Főoldal > Cikkek > Magzat > Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal - Szülők Lapja

Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal


Minden emberi kapcsolat energiaigényes folyamat: minél többet teszünk bele, annál többet vehetünk ki belőle, ráadásul ennek idői lefolyása van (azaz ahogy előrehaladunk az időben, folyamatosan változik, erősödik a kapcsolat).

Szerző: Végvári Edit
2012-07-10
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Végvári Edit
Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A baba és az anya közötti kapcsolat
A baba és a mama közti kötődést sem „készen” kapjuk – hiába gondolkodik a közhiedelem úgy az anyai szeretetről, hogy az csak úgy „van”.
Jól tudják ezt mindazok, akik a szülés okozta stressz, a hormonvihar és a gyermek születésével járó változások közepette megdöbbenve szembesülnek azzal, hogy nem tudnak mit kezdeni kisbabájukkal. Érdemes tehát előre dolgozni.

Felkészülés a szülői szerepre
A várandósság 9 hónapja erre lehetőséget ad: fokozatosan lehet készülni a szülői szerepre. Ha a mama rá tud hangolódni a baba növekedésére, ő is „belenőhet” az anyaságba. Ennek során fontos az értékek átrendezése (ennek az újraorientálódásnak a szükségességét fejezi ki a terhességi hányinger sok esetben), a saját anyával való viszony átdolgozása, és a párkapcsolat átalakítása, hogy az eddigi kettős rendszer új taggal bővülése rugalmas legyen.

Az anya érzéseit felfogja a magzat
Kevésbé nyilvánvaló, de annál fontosabb az anya saját magzati és születési traumáinak feldolgozása. A baba fürdik az anya érzelmeiben, gondolataiban – nem csak a tudatosban, hanem a tudattalanban is. Lehet nem foglalkozni a kellemetlen érzésekkel, de ez csak a magzat számára nehezíti meg az életet odabenn. Még a csecsemők esetében is létezik az anyával való szimbiotikus összeolvadás, hát még magzati korban – a baba mindent átvesz abból, amit az anya megél. Kérdés, hogy mit kezd vele.

A magzat lelki élete
A tudatos odafordulás a magzat felé, annak elismerése, hogy saját lelki élete van, nagyban elősegíti, hogy a magzat meg tudja különböztetni, hogy mely érzések az övéi és melyek az édesanyjáé. Ennek az a jelentősége, hogy a babának ne kelljen magára vennie az anya megoldatlan problémáit.

A magzat személyiségfejlődése
Az anya-magzat kapcsolatanalízis során gyakran tapasztalom, hogy a magzatokat nagyon hamar meg lehet „tanítani” arra, hogy az anya – várandósság által aktivált  - konfliktusait kívülállóként szemléljék és ne részvevőként éljék meg. Így a személyiségfejlődésük alapja autentikus maradhat és ténylegesen azt élhetik és tapasztalhatják meg, amik ők maguk.

Az anya-gyermek kapcsolat már az anyaméhben elkezdődik
A gyermek önálló, tőlünk független egyéniségének elismerése is fontos egy jó anya-gyermek kapcsolatban – minden életkorban. Az az anya, aki elkezdi megismerni a kisbabáját már az anyaméhben, nagyobb magabiztossággal fog megbirkózni a később (elkerülhetetlenül) jelentkező kihívásokkal a nevelés során. Mert ahogy azt már a 80-as években Piontelli, a magzatok személyiségét a viselkedésükön keresztül leíró olasz orvos megállapította: az a kapcsolat folytatódik születés után, ami születés előtt, az anyaméhben elkezdődött.
 

Címkék: magzat, kismama, kapcsolat, baba, anya, anyaméh

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

4D ultrahang versenyünk győztes képe a kukacát fogó magzat fotója lett. A kuriózumnak számító ultrahangfotó készítőjével, Dr. Rajnai Lászlóval beszélgettünk a 4D ultrahangvizsgálatok szerepéről, szakmai és emocionális fontosságáról.

tovább a cikkre
Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt

A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

tovább a cikkre
Terhesség alatti stressz hatása a magzatra

Stresszhelyzetnek számítanak az anyagi- és partnerkapcsolati nehézségek, a veszélyeztetett terhesség, a munkahely elvesztése, vagy a többi gyerekkel való nehézség, de igen nagy stressznek számít a családban bekövetkező haláleset is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Végvári Edit - Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Salátafőzelék burgonyával

Salátafőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg saláta 6,5 dkg burgonya

Recept:

A salátát és a krumplit fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A színes főz(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A helyes kézmosás szabályai: Így mosd a kezed, hogy elkerüld a vírusfertőzéseket! - Mikor kell feltétlenül kezet mosni?

vissza vissza