Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Hogyan segíthetünk egy ADHD-s gyermeknek az iskolakezdéskor? - Szülők Lapja

Hogyan segíthetünk egy ADHD-s gyermeknek az iskolakezdéskor?

Szülőklapja képEgy ADHD-s gyerek számára az iskolai rend, az intézmény elvárásai külön kihívást jelentenek. Cikkünkben 12 hasznos tippben mutatja be a szakember, hogy mire kell a szülőnek odafigyelnie, mivel tudja gyereke számára megkönnyíteni az iskolai beilleszkedést.

Szerző: Szülők lapja
2023-09-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nyár nagy szabadsága után ismét itt az iskolai fegyelem, iskolai rend ideje. A gyerekek számára ez hatalmas változás, amit sokan nehezen élnek meg, pláne, ha ADHD-val, ADD-vel, vagy egyéb tanulási nehézséggel kell megküzdeniük. Hogyan tud a család segíteni egy ADHD-s gyereknek, hogy könnyebben menjen az iskolai beszokás, és a tanulás?!

Virágh Hajnalka ADHD életmód tanácsadó és terapeuta, valamint neurofeedback tréner az alábbiakat javasolja:


1. Legyen strukturált és előre kigondolt a napirend
Hozzunk létre egy napirendet, amely magában foglalja az iskolai feladatokat, a játékot, a pihenést és más tevékenységeket. Egy jól kialakított rutin segíthet az ADHD-s gyerekeknek jobban átlátni a napi feladatokat.

2. Használjunk vizuális segítségeket
Készítsünk vizuális időrendet, plakátokat vagy térképeket, hogy a gyerek könnyebben megérthesse a nap menetét és a teendők sorrendjét.

3. Tűzzünk ki rövidtávú célokat, és jutalmazzuk is azokat
Állapítsunk meg könnyen elérhető célokat, és jutalmazzuk meg a gyereket, amikor ezeket eléri. Ezek a rövid távú jutalmak ösztönzőek lehetnek a motiváció fenntartásához.

4. Haladjunk mindig kis lépésekben
Bontsuk le a nagyobb feladatokat kisebb részekre, hogy a gyereknek ne tűnjön annyira terhelőnek a kezdet. Az apró lépések segíthetnek a koncentráció és a motiváció fenntartásában.

5. Csökkentsük a zavaró, figyelemelterelő tényezőket
Teremtsünk csendes és rendezett tanulókörnyezetet a gyerek számára, hogy könnyebben tudjon koncentrálni. Csökkentsük a zavaró tényezőket, mint például zaj és zavaró tárgyak.

6. Alakítsunk ki változatos tanulási módszereket
Kísérletezzünk különböző tanulási módszerekkel, például vizuális segítségek, interaktív játékok vagy mozgásos tevékenységek alkalmazásával, hogy a tanulás élvezetesebb és hatékonyabb legyen.

7. Az iskolával tartsunk fenn folyamatos kommunikációt
Tartsuk a kapcsolatot az iskola tanáraival, és tájékoztassuk őket az ADHD diagnózisról. Együttműködve meg lehet találni azokat az alkalmazkodásokat, amik segíthetik a gyereket az osztályban.

8. Mutassunk időgazdálkodási módszereket
Tanítsuk meg a gyereket egyszerű szervezési és időgazdálkodási technikákra, például a feladatok listázására vagy az időbeosztás készítésére.

9. A tanulás mellett legyen elég idő a kikapcsolódásra is
Biztosítsunk időt testmozgásra és szabadidős tevékenységekre. Ezek segíthetnek a figyelem koncentrálásában és az energia levezetésében.

10. A támogató családi környezet szerepe kulcsfontosságú
Legyünk türelmesek és megértőek, és adjunk lehetőséget a gyereknek, hogy kifejezze az érzéseit és gondolatait. A családi támogatás kiemelkedően fontos az iskolai sikerek eléréséhez.

11. Felszerelések rendszerezése:
Használjunk színkódolt csomagoló papírokat és dossziékat a tanulási eszközök rendszerezéséhez, így könnyebb lesz megtalálni a szükséges tárgyakat és csökkenthetjük a felszerelés hiányzásából eredő problémákat.
" Nálunk bevált, hogy az egy tárgyhoz tartozó füzeteket és könyveket egy színű csomagoló papírral borítottuk be és azonos színű dossziéba tettük, így könnyebb volt a táskából kivenni a tárgyhoz kapcsolódó tanszereket és kevesebb felszerelés hiányról szóló rossz jegyet és bejegyzést kaptunk. Az 5-8-ik osztályosoknak nagy segítség: a Youtube-on a Videótanár csatorna, ahol az angolon kívül minden tantárgy, minden leckéje fent van kb. 20 perces feldolgozásban, ha elakad a gyerekünk akár többször is visszanézhető." 

12. Ne szégyelljük szakember segítségét kérni
Ha szükséges, vegyük igénybe szakemberek segítségét, keressünk neuropszichológusokat és terapeutákat, vagy a témában jártas szakértőket, pl. neurofeedback trénereket, akik képesek segíteni az ADHD-s gyerekeknek a rossz szokások és tünetek enyhítésében.

Az iskolakezdés előtt és az iskolai év során a fentebb említett stratégiák alkalmazása segíthet az ADHD-s vagy ADD-s gyerekeknek az iskolai sikerek elérésében és a tanulás hatékonyabbá tételében.


Nem tudod, hogy ADHD-s-e, vagy csak örökmozgó? Van 3 dolog a pszichológus szerint, ami segíthet rávilágítani, hogy ADHD, vagy csak túlmozgás van a háttérben .


Fotó: Freepik
 

Címkék: adhd, add, iskola,

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Középiskolai felvételi időpontok 2024-ben
Középiskolai felvételi időpontok 2024-ben

Mikor lesznek a középiskolai szóbeli és írásbeli felvételik 2024-ben? Mikor tudják meg a diákok a felvételi eredményeket? Mikor van a középiskolai beiratkozások ideje?

tovább a cikkre
​Óvodai, iskolai betegségek megelőzése - 4 szabály, amit taníts meg a gyermekednek
​Óvodai, iskolai betegségek megelőzése - 4 szabály, amit taníts meg a gyermekednek

Amint elkezdenek közösségbe járni a gyerekek, úgy azonnal megnő a betegségek száma, ilyenkor a hűvösebb, nyirkosabb idő és a sok zárt térben töltött idő miatt könnyebben terjednek a bacilusok, vírusok.

tovább a cikkre
É​rettségi időpontok 2024 – itt találod a pontos dátumokat
É​rettségi időpontok 2024 – itt találod a pontos dátumokat

Mikor lesznek a 2024-es érettségi vizsgák? Mikor kezdődik a szóbeli és az írásbeli érettségi?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza