Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Óvodai beszoktatás - Mit tegyél, ha a sír a gyermeked? Hogyan könnyítheted meg az elválást? Gyakorlati tippek a - Szülők Lapja

Óvodai beszoktatás - Mit tegyél, ha a sír a gyermeked? Hogyan könnyítheted meg az elválást? Gyakorlati tippek a családpedagógustól

Szülőklapja képKi kísérje a gyerekeket oviba az első pár napban? Hogyan köszönj el tőle, amikor egész napra elváltok egymástól? Mit ne tegyél semmiképpen sem, amikor a csoportszobában üldögélsz a gyermeked közelében? Gyakorlati tanácsok óvodába készülő gyerekek szüleinek, nagyszüleinek.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2016-08-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Valamennyi család életében nagy változás, amikor a gyermek ősszel átlépi az óvoda kapuját - ezzel a nappal a gyerek kikerül a családi fészekből. Mint minden változás, ez is számtalan új helyzetet szül, és mindenki szeretné a lehető leginkább zökkenőmentessé tenni ezeket a napokat.

Bár „recept” nincs, nézzünk mégis néhány dolgot, amivel meg tudjuk könnyíteni mind a család, mind a gyermek helyzetét - Gécziné Galla Krisztina családpedagógus írása.


Tippek óvodai beszoktatáshoz


1. Sokaknak beválik az a módszer, ha búcsúzáskor egyfajta szertartást alakítanak ki, aminek mindig ismétlődnie kell - így a búcsúzás miatt síró kisgyermek is hamarabb megnyugszik. Például vedd ölbe gyermekedet egy rövid mondóka erejéig, adj neki puszit ide-oda, és a kedvenc plüssállatkáját a kézbe (ha esetleg nem lehet a csoportba otthoni játékot bevinni, akkor a szekrénybe), végül egy "ebéd után" vagy ”alvás után” jövök érteddel búcsúzz el. Ami fontos: ne kezdj bele végeláthatatlan játszmákba a búcsú megnyújtása érdekében.

2. Ha nehezen megy a beszoktatás, akkor próbálkozz meg azzal, hogy anya helyett apa vagy akár valamelyik nagyszülő viszi el reggel a kisgyereket az oviba. Egy aranyszabályt mindenképpen tartsatok szem előtt: a búcsúzkodást rövidre kell zárni.

3. Egyes gyerekeknél az is segíthet, ha van ismerős kispajtás, akivel együtt lehet oviba indulni. Ez esetben fontos, hogy egyik szülő se essen bele a sírós-vigasztalós parttalan búcsúzkodásba, hanem a gyerekek egymást erősítve kezdhessék a napot.

4. A beszoktatásnál segíthet az is, ha a szülők igyekeznek a leginkább háttérjátékosok maradni. Próbáld meg nem belefolyni - a gyerekedet, amikor már az óvodai csoportszobában más gyerekkel együtt játszik, ne irányítsd, ne akarj igazságot tenni, ha vitát látsz. Bízd az óvónőre az irányítást, te inkább maradj meg egyfajta csendes szemlélőnek, biztonsági pontnak, ahova végső esetben támaszért fordulhat a kicsi.

5. Igyekezz minden más helyzetben is az óvónőhöz irányítani a gyermekedet. Ha a kisgyerek azt látja, hogy te, mint szülő bizalommal fordulsz az óvó néni felé, te is az óvó nénire támaszkodsz a „nehéz helyzetekben”, akkor gyermeked is nagyobb bizalommal marad majd az óvónők szárnyai alatt.

6. A személyes tapasztalatom az, hogy nem túl szerencsés a kicsiket az óvodára túlságosan „ráhangolni”.

7. Az óvodás korú gyermekek lételeme a mozgás és a játék. Óvoda után biztosíts a gyerek számára elegendő időt a játszótéren, hogy szaladgálhasson a friss levegőn, kellően kifutkározhassa magát, ahol a benne felgyülemlett stresszt le tudja vezetni.

8. Nagy keletje van manapság a speciális foglalkozásoknak már az óvodákban: nyelvek, lovaglás, sakk. Megtanultam, hogy szinte reménytelen meggyőzni arról a szülőket, hogy mindezek ebben a korban még feleslegesek. De ha már minden áron „fejleszteni” szeretnéd a gyermekedet, akkor az történjen a megszokott óvodai időben, és ne még az ovi után vidd különórákra a 3-6 éves gyermekedet!

Az óvoda utáni időszak legyen a családé, a szülőké, testvéreké! Ez az, ami fejlesztőbb bármilyen „fejlesztő” foglalkozásnál!

Óvodai beszoktatáskor a kisgyerekben gyakran negatív érzések is kavarognak
"Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni." – írja Janikovszky Éva a Már óvodás vagyok! c. bűbájos könyvében. (Kötelező irodalomként írnám elő a szülők számára!).

Mert hát jól megmagyarázzuk mi, felnőttek a 3 évesnek, hogy mennyire klassz, hogy ő már nagy óvodás lehet, de azért valljuk be, bennünk is rengeteg kérdőjel fogalmazódik meg ilyenkor.

Próbáljunk meg teret adni annak, hogy ő kérdezzen, ne mi próbáljunk a felnőtt logikánkkal kedvet csinálni az óvodás élethez! Lehetőséget biztosítunk így arra, hogy megfogalmazza aggályait, esetleges félelmeit, és mi arra fogunk tudni (legtöbbször) megnyugtató választ adni. Ezzel elkerülhető, hogy a gyerekben egyfajta bűntudat ébredjen azért, mert a felnőttek szerint neki nagyon kellene örülnie annak, hogy ovis lesz, pedig benne sokféle – és valljuk be, gyakran negatív – érzés kavarog ezzel kapcsolatban.

Megnyugtathatjuk, hogy értjük a problémáit és megígérhetjük, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint segíteni fogjuk abban, hogy jól érezze majd magát. Persze beszélhetünk neki azokról a dolgokról is, amik vonzók lehetnek majd számára, de semmi estre se bagatellizáljuk az óvodás léttel járó nehézségeket.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina családpedagógus
Fotó: Pixabay

Címkék: óvodai beszoktatás, leválás anyáról, gyerek, szülő, óvónéni

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Becsöngettek! Hogyan neveljük az óvodából az iskolapadba csöppent kisiskolás gyereket?

Hogyan kell szülőként viselkedni a kisiskolás gyerekekkel? Dicsérjünk vagy a büntessünk? Miért nem jó a kisiskolás gyerekkel szembeni túlzott elvárás? Hogyan változtatja meg az iskola és az iskolatársak gyermekünket? Mire figyeljünk oda az iskoláskorú gyermekek nevelése során? Tipp, ami a szabálytudatot formálja.

tovább a cikkre
Az óvodai beszoktatás

Már mindenhol arról lehet hallani, hogy hamarosan kezdődik az óvoda és az iskola. Már többségében tudják a szülők, mit kell majd megvenni, bevinni, beszerezni, mikor lesz az ebédbefizetés stb. De hogyan készülgetnek azok az alig három, vagy éppen három, vagy már akár négy éves apró gyermekek és szüleik, akik most kezdik először a közösséget, most ülnek fel először az oktatási rendszer bűvös szekerére?

tovább a cikkre
Éjszakai bepisilés - az óvoda- és iskolakezdés ronthat rajta

Az éjszakai bepisilés gyakori probléma az óvodás, kisiskolás gyermekek körében. Mivel a stressz növeli a mértékét, ezért az óvoda- és iskolakezdés jelentősen ronthatja az éjszakai bevizelés tüneteit. Szerencsére a szülők néhány egyszerű fogással sokat segíthetnek gyermekeiknek.

tovább a cikkre
Beszoktatás az óvodába

Az óvodáskor kezdetén nem csupán a kisgyermek, hanem a szülei is valami újat kezdenek. Egy új életszakasz kezdődik a család életében, tele izgalommal, szorongással, félelemmel. Hatalmas változás ez a kisgyermek életében, hiszen ő 3-4 éves koráig egy aurában él édesanyjával. Azaz, minden egyes rezdülését, érzését, érzelmét, gondolatát vele együtt éli meg.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túró Rudi torta

Túró Rudi torta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: • 75 dkg túró • 2 dl tejföl • 2 dl tejszín • 20 dkg porcukor • 1 citrom leve és reszelt héja • 1 csomag zselatin • 12 db babapiskóta • 2 csomag vaníliás cukor • eperlekvár • fél tábla tortabevonó csokoládé • pici olaj

Recept: Kivajazott tortaforma aljába belerakjuk a babapiskótát, majd citromlével meglocsoljuk.

Összedolgozzuk a túrót, a tejfölt, a porcukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. 1 dl vizet melegítünk, ebben feloldjuk a zselatint, 3/4 részét belekeverjük a túr&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
9 hónap

Babanevek 2021: Ezeket a neveket is adhatod már a kisbabádnak! - A legújabb fiúnevek és lánynevek, amik anyakönyveztethetők

vissza vissza