meg az iskola és az iskolatársak gyermekünket? Mire figyeljünk oda az iskoláskorú gyermekek nevelése során? Tipp, ami a szabálytudatot formálja.

tovább a cikkre
Az óvodai beszoktatás

Már mindenhol arról lehet hallani, hogy hamarosan kezdődik az óvoda és az iskola. Már többségében tudják a szülők, mit kell majd megvenni, bevinni, beszerezni, mikor lesz az ebédbefizetés stb. De hogyan készülgetnek azok az alig három, vagy éppen három, vagy már akár négy éves apró gyermekek és szüleik, akik most kezdik először a közösséget, most ülnek fel először az oktatási rendszer bűvös szekerére?

tovább a cikkre
Beszoktatás az óvodába

Az óvodáskor kezdetén nem csupán a kisgyermek, hanem a szülei is valami újat kezdenek. Egy új életszakasz kezdődik a család életében, tele izgalommal, szorongással, félelemmel. Hatalmas változás ez a kisgyermek életében, hiszen ő 3-4 éves koráig egy aurában él édesanyjával. Azaz, minden egyes rezdülését, érzését, érzelmét, gondolatát vele együtt éli meg.

tovább a cikkre
Óvodai - bölcsődei beszoktatás

A beszoktatásnál - ha bölcsődéből jött gyermek, óvodai beszoktatásáról van szó -, könnyebb a dolgunk, mert neki már van tapasztalata a környezetváltozást illetően. Ha a gyermek még nem volt bölcsődés, vagy éppen otthonról megy bölcsődébe, meg kell próbálnunk őt felkészíteni az új helyzetre, amennyire tudjuk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza