Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Most kezdi gyermeked a bölcsődét? Erre figyelj oda, hogy könnyebben menjen a beszoktatás - Családpedagógus taná - Szülők Lapja

Most kezdi gyermeked a bölcsődét? Erre figyelj oda, hogy könnyebben menjen a beszoktatás - Családpedagógus tanácsai

Szülőklapja képA hamarosan közelgő bölcsődei beszoktatást néhány apró trükkel és praktikával te magad is előkészítheted, hogy a beszoktatás időszaka zökkenőmentesen teljen. Családpedagógus tippjei bölcsődébe készülő kisgyermekek szüleinek és nagyszüleinek.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2016-08-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
A bölcsődei beszoktatással a kisgyermek a fejlődésének egy nagyon fontos mérföldkövéhez érkezik. Ilyenkor kell leválnia az édesanyjáról, cserébe viszont egy új és izgalmas terepet: gyerektársaságot és játékközösséget kap.

Az édesanyák számára ez a leválás az egyik lehetető legnehezebben kezelhető helyzet, amit a gyermek gondozása, nevelése során megtapasztalnak. A bölcsődei beszoktatással járó nehézségeket néhány apró technikával, ha ki nem is védhetjük, de mindenképpen megkönnyíthetjük, hogy aztán egy-két hónap elteltével egy boldog, kiegyensúlyozott, bölcsődés kisgyermeket kapjunk.

Az alábbiakban Gécziné Galla Krisztina családpedagógus szakértőnk tippjeit olvashatod, amivel a sikeres bölcsődei beszoktatás megalapozható.
 

Elválás a gyermektől az ő otthoni környezetében


Ha a kicsi még nem volt hosszabb ideig (vagy egyáltalán) távol tőled, érdemes elkezdeni a szoktatást: először 1-2 órára hagyd nagyszülők, közeli barátok felügyeletére saját, megszokott környezetében. Ilyenkor ne búcsúzkodj hosszasan, ne magyarázd hosszasan, hogy miért/hova mész, vagy hogy hamarosan jössz - ezekkel nem segíted a helyzetet. De ne is „szökj” meg! Egy puszival, simogatással köszönj el, majd határozottan hagyd el a terepet. Néhány ilyen alkalom után növelheted az időtartamot.


Elválás a kisgyermektől nagyszülői környezetben


Egy idő után ismét próbálkozhatsz azzal, hogy kezdetben rövidebb ideig a nagyszülőknél, barátoknál hagyod a kisgyermekedet.
Eleinte lehetőleg ezek az időtartamok a játékidőre essenek - ne tedd ki se a gyereket, se azt, aki vigyáz rá annak, hogy altatnia kelljen, vagy például a rosszul, nehezen evő gyerekbe bele kelljen diktálnia az ebédet. Igyekezz úgy alakítani ezeket az együttléteket, hogy mindkét fél számára a lehető legkellemesebb időtöltés lehessen ez a néhány óra.
 

Gyerektársasághoz szoktatás - irány a játszótér, játszóház!


Fontos „rákészülés” lehet a bölcsire, ha időben gyerektársasághoz szoktatod a gyermekedet. Járj vele sokat játszótérre, játszóházba, más gyerekes családokhoz, és igyekezz leválni a csemetédről. Jó, ha hozzászokik ahhoz, hogy mások akaratával is meg kell küzdenie, hogy a saját akaratát időnként a másoké mögé kell helyeznie, hogy nincs mindig a háta mögött egy szülői védőbástya.


Dadus néni - rá jut mindig a kulcsszerep


A legtöbb szülőnek a tavaszi bölcsődeválasztás során nyilvánvalóan az egyik fontos szempontja a gondozónő személye volt. Mivel a kicsik ebben a korban gyakorlatilag teljes ellátásra szorulnak, nagyon fontos, hogy megértő, türelmes és figyelmes felnőtt felügyelete alatt töltsék a napjuk nagy részét.
A bölcsődei beszoktatás kezdetével törekedni kell rá, hogy igazán bizalmas légkör alakulhasson ki a dadus és a kisgyermek között, ha ez sikerül, akkor gyakorlatilag nyert ügyed van.

Beszélgess minél többet a kisgyermeked gondozó nénijével, kérdezz tőle bátran, tárd fel előtte az esetleges aggodalmaidat! A reakciókból jól megítélhető, hogy együtt tudsz-e majd működni a kicsi érdekében a jövőben is, vagy esetleg folyamatos harc lesz már az első pillanatoktól fogva a viszonyotok. Ha nem tudod nyugodt szívvel a bölcsődében hagyni a gyermeket, amellett, hogy folyamatos aggodalomban telik majd minden órád, a feszültséged előbb-utóbb átragad a gyerekre is, és ez nem segíti majd a beilleszkedését sem.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina családpedagógus
Fotó: Pexels

Címkék: bölcsőde, beszoktatás, gyerek, szülő, dadus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Finommotorika, kézügyesség fejlődése gyermekkorban - Mikor mit tud a gyerek? Hogyan fejlesszük otthon a bölcsődés-óvodás korú gyerekeket?
Finommotorika, kézügyesség fejlődése gyermekkorban - Mikor mit tud a gyerek? Hogyan fejlesszük otthon a bölcsődés-óvodás korú gyerekeket?

A finommotorika fejlődése babakorban szinte észrevétlenül, magától zajlik. Bölcsődés-óvodás korban azonban nem árt jobban odafigyelni a kisgyerekek kézügyességére, mert az az íráskészséget fogja megalapozni. Cikkünkben ötleteket adunk arra, hogy hogyan fejleszthetjük otthon a gyerekek kézügyességét játszva és könnyedén.

tovább a cikkre
Kezdődik a bölcsőde, óvoda, iskola! Így viselkedj a gyerekkel, és akkor minden rendben lesz!

Hogyan viselkedjünk, és mit mondjunk a gyereknek néhány nappal a bölcsődei/óvodai/iskolai tanévkezdet előtt? Mi a helyes szülői magatartás „az első napon”? Ha ügyesek vagyunk, akkor gyermekünk könnyen túljut a mélyponton, és egy-kettőre magabiztos tagja lesz az új közösségének.

tovább a cikkre
Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre
Óvodai - bölcsődei beszoktatás

A beszoktatásnál - ha bölcsődéből jött gyermek, óvodai beszoktatásáról van szó -, könnyebb a dolgunk, mert neki már van tapasztalata a környezetváltozást illetően. Ha a gyermek még nem volt bölcsődés, vagy éppen otthonról megy bölcsődébe, meg kell próbálnunk őt felkészíteni az új helyzetre, amennyire tudjuk.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hideg túrós körteleves

Hideg túrós körteleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g körte 30 g tehéntúró 100 ml tej víz citromlé

Recept:

A megtisztított, magházától megfosztott, érett körtét vízzel felhígított tejjel, tehéntúróval összeturmixoljuk, citromlével ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Kalciumban, fehérj(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A 15 leggyakoribb tévhit a koronavírussal kapcsolatban, amiben még mindig sokan hisznek - A WHO helyreteszi

vissza vissza