2021. október 18 |Lukács...

Főoldal > Cikkek > Magzat > Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt - Szülők Lapja

Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt


A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

Szerző: Végvári Edit
2012-03-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Végvári Edit
Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

Sokan ösztönösen simogatják megnyugtatásképp a kisbabát, ha az nyugtalanul mocorog, vannak akik énekelnek és mesélnek már a pocaklakónak is, és egyre növekszik azok száma, akik tudatosan és aktívan keresik a kapcsolatot a kisbabájukkal a várandósság alatt.

Lehetséges beszélgetni a magzattal?
Amikor anya-magzat kapcsolatról beszélünk, azt feltételezzük, hogy az két személy között jön létre. Tehát a magzatot tudatosnak és intelligensnek tartjuk, aki partner egy párbeszédhez. Bár az agy fejlettsége anatómiailag nem éri el azt a szintet, ahová csak a születés utáni időszakban is folytatódó fejlődés során fog eljutni, a 80-as évek közepére megszaporodtak azok a vizsgálatok, amelyek igazolták a magzatok jelentős érzékelési, tanulási és emlékezeti képességét.

Hallja a magzat, hogy beszélünk hozzá?
A szülők maguk is megfigyelhetik, hogy az újszülött nem csak édesanyja, de édesapja (vagy más együtt élő rokon) hangját is megismeri közvetlenül születése után. Másik könnyen leellenőrizhető példa, hogy (egy problémamentes!) várandósság alatt gyakran hallott zene vagy mese megnyugtatóan hat a síró csecsemőre. Piontelli ultrahangos megfigyelései azt is feltárták, hogy a babáknak már az anyaméhben jól leírható viselkedésmintázatuk van, ami utal a születés utáni személyiségükre.

Reagál a baba a kismama szavaira, sőt még a gondolataira is!
Ferenczi Sándor, a 20. század első felének nagy pszichoanalitikusa már 1913-ban dőreségnek tartotta azt feltételezni, hogy a lelki élet a születéssel veszi kezdetét. Ezt a mai tudósok is így látják, és „kompetens magzatnak” hívják az anyaméhben gyakorlatozó bébit, aki számos olyan készséggel és tudással jön világra, amelyet „odabent” sajátított el. A reagálás képessége is ezek közzé tartozik, például olyan mozgásokkal, amelyet kifejezetten környezeti ingerre ad. De más jele is van annak, hogy a baba „veszi az adást”. Ilyen például, hogy a baba már arra is szívfrekvencia-változással reagál, ha a mama csak gondol rá. A kommunikáció ténye tehát vitathatatlan.

Mit üzenjünk a magzatnak?
A kommunikáció legfontosabb eleme az érzelmi kapcsolat kialakítása, a szeretetkifejezés, a támogatás és a jelenlét érzékeltetése. A baba identitásának alapköve lesz létének e korai elismerése. Szóba kerülhetnek praktikus „megbeszélnivalók” is, ilyen lehet a baba neme, neve és születésének időpontja. Ezekre akkor érdemes sort keríteni, amikor már kialakult egy aktív kapcsolat, nem illik ajtóstul rontani a házba.

Mint minden emberi kapcsolatnál, itt is idő- és energiabefektetés, amíg kiépül valami. Érdemes az ismerkedéssel kezdeni. Különös jelentősége van a baba születésre való felkészítésének, ahol megfelelő ütemben és adagokban, de fontos a babának „elmesélni”, hogy mi vár rá.

Magzati korban is lehet traumatizálódni, ilyen eset például, ha meghal a magzat ikertestvére (akiről esetleg az anya nem is tudott, bár a korai ultrahangos diagnosztika mellett ez egyre ritkább). Ilyen - és más lelki terhek esetén, amelyek esetleg az anya nehézségeivel kapcsolatosak - a babának speciális odafigyelésre, prenatális pszichoterápiára van szüksége. Ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulni. Ennek már csak azért is nagy jelentősége van, mert a baba nem csak a tudatos, de tudattalan gondolatainkat is érzékeli. Segíteni kell őt abban, hogy ezeket megkülönböztesse egymástól, ahogy az is fejlesztő hatású, ha a saját érzelmeit megtanulja elkülöníteni az anyáétól.

Hogyan beszélgessünk a babával?
Lehet belső hangunkkal, vagy hangosan, énekelve vagy táncolva, a lényeg, hogy tudatos legyen a kapcsolat és egyértelműen neki szóljon. A hangos beszéd gondolkodásra készteti a babát, tehát fejlesztő hatású. Az anya-magzat kapcsolatanalízisben inkább a képek, érzések útján zajló kommunikáció a jellemzőbb, ugyanis a prenatális szint még nem verbális. A várandósoknak szervezett programokon (kismamajógán, kismamarelaxáláson, stb.) alkalmazott vizualizációs-relaxációs technikák is egy mélyebb tudatállapotot használnak ki a babával való kapcsolatfelvételhez. Akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki számára nem elérhető sem anya-magzat kapcsolatanalitikus szakember segítsége, sem egyéb magzatfejlesztő program.

Kapcsolatteremtési technikák
Mindenki alkalmazhatja azt a pár percet igénybe vevő technikát, hogy elalvás előtt vagy ébredés után (egy már/még legnyugodtabb állapotban) küld egy színt a babának, amivel a szeretetét fejezi ki. Érdemes megfigyelni, visszaküld-e a baba valamilyen színt. (És ez máris párbeszéd!) Ha valaki vizuális típus, el lehet képzelni a baba ujjacskáit, kezeit, karját, végigsimogatva minden egyes porcikáját.

Persze nyugati társadalmunk ritmusában biztosan sokan vannak, akiknek nem egyszerű így befelé figyelni. Nekik ajánlom, hogy fogjanak egy mesekönyvet, és építsék be a napi programjukba egy mese elolvasását. Már ez az 5-10 perc is áldásos hatású, és segít felkészülni arra az anyai feladatra, hogy a gyermekünk mellé bizony le kell ülni...

Felhasznált irodalom:
Alessandra Piontelli: A magzattól a gyermekig - Magzatmegfigyelési és pszichoanalitikus tanulmány,
Lélekben Otthon Könyvek, 2010
Hidas Görgy-Raffai Jeno-Vollner Judit (2002): Lelki köldökzsinór - Beszélgetek a kisbabámmal, Válasz Könyvkiadó, Budapest
Raffai Jeno (1999): Megfogantam, tehát vagyok. Párbeszéd a babával az anyaméhben, Press Publica, Budapest

További írások ebben a témában: http://babamamakapcsolat.blogspot.com/
Fotó: pixabay

Címkék: anya, magzat, kommunikáció, várandósság, kismama, baba, kapcsolat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal

Minden emberi kapcsolat energiaigényes folyamat: minél többet teszünk bele, annál többet vehetünk ki belőle, ráadásul ennek idői lefolyása van (azaz ahogy előrehaladunk az időben, folyamatosan változik, erősödik a kapcsolat).

tovább a cikkre
Terhesség alatti stressz hatása a magzatra

Stresszhelyzetnek számítanak az anyagi- és partnerkapcsolati nehézségek, a veszélyeztetett terhesség, a munkahely elvesztése, vagy a többi gyerekkel való nehézség, de igen nagy stressznek számít a családban bekövetkező haláleset is.

tovább a cikkre
Magzatvízben lubickolva

Babánk a világrajövetelét megelőző 9 hónapot egy tökéletesen temperált „mini medencében” lubickolva tölti. Az anyaméhben található folyadék mennyisége a 3. hónaptól kezdve jelentősen megnő, a babavárás 28. hetéig folyamatosan növekszik, majd a 36. héttől a szülésig fokozatosan csökken.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Végvári Edit - Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótfelfújt

Spenótfelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g spenótpüré 20 g reszelt sajt tojás fele

Recept:

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel (babatejjel) és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált spenótpürét, a reszelt sajtot és egy fél tojást.
Ha a massza túl lágy, akkor egy kevés zsemlemorzs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Miért válik zsarnokká az egyenrangúnak nevelt gyerek? - Pszichológus válaszol

vissza vissza