A leggyakoribb vírusos betegségek, ha közösségbe kerül a gyerek: Tünetek, kezelés, megelőzés - Gyermekorvos tanácsai

Dr. Torkos Ágnes

Ovi, suli

Dr. Torkos Ágnes


A leggyakoribb vírusos betegségek, ha közösségbe kerül a gyerek: Tünetek, kezelés, megelőzés - Gyermekorvos tanácsai Eljön a pillanat, amikor kirepül a gyermek óvó karunk közül és bekerül az első közösségbe. Melyikek azok a betegségek, amikre számíthatunk ezekben az időkben? A vírusos betegségek terjednek bölcsődékben, óvodákban, iskolákban leginkább. Eljön a pillanat, amikor kirepül a gyermek óvó karunk közül és bekerül az első közösségbe. Melyikek azok a betegségek, amikre számíthatunk ezekben az időkben? Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos szakértőnket kérdeztük.

A vírusos betegségek fertőzőképessége igen nagy fokú, ezek a betegségek terjednek bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kollégiumokban leginkább. Egy-egy tüsszentés, köhögés, a nyálas, váladékkal szennyezett ujj szopása, a váladékokkal szennyezett játékok szájba vétele segíti a fertőzés terjedését.
 

Közösségbe kerül a gyermek


Melyek azok a betegségek, amelyek leggyakrabban előfordulnak ilyen esetben?
- Vírusos betegségek a nátha, de az influenza és a bárányhimlő is, és sok gyomor-bélrendszeri vírus is jelen van a közösségekben.

Megelőzhetőek-e ezek a betegségek?
- Ezen betegségek megelőzése nagyon nehéz, sok szellőztetés, gyakori kézmosás, a játékok lehetőség szerinti gyakori tisztítása javasolt. Fontos, hogy egymás cumijához ne jussanak hozzá a gyermekek és egymás poharából ne igyanak. Nagyobb gyerekeknél is fontos a gyakori kézmosás, hiszen akár csak egy ajtó kilincs megfogásával is sok kórokozó kerülhet át a beteg emberről a még egészségesre.

Mit tehet a szülő, hogy megóvja gyermekét a közösségekben könnyen elkapható betegségektől?
- Megelőzésben sok szülő esküszik a vitaminokra, nyomelemeket tartalmazó készítményekre. Ezeknek valóban van szerepe a védekező rendszer működésében, főleg rossz étvágyú, válogatós, kevés zöldséget gyümölcsöt evő gyermeknél. Sokszor még a jól evő gyermek is szénhidrátot eszik leginkább, esetleg húst, gyümölcsöt keveset, zöldséget pedig alig, ezért még ilyenkor is fennállhat nyomelem- és vitaminhiány. Ha kevés van belőlük, az immunrendszer csökkenten működhet, de lehet fáradékonyabb, sápadtabb, étvágytalanabb is a gyermek.



- A különböző légút tisztító teák/ hársfa, bodza, kakukkfű/ az ősz beálltától javasolhatók, hiszen a légutak csillószőrös sejtjei által termelt nyákot elfolyósítják, könnyítve ezzel a légutakba került  vírusok, baktériumok, egyéb szennyező részecskék eltávolítását.

- Ugyan ezt teszi a sószoba használata, vagy az otthon használható salvus vizet mikrocseppekké porlasztó készülék segítségével történő sós pára belégzése.

- A teák használatánál figyelni kell arra hogy ne tartalmazzon cukrot vagy minimális mennyiséget, esetleg mézzel ízesíthető, de abból is kevéssel. Gyümölcsteával együtt készítve a gyógynövényteák már eleve ízt kapnak, nem szükséges cukrozni.

Ezt olvastad már? 7+1 tünet, amivel ne engedd közösségbe gyermeked »

- A vírusok, baktériumok a száraz nyálkahártyán eleve könnyebben telepszenek meg, ezért reggel este érdemes az orrjáratok sóoldattal történő átmosása. Többféle sóoldatos orrcsepp kapható, már újszülött kortól adhatóak.

- Éjjelente jó hatású a száraz szobákban a párologtató használata.

- Immunerősítőként echinacea tartalmú szirupok, grapefruitmag csepp, béta-glucan tartalmú készítmények használhatók. Alternatív gyógyászat során adhatóak az alkati és tüneti szerek, illetve az immunerősítésre alkalmas készítmények.

- Amennyiben sorozatosan beteg a gyermek, a háziorvos felírhat baktériumrészecskékből készült gyógyszert immunerősítésre, aminek védőoltáshoz hasonló hatása van az immunrendszerre.

Adjunk-e már megelőző jelleggel valamilyen vitaminkészítményt a gyermekünknek?
- A D- vitaminnal kapcsolatban sok vizsgálat igazolta hogy az immunrendszer normális működéséhez szükséges, és hogy az emberek 70%-a D-vitaminhiányos, ez a gyermekeknél is így van. Minden korosztálynak javasolt a folyamatos D-vitamin adása, betegségtől függetlenül.

- A C-vitamin vízoldékony, a fölösleg hamar kiürül. Ha sok gyümölcsöt, zöldséget eszik a gyermek, akkor nem kell folyamatos megelőzés, de ez a mai gyermekeknél ritka. A C-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok nem adnak egyértelmű eredményt, arra sem, hogy betegség alatt segíti-e a gyógyulást. Tapasztalati tényekre hagyatkozhatunk, az alapján lerövidítheti a gyógyulási időt.

Olvasd el ezt is: Mennyi C-vitamint adjunk a babáknak, kisgyermekeknek ősszel és télen? »

Milyen tünetei vannak a vírusos megbetegedéseknek?
- A vírusos betegségeket a szervezet gyógyítja, járhat lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, rossz közérzettel, torokfájással, köhögéssel. A gyomor-bélrendszeri vírusok általában fejfájást és hasi fájdalmat okoznak.

Mi a legfontosabb teendő vírusos megbetegedés esetén?
- A gyermeknek mindenképpen pihenésre, a közösségből való kiemelésre van szüksége. Ezzel a vírusos betegség lefolyása lerövidíthető, a szövődmény előfordulása csökkenthető . A legyengült beteg gyermek könnyen megkap egyéb kórokozót is, így egyik betegségből esik a másikba.

Mikor forduljunk orvoshoz?
- Szövődmény valószínű, ha 3 nap után sem múlik a láz, a köhögés fokozódik vagy semmit nem javul, nehezen vagy túl gyorsan veszi a levegőt,  a gyermek étvágya nem tér vissza, nyűgössége nem csökken, láthatóan bágyadt, elfekszik, vagy túl nyugodt a korábbi, megszokott állapotához képest.

Ilyen esetekben mindenképpen javallt a háziorvosi kontrollvizsgálat. Önmagában a vírusos betegség antibiotikum-kezelést nem igényel, de a szövődmény vagy az eleve gennyes betegség viszont igen.

Ez is érdekelhet!
Koronavírus: Amit szülőként tudnod kell róla! »


FRISSÍTÉS: 2020. szeptember 28.
A Covid-19 járvány miatt jelenleg az a protokoll, hogy bármilyen apró tünettel is fel kell vennie a szülőknek a kapcsolatot a gyermekorvossal, és a gyereket 10 napra el kell különíteni a többi gyerektől. Ezt követően a gyereknek egy igazolásra lesz szüksége, hogy ismét egészséges - sajnos azonban ezt a szülő nem írhatja meg, hanem a gyermekorvossal kell közölnie a tényt, hogy a gyerek immáron tünetmentes, és erre reagálva készíti el az orvos az igazolást. Ez persze szükségtelenül nagy terhet ró az orvosokra, akik igazolásgyártóvá lépnek elő, a szülők felé pedig bizalmatlanságot sugall.

Ezen szeretne változtatni a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, itt töltheted ki a kérdőívüket »

Szerző: Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
Fotó: Rawpixel

Dr. Torkos Ágnes

Ovi, suli

Dr. Torkos Ágnes


2019.09.24