Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont - Szülők Lapja

Iskolaválasztás, óvodapedagógus szemmel: így válaszd ki a megfelelő iskolát a gyermekednek! 7 fontos szempont


A 6-7 éves gyerekek szüleinek az év eleji időszak az iskolaválasztás jegyében zajlik. Először is azt kell eldöntenie a szülőknek, hogy menjen-e csemetéje 6 évesen iskolába, vagy maradjon még egy évet óvodában, és csak aztán kezdje a tanulást.

Szerző: Kerekes Ágota
2010-03-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A 6-7 éves gyerekek szüleinek az év eleji időszak az iskolaválasztás jegyében zajlik. Először is azt kell eldöntenie a szülőknek, hogy menjen-e csemetéje 6 évesen iskolába, vagy maradjon még egy évet óvodában, és csak aztán kezdje a tanulást.

Maradjon az oviban vagy menjen iskolába?
Mindenkinek azt kell szem előtt tartani, hogy mi az ő saját gyermekének a legjobb. Ne azért írassuk be iskolába, vagy maradjon az óvodában, mert a barátja is megy, illetve marad.

Saját gyermekünk testi és szociális érettségét kell megvizsgálni, és ha iskolaérett, akkor bátran elkezdheti az iskolát. Ha viszont egyes területeken elmaradást tapasztalunk, érdemes még egy évet az óvodában maradni, és jövőre kezdeni az iskolát.

Van néhány olyan iskola is, ahol előre megmondják, hogy csak 7 éves kortól vesznek fel gyerekeket, őket is különböző felvételi vizsgán megszűrve.Iskolaválasztás: Ki segíthet a döntésben?
Végleges döntés előtt kérdezzük meg gyermekünk óvónőit, ők hogyan látják gyermekünk fejlettségét, szociális érettségét, hiszen ők a szakemberek ezen a területen. Ha ezután is kétségeink vannak, a kerületi Nevelési Tanácsadóba is lehet időpontot kérni, akik szintén megállapítják a gyermek érettségét, vagy esetleg lemaradását.

Ha eldöntöttük, hogy menjen iskolába, van még egy fontos kérdés: Melyik iskolába írassam gyermekemet? Ez egy nehéz kérdés, nem is olyan egyszerű eldönteni. Régen ez nem okozott problémát, mert mindenki ment a legközelebbi körzetes általános iskolába. Ma viszont elég nagy eltérések lehetnek az iskolák között, ezért érdemes jól választani.

7 szempont, mi alapján válaszd ki a megfelelő iskolát
1. Válasszuk ki a számításba jöhető iskolákat. Érdemes többet kiválasztani, mert nem biztos, hogy fel is veszik abba az intézménybe gyermekünket, amelyikbe mi szeretnénk.

2. Ha a kiszemelt iskola a körzetes iskola, akkor nagy szerencsénk van! Ezt az óvodában meg lehet kérdezni, hova tartozik gyermekünk. (A gyermek állandó lakcíme határozza meg.) Gondoljuk végig, milyen messze van az iskola, mert az elkövetkező 8-12 évben oda fog járni, és nem lenne célszerű, ha fél életét már most utazással kellene eltöltenie.

3. Látogassuk meg az iskolák nyílt napjait, bemutató óráit - ezekről általában az adott iskola honlapján található információ. Ezáltal megnézhetjük, milyen az iskola belül, mennyire tiszta, van-e udvara, tornaterme, milyenek a pedagógusok, az oda járó gyerekek, stb. Lehetőleg gyermekünkkel is menjünk el a kiszemelt iskolába, az ő véleménye is nagyon fontos.

4. A nyílt napok alkalmával megismerhetjük a leendő elsős tanító néniket. Itt kiderülhet, hogy személyisége és tanítási módszere szimpatikus-e számunkra. Ez azért fontos, mert gyermekünket rá fogjuk bízni!

5. Vannak olyan iskolák, ahol a gyermekek terhelhetőségét 100 százalékig kihasználják, annyi tanulnivaló van már első osztályban, hogy játszani nem igen marad ideje.
Érdemes végiggondolni, hogy gyermekünknek mi a legjobb! Szerintem nagyon fontos, hogy az 1. és 2. osztály átmenet legyen az óvodából az iskolába, tehát maradjon ideje gyermekünknek a játékra is! Legyen persze házi feladat, de ne kelljen már rögtön az első osztályban állandóan a könyv fölött ülni. Ha gyermekünkben tombol a tudásvágy, akkor persze ne fojtsuk vissza, válasszunk számára egy „erősebb" iskolát.

6. Iskolai tagozat: Ezt mindenkinek a saját gyermekének fejlettségéhez mérten kell eldönteni!
Vegyük figyelembe gyermekünk képességeit, készségeit, gondoljuk végig, mit szeret csinálni, miben van sikerélménye. Pl.: zenélni, sportolni, számolni, stb. Ennek megfelelően válasszunk. Pl.: Olyan gyereket, aki matekzseni, de utál sportolni, ne írassuk be sporttagozatos iskolába, mert folyamatos kudarc éri, míg egy matekos osztályban könnyen jut sikerélményhez, és szeretni fog tanulni. Persze mellette sportolhat, ha van kedve, az csak jót tesz!

7. Jó dolog, ha többen mennek az óvodából vagy baráti közegből ugyanabba az iskolába, de ne ez legyen az elsődleges szempont. Sok régi óvodásom mesélte iskolás korában, hogy első 1-2 napban jó volt, hogy voltak ismerős arcok, de hamar összebarátkoztak másokkal is, akik a barátaik lettek.

Nem egyszerű, de megéri alaposan átgondolni a lehetőségeket! Próbáljunk mindent megtenni, hogy sikerüljön a gyermekünk számára a legoptimálisabb intézetet megtalálni!

Olvasd el ezt is!
Maradjon a gyermek óvodában még egy évet vagy menjen iskolába? 15 szempont, ami segít a döntésben »

Szerző: Kerekes Ágota óvodapedagógus
Fotó: Freepik

Címkék: iskolaválasztás, óvoda, iskola, iskolaválasztási szempontok

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Óvodabúcsúztató versek

Egyszer az óvodás évek is véget érnek...

tovább a cikkre
Iskolaválasztás II. rész - A megfelelő iskola kiválasztása

Cikksorozatunk folytatásában bemutatjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes végiggondolni a megfelelő iskola kiválasztásához. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik iskolába íratjuk a gyermeket, ez a döntés hosszú távra szól és alapvetően meghatározhatja a tanuláshoz, az iskolához való hozzáállását.

tovább a cikkre
Iskolaválasztás I. rész - Iskolaérettség

Egy-két hónap és eljön az idő, mikor a szülőknek el kell dönteniük, hogy gyermekük iskolába menjen-e és ha igen, melyikbe is? De vajon érett-e már rá a gyermekünk? Engedjük iskolába, vagy inkább még egy évig maradjon az oviban?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökfőzelék burgonyával

Sütőtökfőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg sütőtök 6,5 dkg burgonya

Recept:

A sütőtököt a krumplival enyhén sós vízben puhára főzzük, szitán attörjük, majd a főzőlével kikeverjük.

Nagy szénhidrát- és karotin-tartalmú étel!

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzh(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A magyar gyerekek kétharmada szerint haszontalan, amit az iskolában tanulnak - Legtöbbjük aggódik a jövő miatt

vissza vissza