Főoldal > Cikkek > Magzat > Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal - Szülők Lapja

Mit érez a magzat a kismama gondolataiból? - Kapcsolatépítés a magzattal


Minden emberi kapcsolat energiaigényes folyamat: minél többet teszünk bele, annál többet vehetünk ki belőle, ráadásul ennek idői lefolyása van (azaz ahogy előrehaladunk az időben, folyamatosan változik, erősödik a kapcsolat).

Szerző: Végvári Edit
2012-07-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Végvári Edit
Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

A baba és az anya közötti kapcsolat
A baba és a mama közti kötődést sem „készen” kapjuk – hiába gondolkodik a közhiedelem úgy az anyai szeretetről, hogy az csak úgy „van”.
Jól tudják ezt mindazok, akik a szülés okozta stressz, a hormonvihar és a gyermek születésével járó változások közepette megdöbbenve szembesülnek azzal, hogy nem tudnak mit kezdeni kisbabájukkal. Érdemes tehát előre dolgozni.

Felkészülés a szülői szerepre
A várandósság 9 hónapja erre lehetőséget ad: fokozatosan lehet készülni a szülői szerepre. Ha a mama rá tud hangolódni a baba növekedésére, ő is „belenőhet” az anyaságba. Ennek során fontos az értékek átrendezése (ennek az újraorientálódásnak a szükségességét fejezi ki a terhességi hányinger sok esetben), a saját anyával való viszony átdolgozása, és a párkapcsolat átalakítása, hogy az eddigi kettős rendszer új taggal bővülése rugalmas legyen.

Az anya érzéseit felfogja a magzat
Kevésbé nyilvánvaló, de annál fontosabb az anya saját magzati és születési traumáinak feldolgozása. A baba fürdik az anya érzelmeiben, gondolataiban – nem csak a tudatosban, hanem a tudattalanban is. Lehet nem foglalkozni a kellemetlen érzésekkel, de ez csak a magzat számára nehezíti meg az életet odabenn. Még a csecsemők esetében is létezik az anyával való szimbiotikus összeolvadás, hát még magzati korban – a baba mindent átvesz abból, amit az anya megél. Kérdés, hogy mit kezd vele.

A magzat lelki élete
A tudatos odafordulás a magzat felé, annak elismerése, hogy saját lelki élete van, nagyban elősegíti, hogy a magzat meg tudja különböztetni, hogy mely érzések az övéi és melyek az édesanyjáé. Ennek az a jelentősége, hogy a babának ne kelljen magára vennie az anya megoldatlan problémáit.

A magzat személyiségfejlődése
Az anya-magzat kapcsolatanalízis során gyakran tapasztalom, hogy a magzatokat nagyon hamar meg lehet „tanítani” arra, hogy az anya – várandósság által aktivált  - konfliktusait kívülállóként szemléljék és ne részvevőként éljék meg. Így a személyiségfejlődésük alapja autentikus maradhat és ténylegesen azt élhetik és tapasztalhatják meg, amik ők maguk.

Az anya-gyermek kapcsolat már az anyaméhben elkezdődik
A gyermek önálló, tőlünk független egyéniségének elismerése is fontos egy jó anya-gyermek kapcsolatban – minden életkorban. Az az anya, aki elkezdi megismerni a kisbabáját már az anyaméhben, nagyobb magabiztossággal fog megbirkózni a később (elkerülhetetlenül) jelentkező kihívásokkal a nevelés során. Mert ahogy azt már a 80-as években Piontelli, a magzatok személyiségét a viselkedésükön keresztül leíró olasz orvos megállapította: az a kapcsolat folytatódik születés után, ami születés előtt, az anyaméhben elkezdődött.
 

Címkék: magzat, kismama, kapcsolat, baba, anya, anyaméh

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4D ultrahang – a kukacát fogja a kisfiú az anyaméhben

4D ultrahang versenyünk győztes képe a kukacát fogó magzat fotója lett. A kuriózumnak számító ultrahangfotó készítőjével, Dr. Rajnai Lászlóval beszélgettünk a 4D ultrahangvizsgálatok szerepéről, szakmai és emocionális fontosságáról.

tovább a cikkre
Anya-magzat kommunikáció a várandósság alatt

A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel és reagál mindarra, ami körülötte történik a nagyvilágban. Lehetséges kommunikálni, beszélgetni a babavárás alatt a magzattal? Igen és sokan ösztönösen meg is tesszük...

tovább a cikkre
Terhesség alatti stressz hatása a magzatra

Stresszhelyzetnek számítanak az anyagi- és partnerkapcsolati nehézségek, a veszélyeztetett terhesség, a munkahely elvesztése, vagy a többi gyerekkel való nehézség, de igen nagy stressznek számít a családban bekövetkező haláleset is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Végvári Edit - Anya-magzat kapcsolatanalízis, pszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkés cukkinifőzelék

Csirkés cukkinifőzelék

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g csirkemell 100 g cukkini 50 g burgonya

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A cukkinit és a burgonyát szintén alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk és kevés vízben, vagy gőzben megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a főtt cs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Hármast kapott a dolgozatára, ezért megkéselte tanárát a 17 éves győri diák - Most hoztak ítéletet az ügyben

vissza vissza