Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont - Szülők Lapja

Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont

Szülőklapja képA 6-7 éves gyerekek szüleinek az év eleji időszak az iskolaválasztás jegyében zajlik. Először is azt kell eldöntenie a szülőknek, hogy menjen-e csemetéje 6 évesen iskolába, vagy maradjon még egy évet óvodában, és csak aztán kezdje a tanulást.

Szerző: Kerekes Ágota
2010-03-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A 6-7 éves gyerekek szüleinek az év eleji időszak az iskolaválasztás jegyében zajlik. Először is azt kell eldöntenie a szülőknek, hogy menjen-e csemetéje 6 évesen iskolába (ezt újabban már januárban el kell dönteni), vagy maradjon még egy évet óvodában, és csak aztán kezdje a tanulást.

Maradjon az oviban vagy menjen iskolába? Januárban el kell dönteni
Mindenkinek azt kell szem előtt tartani, hogy mi az ő saját gyermekének a legjobb. Ne azért írassuk be iskolába, vagy maradjon az óvodában, mert a barátja is megy, illetve marad.

Saját gyermekünk testi és szociális érettségét kell megvizsgálni, és ha iskolaérett, akkor bátran elkezdheti az iskolát. Ha viszont egyes területeken elmaradást tapasztalunk, érdemes még egy évet az óvodában maradni, és jövőre kezdeni az iskolát.

Olvasd el ezt is!
Így tudod kérvényezni, hogy még egy évet óvodában maradhasson a gyermeked - 2023. január 18-ig teheted meg »


Van néhány olyan iskola is, ahol előre megmondják, hogy csak 7 éves kortól vesznek fel gyerekeket, őket is különböző felvételi vizsgán megszűrve.Végleges döntés előtt kérdezzük meg gyermekünk óvónőit, ők hogyan látják gyermekünk fejlettségét, szociális érettségét, hiszen ők a szakemberek ezen a területen. Ha ezután is kétségeink vannak, a kerületi Nevelési Tanácsadóba is lehet időpontot kérni, akik szintén megállapítják a gyermek érettségét, vagy esetleg lemaradását.

Iskolaválasztás: Ki segíthet a döntésben?
Ha eldöntöttük, hogy menjen iskolába, van még egy fontos kérdés: Melyik iskolába írassam gyermekemet? Ez egy nehéz kérdés, nem is olyan egyszerű eldönteni. Régen ez nem okozott problémát, mert mindenki ment a legközelebbi körzetes általános iskolába. Ma viszont elég nagy eltérések lehetnek az iskolák között, ezért érdemes jól választani.
 

7 szempont, mi alapján válaszd ki a megfelelő iskolát a leendő elsős gyermekednek1. Válasszuk ki a számításba jöhető iskolákat. Érdemes több iskolát kiválasztani, mert nem biztos, hogy fel is veszik abba az intézménybe gyermekünket, amelyikbe mi szeretnénk.

2. Ha a kiszemelt iskola a körzetes iskola, akkor nagy szerencsénk van! Ezt az óvodában meg lehet kérdezni, hova tartozik gyermekünk. (A gyermek állandó lakcíme határozza meg.) Gondoljuk végig, milyen messze van az iskola, mert az elkövetkező 8-12 évben oda fog járni, és nem lenne célszerű, ha fél életét már most utazással kellene eltöltenie.

3. Látogassuk meg az iskolák nyílt napjait, bemutató óráit - ezekről általában az adott iskola honlapján található információ. Ezáltal megnézhetjük, milyen az iskola belül, mennyire tiszta, van-e udvara, tornaterme, milyenek a pedagógusok, az oda járó gyerekek, stb. Lehetőleg gyermekünkkel is menjünk el a kiszemelt iskolába, az ő véleménye is nagyon fontos.

4. A nyílt napok alkalmával megismerhetjük a leendő elsős tanítókat, tanító néniket. Itt kiderülhet, hogy személyisége és tanítási módszere szimpatikus-e számunkra. Ez azért fontos, mert gyermekünket rá fogjuk bízni!

5. Vannak olyan iskolák, ahol a gyermekek terhelhetőségét 100 százalékig kihasználják, annyi tanulnivaló van már első osztályban, hogy játszani nem igen marad ideje. Érdemes végiggondolni, hogy gyermekünknek mi a legjobb! Szerintem nagyon fontos, hogy az 1. és 2. osztály átmenet legyen az óvodából az iskolába, tehát maradjon ideje gyermekünknek a játékra is! Legyen persze házi feladat, de ne kelljen már rögtön az első osztályban állandóan a könyv fölött ülni. Ha gyermekünkben tombol a tudásvágy, akkor persze ne fojtsuk vissza, válasszunk számára egy erősebb iskolát.

6. Iskolai tagozat: Ezt mindenkinek a saját gyermekének fejlettségéhez mérten kell eldönteni! Vegyük figyelembe gyermekünk képességeit, készségeit, gondoljuk végig, mit szeret csinálni, miben van sikerélménye. Pl.: zenélni, sportolni, számolni, stb. Ennek megfelelően válasszunk. Pl.: Olyan gyereket, aki matekzseni, de utál sportolni, ne írassuk be sporttagozatos iskolába, mert folyamatos kudarc éri, míg egy matekos osztályban könnyen jut sikerélményhez, és szeretni fog tanulni. Persze mellette sportolhat, ha van kedve, az csak jót tesz!

7. Jó dolog, ha többen mennek az óvodából vagy baráti közegből ugyanabba az iskolába, de ne ez legyen az elsődleges szempont. Sok régi óvodásom mesélte iskolás korában, hogy első 1-2 napban jó volt, hogy voltak ismerős arcok, de hamar összebarátkoztak másokkal is, akik a barátaik lettek.

Nem egyszerű, de megéri alaposan átgondolni a lehetőségeket! Próbáljunk mindent megtenni, hogy sikerüljön a gyermekünk számára a legoptimálisabb intézetet megtalálni.

Olvasd el ezt is!
Maradjon a gyermek óvodában még egy évet vagy menjen iskolába? 15 szempont, ami segít a döntésben »

Szerző: Kerekes Ágota óvodapedagógus
Fotó: Freepik

Címkék: iskolaválasztás, óvoda, iskola, iskolaválasztási szempontok

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Óvodabúcsúztató versek

Egyszer az óvodás évek is véget érnek...

tovább a cikkre
Iskolaválasztás II. rész - A megfelelő iskola kiválasztása

Cikksorozatunk folytatásában bemutatjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes végiggondolni a megfelelő iskola kiválasztásához. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik iskolába íratjuk a gyermeket, ez a döntés hosszú távra szól és alapvetően meghatározhatja a tanuláshoz, az iskolához való hozzáállását.

tovább a cikkre
Iskolaválasztás I. rész - Iskolaérettség

Egy-két hónap és eljön az idő, mikor a szülőknek el kell dönteniük, hogy gyermekük iskolába menjen-e és ha igen, melyikbe is? De vajon érett-e már rá a gyermekünk? Engedjük iskolába, vagy inkább még egy évig maradjon az oviban?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Omlett

Omlett

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 80 gr reszelt sajt 30 gr vaj, vagy olaj

Recept:

A tojásokat felverjük, a reszelt sajt felét belekeverjük. Az így kapott masszából két lapot sütünk. Csak az egyik oldalát sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és egymásra hajtjuk.
Ízesíthető sóskával, spenóttal, reszelt sárgarép&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza