Gyakran lesz beteg a gyermeked a bölcsődében, óvodában? - Egy különös ok a háttérben, amire talán nem is gondolsz

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Gyakran lesz beteg a gyermeked a bölcsődében, óvodában? - Egy különös ok a háttérben, amire talán nem is gondolsz Miért olyan betegek a gyerekek az óvodában? És mikor fog ez elmúlni? Kisgyermekes blogger szerzőnk szerint nem csak a gyenge immunrendszer a ludas - ő egy különös okot sejt a háttérben... Miért olyan betegek a gyerekek az óvodában? És mikor fog ez elmúlni? Kerékgyártó Andrea kisgyermekes blogger szerzőnk egy különös okot sejt a háttérben...

Március közepén járunk és Fanni csupán két napot volt beteg. Ez nagy dolog, az előző két év ugyanis folyamatos betegségekkel telt. Két hét ovi után egy hetet biztosan otthon töltött.

Idén sokkal kevesebbet beteg a gyerek - miért?
Sokat gondolkoztam azon mi lehet az oka, hogy idén elkerülik a betegségek. Egyfelől biztosan erősödött az immunrendszere. Másfelől, és azt hiszem ez a döntő, végre jól érzi magát az oviban.

Tavaly egy-két hét oviba járás után elkezdte mondogatni, hogy utálja az ovit és beteg akar lenni, hogy otthon maradhasson. Döbbenetes volt megtapasztalni, a teste hogyan követi az elme által kiadott utasítást. Beteg akarok lenni, beteg akarok lenni! - mantrázta Fanni és másnapra felszökött a láza.



Lelki okok a betegség mögött
Korábban azt gondoltam, hogy a közösségbe kerülő gyerekek azért betegszenek meg folyton, mivel gyenge az immunrendszerük. Most viszont úgy vélem, hogy a betegségeknek elsősorban lelki okai vannak.

Az óvodakezdés sok gyerek számára traumatikus élmény. Még nem állnak készen arra, hogy egyik-pillanatról a másikra leváljanak az édesanyjukról, és az is megterhelő számukra, hogy napi 6-8 órát idegen közegben töltsenek, ahol folyamatosan alkalmazkodniuk kell.

Az óvodák túltelítettek, 25-30 gyerek van összezárva egy csoportszobába. A háromévesek még igen zajosan játszanak és rengeteget civakodnak. A kapcsolataik tele vannak konfliktusokkal, amit nem tudnak kezelni. A megfelelő élettér hiánya, a folyamatos hangzavar és a vitákból fakadó stressz igen megterhelő az idegrendszerük számára.

Egy ismerős óvónő mesélte, hogy egy nagyobb létszámú és élénkebb gyerekekből álló ovis csoportban komoly zajártalomnak vannak kitéve a gyerekek. Azt mesélte, hogy egy-egy nehezebb nap után még neki is megfájdul a feje a folyamatos hangzavartól.

Csendesebb és harmonikusabb légkör - kevesebb betegség?
Fanni nagycsoportos és idén csupán 20 gyerek jár a csoportjába. Reggelente mindig rácsodálkozom mennyivel csendesebb és harmonikusabb a légkör a szobában, mint az elmúlt években. Hiszem, hogy ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Fanni egészséges.

Visszagondolva, az első év teljesen felesleges stressz volt a számára. Nem volt elég érett az idegrendszere, és lelkileg sem állt készen arra, hogy közösségbe járjon. A mai tudásommal már biztosan kérvényezném, hogy egy évet még otthon maradhasson.

Túlzsúfolt csoportokban nehéz nyugalomban fejlődni
A törvény szerint a három évüket betöltött gyerekek óvodakötelesek. Ennek következtében igen megnőtt a csoportok létszáma. A túlzsúfolt csoportok viszont nem kedveznek a gyerekek nyugodt fejlődésének. Én úgy gondolom, hogy a zsúfoltságból adódó stressz nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek egyik-betegségből a másikba esnek.

A fent említett törvényt azon gyerekek érdekében hozták, akik otthon nem részesülnek kellő gondoskodásban és fejlesztésben. Számukra valóban áldásos, ha oviban vannak.

Egy szerető, gondoskodó család esetében viszont nem kérdéses, hogy a gyereknek otthon a legjobb. Egy hároméves gyerek számára bőven elég, ha a játszótéren játszhat a többi gyerekkel vagy heti pár alkalommal játszócsoportban találkozik a kortársaival.

A gyerekek többsége nagycsoportra szereti meg az óvodát...
Sokat beszélgettem erről a férjem édesanyjával, aki 40 éves óvónői tapasztalattal rendelkezett. Tőle tudom, hogy a gyerekek többsége csupán nagycsoportos korára szereti meg az óvodát. Addigra képesek ugyanis olyan minőségű barátságokat kötni, ami "behúzza" őket az oviba. Az első két évben a gyerekek többsége csak "elvan" - hogy őt idézzem.

Most látom mennyire igaz ez. Idén Fanni reggelente szinte beröppen a barátnőihez. Amikor pedig érte megyek, vissza-visszaszalad egy utolsó ölelésre és csacsogásra.

Végre nem beteg akar lenni, hanem egészséges, hiszen alig várja, hogy egy jót játszhasson a kis barátnőivel.

Olvasd el ezt is!
Kíváncsi vagy, hogyan fejlődik a kisbabád, gyermeked? Mikor mit kell tudnia, mit játszhattok együtt, hogyan fejlődik a beszéde, az értelme, a mozgása? Kattints a Baba fejlődése rovatra, és keresd meg a gyermeked életkoráról szóló leírást »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2018.03.28