Most kezdi gyermeked a bölcsődét? Erre figyelj oda, hogy könnyebben menjen a beszoktatás - Családpedagógus tanácsai

Gécziné Galla Krisztina

Ovi, suli

Gécziné Galla Krisztina


Most kezdi gyermeked a bölcsődét? Erre figyelj oda, hogy könnyebben menjen a beszoktatás  - Családpedagógus tanácsai A hamarosan közelgő bölcsődei beszoktatást néhány apró trükkel és praktikával te magad is előkészítheted, hogy a beszoktatás időszaka zökkenőmentesen teljen. Családpedagógus tippjei bölcsődébe készülő kisgyermekek szüleinek és nagyszüleinek. A bölcsődei beszoktatással a kisgyermek a fejlődésének egy nagyon fontos mérföldkövéhez érkezik. Ilyenkor kell leválnia az édesanyjáról, cserébe viszont egy új és izgalmas terepet: gyerektársaságot és játékközösséget kap.

Az édesanyák számára ez a leválás az egyik lehető legnehezebben kezelhető helyzet, amit a gyermek gondozása, nevelése során megtapasztalnak. A bölcsődei beszoktatással járó nehézségeket néhány apró technikával, ha ki nem is védhetjük, de mindenképpen megkönnyíthetjük, hogy aztán egy-két hónap elteltével egy boldog, kiegyensúlyozott, bölcsődés kisgyermeket kapjunk.

Az alábbiakban Gécziné Galla Krisztina családpedagógus szakértőnk tippjeit olvashatod, amivel a sikeres bölcsődei beszoktatás megalapozható.
 

Elválás a gyermektől az ő otthoni környezetében


Ha a kicsi még nem volt hosszabb ideig (vagy egyáltalán) távol tőled, érdemes elkezdeni a szoktatást: először 1-2 órára hagyd nagyszülők, közeli barátok felügyeletére saját, megszokott környezetében. Ilyenkor ne búcsúzkodj hosszasan, ne magyarázd hosszasan, hogy miért/hova mész, vagy hogy hamarosan jössz - ezekkel nem segíted a helyzetet. De ne is szökj meg! Egy puszival, simogatással köszönj el, majd határozottan hagyd el a terepet. Néhány ilyen alkalom után növelheted az időtartamot.



Elválás a kisgyermektől nagyszülői környezetben


Egy idő után ismét próbálkozhatsz azzal, hogy kezdetben rövidebb ideig a nagyszülőknél, barátoknál hagyod a kisgyermekedet.
Eleinte lehetőleg ezek az időtartamok a játékidőre essenek - ne tedd ki se a gyereket, se azt, aki vigyáz rá annak, hogy altatnia kelljen, vagy például a rosszul, nehezen evő gyerekbe bele kelljen diktálnia az ebédet. Igyekezz úgy alakítani ezeket az együttléteket, hogy mindkét fél számára a lehető legkellemesebb időtöltés lehessen ez a néhány óra.
 

Gyerektársasághoz szoktatás - irány a játszótér, játszóház!


Fontos „rákészülés” lehet a bölcsire, ha időben gyerektársasághoz szoktatod a gyermekedet. Járj vele sokat játszótérre, játszóházba, más gyerekes családokhoz, és igyekezz leválni a csemetédről. Jó, ha hozzászokik ahhoz, hogy mások akaratával is meg kell küzdenie, hogy a saját akaratát időnként a másoké mögé kell helyeznie, hogy nincs mindig a háta mögött egy szülői védőbástya.


Dadus néni - rá jut mindig a kulcsszerep


A legtöbb szülőnek a tavaszi bölcsődeválasztás során nyilvánvalóan az egyik fontos szempontja a gondozónő személye volt. Mivel a kicsik ebben a korban gyakorlatilag teljes ellátásra szorulnak, nagyon fontos, hogy megértő, türelmes és figyelmes felnőtt felügyelete alatt töltsék a napjuk nagy részét.
A bölcsődei beszoktatás kezdetével törekedni kell rá, hogy igazán bizalmas légkör alakulhasson ki a dadus és a kisgyermek között, ha ez sikerül, akkor gyakorlatilag nyert ügyed van.

Beszélgess minél többet a kisgyermeked gondozó nénijével, kérdezz tőle bátran, tárd fel előtte az esetleges aggodalmaidat! A reakciókból jól megítélhető, hogy együtt tudsz-e majd működni a kicsi érdekében a jövőben is, vagy esetleg folyamatos harc lesz már az első pillanatoktól fogva a viszonyotok. Ha nem tudod nyugodt szívvel a bölcsődében hagyni a gyermeket, amellett, hogy folyamatos aggodalomban telik majd minden órád, a feszültséged előbb-utóbb átragad a gyerekre is, és ez nem segíti majd a beilleszkedését sem.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina családpedagógus
Fotó: Pixabay

Gécziné Galla Krisztina

Ovi, suli

Gécziné Galla Krisztina


2016.08.25