Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > ​Óvodai, iskolai betegségek megelőzése - 4 szabály, amit taníts meg a gyermekednek - Szülők Lapja

​Óvodai, iskolai betegségek megelőzése - 4 szabály, amit taníts meg a gyermekednek

Szülőklapja képAmint elkezdenek közösségbe járni a gyerekek, úgy azonnal megnő a betegségek száma, ilyenkor a hűvösebb, nyirkosabb idő és a sok zárt térben töltött idő miatt könnyebben terjednek a bacilusok, vírusok.

Szerző: Szülők lapja
2023-09-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár még javában tart a vénasszonyok nyara, hamarosan a napsütéses szép időt a hűvös, nyirkos időjárás váltja fel, ami köztudottan kedvez a vírusok és baktériumok terjedésének. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus szerint most van a jó alkalom arra, hogy megtanítsuk gyermekeinkek azt, hogyan előzzék meg a betegségek terjedését.

Játékos tanulás egymás egészségének megőrzéséért
"Ejtsük csapdába a bacikat! Ezzel az egyszerű, a gyermekek számára is érthető, játékos megfogalmazással és néhány hatékony technika elsajátításával a kicsik is sokat tehetnek annak érdekében, hogy a betegségek ne terjedjenek akár a közösségben, akár a családon belül" - mondja B. Szirtes Dóra. A szakértő szerint akkor kell ezeket az egyszerű praktikákat elsajátítani, amikor még a "baciszezonon" kívül vagyunk, így mire valóban beköszönt a vírusos időszak, már ösztönszerűen tudják majd alkalmazni ezeket. 
A Montessori pedagógus szerint ebben az esetben is a mintakövetés a kulcs, hiszen a gyermek a szülőt másolja, az ő szokásait adaptálja. Ha pedig az egészségmegőrzéssel kapcsolatos praktikákat is tőle látja, sokkal egyszerűbben, szinte észrevétlenül el tudja sajátítani. 

óvodai, iskolai betegségek megelőzése

Ezeket tanítsuk meg gyermekünknek a szakértő szerint:

1. Ne tenyérbe, hanem könyökhajlatba tüsszentsen vagy köhögjön a gyermek. Ezt játékosan, a kar lendítésével be tudjuk gyakorolni például orvosos szerepjáték közben. A könyökhajlat azért ideálisabb a tenyérnél, mert a kezünkről direkt módon tovább tudjuk terjeszteni a vírusokat és a baktériumokat, a gyermekek pedig nem fognak minden egyes köhintés után kezet mosni, ez nem is lenne életszerű. 

2. Tanítsuk meg gyermekünknek a zsebkendő használatának technikáját, hiszen az nem elég, hogy az orrukhoz tartják a kicsik. Tudniuk kell, hogy egyszerre csak az egyik orrlyukon fújjanak és azt is, hogy miközben az egyik orrlyukát befogja, a másik oldalon a tenyerével tartsa a zsebkendőt. Fontos az is, hogy a zsebkendőt csukja be, mielőtt megtörli az arcát. Mivel minden tevékenységnek megvan az eleje és a vége is, az orrfújás lezárásaként tanítsuk meg, hogy a használt papírzsebkendőt ne a polcra vagy a játékok közé tegye a gyermek, hanem dobja ki a szemetesbe. 
Orrfújás megtanítása: 5 játékos feladat, hogy gyermeked megtanuljon orrot fújni cikkünkben ehhez adunk tanácsokat.

3. A bacilusos időszakban különösen fontos a gyakori és hatékony kézmosás. Természetesen nem kell minden köhögés után ezt megtenni, mert a túlzott szappanhasználat sem tesz jót az érzékeny bőrnek. Ha azonban a köhögés félrecsúszik, vagy félresikerül az orrfújás, mindenképpen kezet kell mosni jó alaposan, az ujjak között is, nem elfeledkezve a hüvelykujjról és a csuklóról.

+1 Akár orrot fúj, akár köhög, tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy forduljon el a társaitól, így még tovább csökkentheti a betegségek átadásának a kockázatát.

Mindezeken túl ne feledjük, tartsuk tiszteletben a gyermekek betegségeit. Ha közösségbe nem megyünk, kerüljük a játszótereket is, hiszen ott is tovább adhatjuk a fertőzéseket.

"Az otthoni tartózkodásnak pedig alakítsunk ki egy szokásrendszert, hogy a kicsik tudják, a betegnek lenni nem ugyanolyan, mint egészségesen otthon lenni. Ezt gyakori szellőztetéssel, gyógyszerek bevételével, gyakoribb kézmosással és számos egyéb módon éreztetni tudjuk" - fűzi hozzá B. Szirtes Dóra.


Fotó: Freepik
 

Címkék: betegségek megelőzése, zsebkendő, orrfújás, kézmosás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Halihó! Halihó! Óvodásnak lenni jó! - Versek óvodai beszoktatáshoz
Halihó! Halihó! Óvodásnak lenni jó! - Versek óvodai beszoktatáshoz

Ezekkel az aranyos ovis versekkel a beszoktatás is könnyebb lesz. Mondogassátok őket közösen akár a felkészülés ideje alatt, akár a beszoktatás időszakában.

tovább a cikkre
Ovikezdésre versek, mondókák - Ezekkel könnyebb lesz a beszoktatás
Ovikezdésre versek, mondókák - Ezekkel könnyebb lesz a beszoktatás

Ezekkel a kedves, ovikezdésre való versekkel, mondókákkal könnyebben megy majd az óvodai beszoktatás.

tovább a cikkre
Versek leendő elsősöknek az iskolakezdésre hangolódáshoz
Versek leendő elsősöknek az iskolakezdésre hangolódáshoz

Hogy könnyebben menjen az átmenet az óvodából az iskolába, olvassátok fel a gyerekeknek ezeket a verseket a leendő elsősöknek. Az iskolakezdésre írt versek segíthetnek az iskolára hangolódásban.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza