Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Gyakran lesz beteg a gyermeked a bölcsődében, óvodában? - Egy különös ok a háttérben, amire talán nem is gond - Szülők Lapja

Gyakran lesz beteg a gyermeked a bölcsődében, óvodában? - Egy különös ok a háttérben, amire talán nem is gondolsz

Szülőklapja képMiért olyan betegek a gyerekek az óvodában? És mikor fog ez elmúlni? Kisgyermekes blogger szerzőnk szerint nem csak a gyenge immunrendszer a ludas - ő egy különös okot sejt a háttérben...

Szerző: Szülők lapja
2018-03-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért olyan betegek a gyerekek az óvodában? És mikor fog ez elmúlni? Kerékgyártó Andrea kisgyermekes blogger szerzőnk egy különös okot sejt a háttérben...

Március közepén járunk és Fanni csupán két napot volt beteg. Ez nagy dolog, az előző két év ugyanis folyamatos betegségekkel telt. Két hét ovi után egy hetet biztosan otthon töltött.

Idén sokkal kevesebbet beteg a gyerek - miért?
Sokat gondolkoztam azon mi lehet az oka, hogy idén elkerülik a betegségek. Egyfelől biztosan erősödött az immunrendszere. Másfelől, és azt hiszem ez a döntő, végre jól érzi magát az oviban.

Tavaly egy-két hét oviba járás után elkezdte mondogatni, hogy utálja az ovit és beteg akar lenni, hogy otthon maradhasson. Döbbenetes volt megtapasztalni, a teste hogyan követi az elme által kiadott utasítást. Beteg akarok lenni, beteg akarok lenni! - mantrázta Fanni és másnapra felszökött a láza.Lelki okok a betegség mögött
Korábban azt gondoltam, hogy a közösségbe kerülő gyerekek azért betegszenek meg folyton, mivel gyenge az immunrendszerük. Most viszont úgy vélem, hogy a betegségeknek elsősorban lelki okai vannak.

Az óvodakezdés sok gyerek számára traumatikus élmény. Még nem állnak készen arra, hogy egyik-pillanatról a másikra leváljanak az édesanyjukról, és az is megterhelő számukra, hogy napi 6-8 órát idegen közegben töltsenek, ahol folyamatosan alkalmazkodniuk kell.

Az óvodák túltelítettek, 25-30 gyerek van összezárva egy csoportszobába. A háromévesek még igen zajosan játszanak és rengeteget civakodnak. A kapcsolataik tele vannak konfliktusokkal, amit nem tudnak kezelni. A megfelelő élettér hiánya, a folyamatos hangzavar és a vitákból fakadó stressz igen megterhelő az idegrendszerük számára.

Egy ismerős óvónő mesélte, hogy egy nagyobb létszámú és élénkebb gyerekekből álló ovis csoportban komoly zajártalomnak vannak kitéve a gyerekek. Azt mesélte, hogy egy-egy nehezebb nap után még neki is megfájdul a feje a folyamatos hangzavartól.

Csendesebb és harmonikusabb légkör - kevesebb betegség?
Fanni nagycsoportos és idén csupán 20 gyerek jár a csoportjába. Reggelente mindig rácsodálkozom mennyivel csendesebb és harmonikusabb a légkör a szobában, mint az elmúlt években. Hiszem, hogy ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Fanni egészséges.

Visszagondolva, az első év teljesen felesleges stressz volt a számára. Nem volt elég érett az idegrendszere, és lelkileg sem állt készen arra, hogy közösségbe járjon. A mai tudásommal már biztosan kérvényezném, hogy egy évet még otthon maradhasson.

Túlzsúfolt csoportokban nehéz nyugalomban fejlődni
A törvény szerint a három évüket betöltött gyerekek óvodakötelesek. Ennek következtében igen megnőtt a csoportok létszáma. A túlzsúfolt csoportok viszont nem kedveznek a gyerekek nyugodt fejlődésének. Én úgy gondolom, hogy a zsúfoltságból adódó stressz nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek egyik-betegségből a másikba esnek.

A fent említett törvényt azon gyerekek érdekében hozták, akik otthon nem részesülnek kellő gondoskodásban és fejlesztésben. Számukra valóban áldásos, ha oviban vannak.

Egy szerető, gondoskodó család esetében viszont nem kérdéses, hogy a gyereknek otthon a legjobb. Egy hároméves gyerek számára bőven elég, ha a játszótéren játszhat a többi gyerekkel vagy heti pár alkalommal játszócsoportban találkozik a kortársaival.

A gyerekek többsége nagycsoportra szereti meg az óvodát...
Sokat beszélgettem erről a férjem édesanyjával, aki 40 éves óvónői tapasztalattal rendelkezett. Tőle tudom, hogy a gyerekek többsége csupán nagycsoportos korára szereti meg az óvodát. Addigra képesek ugyanis olyan minőségű barátságokat kötni, ami "behúzza" őket az oviba. Az első két évben a gyerekek többsége csak "elvan" - hogy őt idézzem.

Most látom mennyire igaz ez. Idén Fanni reggelente szinte beröppen a barátnőihez. Amikor pedig érte megyek, vissza-visszaszalad egy utolsó ölelésre és csacsogásra.

Végre nem beteg akar lenni, hanem egészséges, hiszen alig várja, hogy egy jót játszhasson a kis barátnőivel.

Olvasd el ezt is!
Kíváncsi vagy, hogyan fejlődik a kisbabád, gyermeked? Mikor mit kell tudnia, mit játszhattok együtt, hogyan fejlődik a beszéde, az értelme, a mozgása? Kattints a Baba fejlődése rovatra, és keresd meg a gyermeked életkoráról szóló leírást »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Címkék: óvoda, betegség, lelki ok, lányomnak az életről

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezért akarnak mobiltelefont és bankkártyát adni a magyar iskolások kezébe! - Te jó ötletnek tartod?
Ezért akarnak mobiltelefont és bankkártyát adni a magyar iskolások kezébe! - Te jó ötletnek tartod?

Indul a Készpénzkímélő Iskolák program, amelynek célja a fizetéssel járó adminisztráció csökkentése, a fizetési folyamatok gyorsítása és az ehhez kapcsolódó ismeretterjesztés, hogy a szülők, a gyerekek és az iskola alkalmazottai a tanulásra és a tanításra tudjanak összpontosítani.

tovább a cikkre
Mobilfüggő gyerekek - Jövőre tilos lesz bevinni az iskolába, így védekeznek a függőség és a zaklatások ellen Franciaországban
Mobilfüggő gyerekek - Jövőre tilos lesz bevinni az iskolába, így védekeznek a függőség és a zaklatások ellen Franciaországban

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban - jelentette be a francia oktatási miniszter. A tiltás a zaklatás elleni küzdelem része. Kiket érint a mobiltelefon-kitiltás? Hogyan fogják ezt megvalósítani? Vajon követendő a példa?

tovább a cikkre
Penészes falak között tanulnak a gyerekek egy pécsi iskolában - Mégis nyárig kell várni, hogy megjavítsák a tetőt
Penészes falak között tanulnak a gyerekek egy pécsi iskolában - Mégis nyárig kell várni, hogy megjavítsák a tetőt

Penészes falak, málló vakolat, erről egy iskola jutna bárkinek is eszébe? Pedig ez a helyzet az egyik pécsi iskolában. A gyerekek nap, mint nap az egészségre károsan is hatható penészes falak között járnak. Mit mond erről vajon a fenntartó?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy 10 éves magyar kisfiú lefutotta a szarajevói maratont a kánikulai hőségben - "Kétszáz százalékosan elfáradtam"

vissza vissza