Főoldal > Cikkek > Magzat > Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal - Szülők Lapja

Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal


Minden emberi kapcsolat energiaigényes folyamat: minél többet teszünk bele, annál többet vehetünk ki belőle, ráadásul ennek idői lefolyása van (azaz ahogy előrehaladunk az időben, folyamatosan változik, erősödik a kapcsolat).

Szerző: Végvári Edit
2012-07-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Végvári Edit
Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A baba és az anya közötti kapcsolat
A baba és a mama közti kötődést sem „készen” kapjuk – hiába gondolkodik a közhiedelem úgy az anyai szeretetről, hogy az csak úgy „van”.
Jól tudják ezt mindazok, akik a szülés okozta stressz, a hormonvihar és a gyermek születésével járó változások közepette megdöbbenve szembesülnek azzal, hogy nem tudnak mit kezdeni kisbabájukkal. Érdemes tehát előre dolgozni.

Felkészülés a szülői szerepre
A várandósság 9 hónapja erre lehetőséget ad: fokozatosan lehet készülni a szülői szerepre. Ha a mama rá tud hangolódni a baba növekedésére, ő is „belenőhet” az anyaságba. Ennek során fontos az értékek átrendezése (ennek az újraorientálódásnak a szükségességét fejezi ki a terhességi hányinger sok esetben), a saját anyával való viszony átdolgozása, és a párkapcsolat átalakítása, hogy az eddigi kettős rendszer új taggal bővülése rugalmas legyen.

Az anya érzéseit felfogja a magzat
Kevésbé nyilvánvaló, de annál fontosabb az anya saját magzati és születési traumáinak feldolgozása. A baba fürdik az anya érzelmeiben, gondolataiban – nem csak a tudatosban, hanem a tudattalanban is. Lehet nem foglalkozni a kellemetlen érzésekkel, de ez csak a magzat számára nehezíti meg az életet odabenn. Még a csecsemők esetében is létezik az anyával való szimbiotikus összeolvadás, hát még magzati korban – a baba mindent átvesz abból, amit az anya megél. Kérdés, hogy mit kezd vele.

A magzat lelki élete
A tudatos odafordulás a magzat felé, annak elismerése, hogy saját lelki élete van, nagyban elősegíti, hogy a magzat meg tudja különböztetni, hogy mely érzések az övéi és melyek az édesanyjáé. Ennek az a jelentősége, hogy a babának ne kelljen magára vennie az anya megoldatlan problémáit.

A magzat személyiségfejlődése
Az anya-magzat kapcsolatanalízis során gyakran tapasztalom, hogy a magzatokat nagyon hamar meg lehet „tanítani” arra, hogy az anya – várandósság által aktivált  - konfliktusait kívülállóként szemléljék és ne részvevőként éljék meg. Így a személyiségfejlődésük alapja autentikus maradhat és ténylegesen azt élhetik és tapasztalhatják meg, amik ők maguk.

Az anya-gyermek kapcsolat már az anyaméhben elkezdődik
A gyermek önálló, tőlünk független egyéniségének elismerése is fontos egy jó anya-gyermek kapcsolatban – minden életkorban. Az az anya, aki elkezdi megismerni a kisbabáját már az anyaméhben, nagyobb magabiztossággal fog megbirkózni a később (elkerülhetetlenül) jelentkező kihívásokkal a nevelés során. Mert ahogy azt már a 80-as években Piontelli, a magzatok személyiségét a viselkedésükön keresztül leíró olasz orvos megállapította: az a kapcsolat folytatódik születés után, ami születés előtt, az anyaméhben elkezdődött.
 

Címkék: magzat, kismama, kapcsolat, baba, anya, anyaméh

vonal

[x] hirdetés

hirdetés


 

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

4D ultrahang versenyünk győztes képe a kukacát fogó magzat fotója lett. A kuriózumnak számító ultrahangfotó készítőjével, Dr. Rajnai Lászlóval beszélgettünk a 4D ultrahangvizsgálatok szerepéről, szakmai és emocionális fontosságáról.

tovább a cikkre
Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt

A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

tovább a cikkre
Terhesség alatti stressz hatása a magzatra

Stresszhelyzetnek számítanak az anyagi- és partnerkapcsolati nehézségek, a veszélyeztetett terhesség, a munkahely elvesztése, vagy a többi gyerekkel való nehézség, de igen nagy stressznek számít a családban bekövetkező haláleset is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Végvári Edit - Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza