Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > 3+1 tuti tipp az iskolára hangolódáshoz - ezzel a 4 módszerrel könnyebb lesz a visszarázódás - Szülők Lapja

3+1 tuti tipp az iskolára hangolódáshoz - ezzel a 4 módszerrel könnyebb lesz a visszarázódás

Szülőklapja képA 11 hetes magyar nyári szünet Európa leghosszabbjai közé tartozik, ezért nem csoda, ha a fiatalok hozzászoknak az iskola nélküli élethez, és nehéz szeptember elejétől visszarázódni a tanulós hétköznapokba. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen az átállás, többéves tapasztalattal rendelkező, gyermekekkel foglalkozó szakértő ad néhány praktikus javaslatot.

Szerző: Szülők lapja
2023-08-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

11 hét után kell visszaszokniuk a gyerekeknek
A magyar tanítás nélküli nyári szünet a leghosszabbak közé tartozik Európában: a 10-11 hetes időszakot csak néhány országban haladják meg egy héttel, ilyen például Olaszország a maga 12-13 hetesre nyúló vakációjával . Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy hosszan élvezhető a szabadság időszaka, hanem azt is, hogy nehezebb belerázódni ismét a tanulós hétköznapokba.

Az alábbiakban a bükfürdői Greenfield Hotel sokéves tapasztalattal rendelkező, gyerekekkel foglalkozó animátor szakértője ad néhány praktikus tanácsot, hogy könnyebb legyen a tanévkezdés.

1. Kezdjük meg időben a lefekvési-ébredési idő átalakítását!
A tapasztalatok alapján az egyik legfontosabb és legnehezebben kezelhető változás a nyári szabadsághoz képest, hogy az iskolába jellemzően időre, 8 órára be kell érni, és ettől bizony minden gyerek elszokik a szünidő alatt. Az első napok ezért ilyenkor sokkal nyűgösebben, fáradtabban telnek, amin segíthetünk azzal, ha augusztus utolsó időszakában szép lassan előrébb hozzuk a lefekvés és felkelés idejét. Lényeges a fokozatosság: ne egyik napról a másikra változtassunk, hanem próbáljuk meg egyre előrébb hozni a lefekvést, és így elérkezni augusztus 31-én a megfelelő „zónába”. Ne feledjük: általános iskolás gyerekünknek még legalább 9-12 óra, de a középiskolásoknak is 8-10 óra alvásra van szükségük, így nem lesz könnyű szeptember elsejénk, ha este 10 óra utánra tolódik a lefekvés előző nap.

2. Nyújtsunk érzelmi támogatást, búcsúzzunk közösen a nyártól!
Szintén fontos tapasztalat, hogy a nyári családi együttléteket követően sok gyereknek nehéz érzelmileg feldolgoznia a hirtelen váltást egy feladatközpontú világba. Ebben az esetben is lényeges a fokozatosság: ne hirtelen zúdítsuk rá a tanévkezdettel kapcsolatos feladatokat, hanem szép lassan, napról napra búcsúzzunk a nyártól augusztus második felétől. Beszéljük át a nyári élményeket, nézegessük meg a közös fotókat. Kérjük meg, hogy írjon búcsúlevelet a nyárnak, esetleg naplót, amiben összefoglalja, melyek voltak a kedvenc pillanatai, illetve szedjük össze együtt, mi az, amit már vár az új tanévben. Ezek segítségével könnyebb lesz lezárni a szünetet, és az új iskolai kalandok felé terelni a figyelmét. Az is segíthet a nyár elbúcsúztatásában, ha még utoljára felkerekedünk a családdal egy néhány napos nyárzáró kikapcsolódásra például egy hotelbe, amely sokféle programot és szórakozási lehetőséget kínál a gyerekeknek. Így biztosan kipihenten és élményekkel töltekezve kezdheti majd meg a tanulmányait.

3. Készüljünk közös élménnyel a tanévre!
Egy idő után persze elérkezik a készülés időszaka, amikor már egyre több iskolával kapcsolatos tárgy jelenik meg a környezetünkben, megzavarva ezzel a nyári idillt. Meg kell nézni, jó-e még a tavalyi iskolatáska, megvenni a füzetcsomagot, összeállítani a tolltartót. A szakértő szerint sok szülői tapasztalat alapján lehet mondani, hogy a közös választás a legtöbb gyereknél beválik és motiváló: jobban magáénak érezheti az új tanszereket, ha azokat vele együtt vesszük meg. Egy régóta hőn áhított tolltartó vagy füzet máris jobban meghozza a kedvét az új tanévhez.

+1 Közös élmény az első napon!
Ha tehetjük, az iskolakezdés napjára szervezzünk valamilyen kis élményajándékot: például közös családi fagyizást délután. Így a tanévkezdés mellett is lesz mit várni, és legalább közösen beszélhetjük meg az első élményeket.

A szakértő szerint a legtöbb esetben már az első napok után könnyen visszarázódnak a gyerekek a megszokott iskolarendbe, és könnyen veszik az akadályokat. Mivel kipihenhették magukat a hosszú nyári szünetben, a hirtelen váltás megkönnyítése után remélhetőleg már nem lesz problémánk az iskolakezdéssel.


Fotó: Freepik

Címkék: iskolakezdés, iskolára hangolódás,

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Oviváró versek - Óvodakezdésre hangolódáshoz, beszoktatás megkönnyítéséhez
Oviváró versek - Óvodakezdésre hangolódáshoz, beszoktatás megkönnyítéséhez

A te gyermeked is izgul az óvodakezdés miatt? Könnyítsd meg neki oviváró versekkel. Így könnyebb lesz a ráhangolódás, és a beszoktatás.

tovább a cikkre
Több óvodást is rendszeresen vert a csongrádi óvónő, mert nem fogadtak neki szót - Most vádat emeltek ellene
Több óvodást is rendszeresen vert a csongrádi óvónő, mert nem fogadtak neki szót - Most vádat emeltek ellene

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal az óvónővel szemben, aki fegyelmezési céllal legalább 9 óvodást bántalmazott, volt, akit többször is.

tovább a cikkre
Így válaszd ki gyermekednek a leginkább megfelelő óvodát! 5+1 fontos szempont a döntéshez
Így válaszd ki gyermekednek a leginkább megfelelő óvodát! 5+1 fontos szempont a döntéshez

Tekintsünk úgy az óvodaválasztásra, hogy olyan közeget, embereket és helyszínt szeretnénk találni, ami a gyermekünk és a mi elvárásainknak, igényeinknek is megfelel.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza