2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Mindent a fejtetűről! - Fejtetű jelei, terjedése, megelőzése, kezelési praktikák a védőnőtől - Szülők Lapja

Mindent a fejtetűről! - Fejtetű jelei, terjedése, megelőzése, kezelési praktikák a védőnőtől

Szülőklapja képA fejtetű főleg gyermekközösségben fordulhat elő. Jellemzően nem válogat, tehát a tiszta és az elhanyagolt fejbőrön egyaránt megtalálható lehet. Sajnos gyorsan terjed, praktikus tudnivalók mellett megtudhatod, hogyan előzheted meg és hogyan kezelheted a fejtetűt.

Szerző: Iveszics Tünde
2018-05-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Iveszics Tünde
Védőnő
kérdezd szakértőnket a témában >>

A fejtetű (szakszóval pediculus humanus  capitis) főleg gyermekközösségben fordulhat elő. Jellemzően nem válogat, tehát a tiszta és az elhanyagolt fejbőrön egyaránt megtalálható lehet. Sajnos gyorsan terjed, így legjobb módja a távoltartásának a megelőzés. Védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde írásából néhány praktikus tudnivaló mellett megtudhatod, hogyan előzheted meg és hogyan kezelheted a fejtetűt.
 

Fejtetű mindenkiben lakhat - egy darabig


Mi jellemzi a fejtetűt?
A fejtetű egy kis rovar, nagysága 2-4 mm, színét pedig gyakorta változtatja a haj színének megfelelően (tehát a szőke hajon világos lesz a rovar, a sötétebben pedig fekete). Serkéit (ezek a petéi) cementszerű anyaggal a hajszálak tövéhez ragasztja. Egy tetű körülbelül 4-8 petét rak le naponta, amikből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki, és újabb egy hét után tudnak maguk is petéket lerakni. Kizárólag emberi vérrel táplálkoznak, napi 6-12 alkalommal szívnak vért. Egy tetű átlagosan 4 hétig él, de így is, a viszonylag rövidke élete folyamán, körülbelül 400 petét rakhat le.

A fejtetű terjedése
A fejtetű a fejek érintkezésekor terjed leginkább. Amikor a gyermekek feje játék közben véletlenül (akár csak egy pillanatra) egymáshoz ér, a tetű szépen átmászik egyik fejről a másikra. Ezen kívül terjedhet még közös használati tárgyakkal (például sapka, fésű, párna, ágynemű, alvóállat, plüssjáték, stb.), de az is előfordulhat, hogy egyéb más textíliákban marad benne, vagy egy fotelban, autósülésben, buszok és egyéb járművek ülésében meghúzódva várja leendő új lakását. Így a következő személy vagy utas az ülőalkalmatosságban nem várt lakótársat is kap.

Sajnos a ruhatárban tárolt ruha sincs biztonságban ez ügyben (ha éppen előtte esett ki egy fejből a kabátra, vagy más ruhadarabra egy tetű, az szép lassan átmászhat a mellette lévőre). Tehát sohasem árt az óvatosság!

Fejtetű tünete, gyanújele
Az érintett fej nagyon viszket, a gyermek látványosan sokat vakarózik. Bár kicsiknél ez sokszor nem tünet, mivel nem úgy érzik a fájdalmat, a viszkető érzést, mint a nagyobbak, vagy a felnőttek.  Így sokszor csak később derül ki, hogy fertőzött a gyermek. Ha tetűgyanú üti fel a fejét, inkább nézd át naponta gyermeked fejét mint, hogy ne vedd észre időben a fertőzést!Ha gyermeked is fertőzött, akkor a hajszálakon fehéres, szürkés kis göböket láthatsz, amiket lehetetlenség lehúzni, mivel a tetű (biztos, ami biztos) egy cementszerű anyaggal ragasztja a hajtőre petéit.


A fejtetű megelőzése


Jó hír, hogy az éhezést a fejtetvek rosszul tűrik. Így aztán, kikerülve a hajból, a használati tárgyakon viszonylag rövid idő alatt - átlagban 1 hét alatt - elpusztulnak.

- Fontos, hogy óvodás, kisiskolás gyermeked napi tisztálkodását, haját, fésülködését időnként ellenőrizd!

- Néha nem árt átnézni célirányosan is a fejet, amiben egy kézi nagyító is segítségedre lehet.

- Megelőzésben (ha előzőleg tetű volt a gyermek fejében) segíthet a gyakori porszívózás is (a legjobb az atkamentesítő porszívó, amit kölcsönözhetsz is).

- Egy fertőzés lezajlása után minden textilt alaposan moss ki magas hőmérsékleten (60 fokon!).

- Amit nem tudsz kimosni, vagy nem bírja a magas hőmérsékletet, azt tedd el egy jól lezárt nejlonban legalább egy hétig, aztán vedd csak elő.

- Egyes eszközöket mosogatógépbe, vagy szárítógépbe is tehetsz (itt is fontos 60 fok feletti hőmérséklet!).

- A fésűt, ha teheted, dobd el és vegyél újat.

- Némely dolgot pár percbe mikrohullámú sütőbe is tehetsz, hiszen az is elpusztítja a tetveket.

- Szükség esetén alkalmazhatsz megelőzésre is valamilyen készítményt, hiszen a legtöbb tetűirtó szer megelőzésre is alkalmazható.

- Megelőzésre otthon készíthető keverék: levendula-, teafa-, eukaliptusz illóolajokból. A samponba lehet cseppenteni 2-2 cseppet belőlük, amivel mosd meg gyermeked haját 3-5 naponta. Ezt szárazon is a gyermek hajába dörzsölheted reggelente.

- Az iskolákban, óvodákban a védőnők évi három alkalommal (szeptemberben, januárban és áprilisban) kötelezően néznek át minden gyermeket. Ha találnak fejtetűt, kéthetente ismétlik meg az adott csoport szűrését. A kiszűrt gyermek minden esetben igazolással vehető vissza a csoportba. Ha egymás után három alkalommal szűrnek ki egy gyermeket, a kezelést a védőnő is elvégezheti (feltéve, ha az óvodában van szer és hajszárító is), majd értesíti az illetékes hatóságot is, aki felveszi az intézménnyel, esetleg a családdal is a kapcsolatot.


A fejtetű kezelése


A kezelés minden esetben a használati utasítás szerint kell, hogy történjék, ezért azt érdemes részletesen elolvasni! Azt is vedd figyelembe, hogy néhány irtószerre már immunisak a tetvek (génmutációval válnak rezisztensé). A serkék eltávolítása akár több órás folyamat is lehet! Légy türelmes és használd ki ezt az időt mesélésre, közös ötletelésre, beszélgetésre!

A kezelés történhet tetűirtó fésűvel, krémmel, olajjal, hajszesszel, géllel, oldattal, samponnal, megelőző és kondicionáló spray-vel, illetve tetűriasztó hajgumival (megelőzésben hatékony). Természetesen ezek kombinációja a leghatékonyabb. Ha nem áll távol tőled, érdemes kipróbálni a házi praktikákat:

- Olívaolajba cseppents 15-15 cseppet teafa, levendula és eukaliptusz illóolajakból.  Hajmosás után a megtörölt, de még nedves hajon oszlasd szét, jól dörzsöld be, és úszósapka alatt hagyd a fejen, amíg a gyermeked bírja (körülbelül 1-2 órán át). Ezután tetűfésűvel húzd le a serkéket a hajszálakról. Ezt néhányszor meg kell ismételni, majd a végén 5%-os almaecetes vízzel öblítsd le az olaj miatt a hajat. Az ecet szaga hamar elillan. Ezt eleinte 3 naponta ismételd, majd elég hetente, körülbelül 4-5 hétig. Ennél a módszernél nagyon fontos az alapos fésülés, és serke eltávolítás, ami hosszabb időt igényel.

- Régi házi praktika az ecetes hajmosás, amit 2 órán át kell, az előbbi módon a fejen hagyni, majd vízzel leöblíteni.

- Önmagában az ánizsolaj is hatékony lehet, ami a tetveket gyorsan elpusztíthatja, ezért kenőcsalakban vagy borszeszes oldatban is alkalmazható, de az előbb írtak szerint (az alaposság nagyon fontos!).
 

Tetű-kisokos


A serkéket kézzel szükséges egyenként leszedegetni, lehúzogatni a hajszálakról, mivel azokat a legtöbb szer nem oldja, nem hozza le. Ez pedig türelemjáték! Sajnos hosszú időt is igénybe vehet. Használd ki ezt az alkalmat beszélgetésre, mesélésre, így mindkettőtöknek emlékezetes lesz a kezelés.

Fiúknál a legjobb megoldás a haj teljes eltávolítása (én magam is e mellett döntöttem, amikor kisfiam viszonylag hosszú hajából órákig eredménytelenül szedegettem ki a serkéket, valahogy mindig ugyanannyi maradt). A kezeléseket általában többször is meg kell ismételni. A folyamatot egyetlen serke is újraindítja! Tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy némelyik szülő akkor is kezeli a közösségbe járó gyermeke fejét, ha nincs is benne tetű.

A gyermekkorhoz szinte hozzátartozik a tetű
A tetű megjelenése azt szimbolizálja, hogy a gyermek még nem tud elhatárolódni teljesen környezetétől, attól nagymértékben függ. Testében még nincs igazán otthon, ezért lakótársakat is tud fogadni. Ez a gyermekkorhoz évszázadok óta hozzátartozik. A serdülőkor után már szinte alig fordul elő ez a fertőzés.

Ekkorra már kialakul a személyiség, a gyermek már kezd önmagára találni, lehatárolódni környezetéről, és nem tűr idegent, illetve nincs is szüksége idegen lényre a testén. Olykor az is előfordulhat, hogy így kér figyelmet, törődést a gyermek, hiszen ilyenkor mindenképpen koncentráltabb odafigyelést és minőségi időt is kap a gyermek (jobb esetben).

Olvasd el ezt is: Tetvesség, fejtetű tünetei és kezelése »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: funboxdaynursery.co.uk

Címkék: fejtetű, óvoda, bölcsőde, gyermek, védőnő, tetvesség, kezelés, megelőzés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyakran lesz beteg a gyermeked a bölcsődében, óvodában? - Egy különös ok a háttérben, amire talán nem is gondolsz
Gyakran lesz beteg a gyermeked a bölcsődében, óvodában? - Egy különös ok a háttérben, amire talán nem is gondolsz

Miért olyan betegek a gyerekek az óvodában? És mikor fog ez elmúlni? Kisgyermekes blogger szerzőnk szerint nem csak a gyenge immunrendszer a ludas - ő egy különös okot sejt a háttérben...

tovább a cikkre
Ezért akarnak mobiltelefont és bankkártyát adni a magyar iskolások kezébe! - Te jó ötletnek tartod?
Ezért akarnak mobiltelefont és bankkártyát adni a magyar iskolások kezébe! - Te jó ötletnek tartod?

Indul a Készpénzkímélő Iskolák program, amelynek célja a fizetéssel járó adminisztráció csökkentése, a fizetési folyamatok gyorsítása és az ehhez kapcsolódó ismeretterjesztés, hogy a szülők, a gyerekek és az iskola alkalmazottai a tanulásra és a tanításra tudjanak összpontosítani.

tovább a cikkre
Mobilfüggő gyerekek - Jövőre tilos lesz bevinni az iskolába, így védekeznek a függőség és a zaklatások ellen Franciaországban
Mobilfüggő gyerekek - Jövőre tilos lesz bevinni az iskolába, így védekeznek a függőség és a zaklatások ellen Franciaországban

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban - jelentette be a francia oktatási miniszter. A tiltás a zaklatás elleni küzdelem része. Kiket érint a mobiltelefon-kitiltás? Hogyan fogják ezt megvalósítani? Vajon követendő a példa?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Iveszics Tünde - Védőnő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza