Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont - Szülők Lapja

Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont

Szülőklapja képA 6-7 éves gyerekek szüleinek az év eleji időszak az iskolaválasztás jegyében zajlik. Először is azt kell eldöntenie a szülőknek, hogy menjen-e csemetéje 6 évesen iskolába, vagy maradjon még egy évet óvodában, és csak aztán kezdje a tanulást.

Szerző: Kerekes Ágota
2010-03-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A 6-7 éves gyerekek szüleinek az év eleji időszak az iskolaválasztás jegyében zajlik. Először is azt kell eldöntenie a szülőknek, hogy menjen-e csemetéje 6 évesen iskolába, vagy maradjon még egy évet óvodában, és csak aztán kezdje a tanulást.

Maradjon az oviban vagy menjen iskolába?
Mindenkinek azt kell szem előtt tartani, hogy mi az ő saját gyermekének a legjobb. Ne azért írassuk be iskolába, vagy maradjon az óvodában, mert a barátja is megy, illetve marad.

Saját gyermekünk testi és szociális érettségét kell megvizsgálni, és ha iskolaérett, akkor bátran elkezdheti az iskolát. Ha viszont egyes területeken elmaradást tapasztalunk, érdemes még egy évet az óvodában maradni, és jövőre kezdeni az iskolát.

Van néhány olyan iskola is, ahol előre megmondják, hogy csak 7 éves kortól vesznek fel gyerekeket, őket is különböző felvételi vizsgán megszűrve.Iskolaválasztás: Ki segíthet a döntésben?
Végleges döntés előtt kérdezzük meg gyermekünk óvónőit, ők hogyan látják gyermekünk fejlettségét, szociális érettségét, hiszen ők a szakemberek ezen a területen. Ha ezután is kétségeink vannak, a kerületi Nevelési Tanácsadóba is lehet időpontot kérni, akik szintén megállapítják a gyermek érettségét, vagy esetleg lemaradását.

Ha eldöntöttük, hogy menjen iskolába, van még egy fontos kérdés: Melyik iskolába írassam gyermekemet? Ez egy nehéz kérdés, nem is olyan egyszerű eldönteni. Régen ez nem okozott problémát, mert mindenki ment a legközelebbi körzetes általános iskolába. Ma viszont elég nagy eltérések lehetnek az iskolák között, ezért érdemes jól választani.

7 szempont, mi alapján válaszd ki a megfelelő iskolát
1. Válasszuk ki a számításba jöhető iskolákat. Érdemes többet kiválasztani, mert nem biztos, hogy fel is veszik abba az intézménybe gyermekünket, amelyikbe mi szeretnénk.

2. Ha a kiszemelt iskola a körzetes iskola, akkor nagy szerencsénk van! Ezt az óvodában meg lehet kérdezni, hova tartozik gyermekünk. (A gyermek állandó lakcíme határozza meg.) Gondoljuk végig, milyen messze van az iskola, mert az elkövetkező 8-12 évben oda fog járni, és nem lenne célszerű, ha fél életét már most utazással kellene eltöltenie.

3. Látogassuk meg az iskolák nyílt napjait, bemutató óráit - ezekről általában az adott iskola honlapján található információ. Ezáltal megnézhetjük, milyen az iskola belül, mennyire tiszta, van-e udvara, tornaterme, milyenek a pedagógusok, az oda járó gyerekek, stb. Lehetőleg gyermekünkkel is menjünk el a kiszemelt iskolába, az ő véleménye is nagyon fontos.

4. A nyílt napok alkalmával megismerhetjük a leendő elsős tanító néniket. Itt kiderülhet, hogy személyisége és tanítási módszere szimpatikus-e számunkra. Ez azért fontos, mert gyermekünket rá fogjuk bízni!

5. Vannak olyan iskolák, ahol a gyermekek terhelhetőségét 100 százalékig kihasználják, annyi tanulnivaló van már első osztályban, hogy játszani nem igen marad ideje.
Érdemes végiggondolni, hogy gyermekünknek mi a legjobb! Szerintem nagyon fontos, hogy az 1. és 2. osztály átmenet legyen az óvodából az iskolába, tehát maradjon ideje gyermekünknek a játékra is! Legyen persze házi feladat, de ne kelljen már rögtön az első osztályban állandóan a könyv fölött ülni. Ha gyermekünkben tombol a tudásvágy, akkor persze ne fojtsuk vissza, válasszunk számára egy „erősebb" iskolát.

6. Iskolai tagozat: Ezt mindenkinek a saját gyermekének fejlettségéhez mérten kell eldönteni!
Vegyük figyelembe gyermekünk képességeit, készségeit, gondoljuk végig, mit szeret csinálni, miben van sikerélménye. Pl.: zenélni, sportolni, számolni, stb. Ennek megfelelően válasszunk. Pl.: Olyan gyereket, aki matekzseni, de utál sportolni, ne írassuk be sporttagozatos iskolába, mert folyamatos kudarc éri, míg egy matekos osztályban könnyen jut sikerélményhez, és szeretni fog tanulni. Persze mellette sportolhat, ha van kedve, az csak jót tesz!

7. Jó dolog, ha többen mennek az óvodából vagy baráti közegből ugyanabba az iskolába, de ne ez legyen az elsődleges szempont. Sok régi óvodásom mesélte iskolás korában, hogy első 1-2 napban jó volt, hogy voltak ismerős arcok, de hamar összebarátkoztak másokkal is, akik a barátaik lettek.

Nem egyszerű, de megéri alaposan átgondolni a lehetőségeket! Próbáljunk mindent megtenni, hogy sikerüljön a gyermekünk számára a legoptimálisabb intézetet megtalálni!

Olvasd el ezt is!
Maradjon a gyermek óvodában még egy évet vagy menjen iskolába? 15 szempont, ami segít a döntésben »

Szerző: Kerekes Ágota óvodapedagógus
Fotó: Freepik

Címkék: iskolaválasztás, óvoda, iskola, iskolaválasztási szempontok

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Óvodabúcsúztató versek

Egyszer az óvodás évek is véget érnek...

tovább a cikkre
Iskolaválasztás II. rész - A megfelelő iskola kiválasztása

Cikksorozatunk folytatásában bemutatjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes végiggondolni a megfelelő iskola kiválasztásához. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik iskolába íratjuk a gyermeket, ez a döntés hosszú távra szól és alapvetően meghatározhatja a tanuláshoz, az iskolához való hozzáállását.

tovább a cikkre
Iskolaválasztás I. rész - Iskolaérettség

Egy-két hónap és eljön az idő, mikor a szülőknek el kell dönteniük, hogy gyermekük iskolába menjen-e és ha igen, melyikbe is? De vajon érett-e már rá a gyermekünk? Engedjük iskolába, vagy inkább még egy évig maradjon az oviban?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépapüré burgonyával

Sárgarépapüré burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sárgarépa 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sárgarépát a krumplival együtt fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A sz&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy anya nem panaszkodjon, ne sírjon, ne aludjon, ne adja be a gyereket bölcsődébe és bulizni se menjen

vissza vissza