Főoldal > Cikkek > Magzat > CTG, NST vizsgálat kismamáknál - Miről árulkodik a magzati szívhang? Szülész-nőgyógyász válaszol - Szülők Lapja

CTG, NST vizsgálat kismamáknál - Miről árulkodik a magzati szívhang? Szülész-nőgyógyász válaszol

Szülőklapja képA várandósság utolsó heteiben egyre sűrűbbé válnak a műszeres vizsgálatok, melyek látogatása a kismama számára sokszor megterhelő lehet, azonban nagy jelentőséggel bírnak a magzati diagnosztika szempontjából. Mi is az a CTG/NST vizsgálat, és mi történik ilyenkor?

Szerző: Dr. Bózsa Szabolcs
2016-03-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Bózsa Szabolcs
Szülész-nőgyógyász, Onkológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A várandósság utolsó heteiben egyre sűrűbbé válnak a műszeres vizsgálatok, melyek látogatása a kismama számára sokszor megterhelő lehet, azonban nagy jelentőséggel bírnak a magzati diagnosztika szempontjából. Mi is az a CTG/NST vizsgálat, és mi történik ilyenkor?

A harmadik trimeszterben esedékes vizsgálatról dr. Bózsa Szabolcs szülész-nőgyógyász szakorvos beszél közérthetően.

A magzat szívműködése jól tükrözi a baba általános állapotát
Ultrahang segítségével a 6 hetes embrióról már képet láthatunk, és a további vizsgálatok során a monitoron nyomon követhetjük a magzat fejlődését, növekedését. Az ultrahang azonban nemcsak képalkotásra alkalmas, segítségével mozgó felületről hangot is képezhetünk. A műszer vizsgálófeje ilyenkor folyamatosan ultrahangot bocsát ki, ami a szív faláról visszaverődik, és a készülék azt hallható hanggá alakítja. A magzat szívműködése tükrözi általános állapotát, így a vizsgáló fontos információkhoz jut a baba hogylétéről. Nem elhanyagolható az édesanya számára nyújtott élmény sem, hiszen érzi, hogy babája odabent rugdalózik, mocorog, és közben hallgathatja a szíve dobogását.

NST / CTG - a magzati szívtevékenység és a méhtevékenység mérésére szolgál
Az NST betűszó a non-stressz teszt rövidítése, vagyis azt rögzítik, hogy az anya nyugalmi állapotában hogyan reagál a magzat szíve a méh izomtevékenységére, illetve a baba mozgásaira. Ezen adatok rögzítése szimultán zajlik, a regisztráció pedig egy speciális papírra történik. A vizsgáló és regisztráló készülék neve cardiotocograph. A kardiotokográfia, vagy cardiotocographia (CTG) szóban a kardio tag a magzati szívverésre, a toko pedig a méhösszehúzódásokra utal, vagyis egyidejűleg mérhető vele a magzati szívfrekvencia és a méhtevékenység.


Hogyan történik a CTG / NST vizsgálat?
 

A vizsgálatot többnyire szülésznő végzi, átlagosan 20 percig tart, félig ülő, vagy bal oldalfekvő helyzetben történik. A szűrés teljesen fájdalommentes és szükség esetén ismételhető. A készülékhez két vizsgálófej csatlakozik, az egyik a méh összehúzódásait érzékelő nyomásmérő, a másik ultrahangot bocsát ki és a visszaverődő hullámokat detektálja. Az érzékelőket a vizsgáló a kismama hasán a megfelelő helyekre felhelyezi, majd rögzíti két gumipánt segítségével. A pántok nem lehetnek kényelmetlenül szorosak, de a pontos vizsgálat feltétele, hogy az érzékelők jól illeszkedjenek, és jó helyre kerüljenek.  

Ultrahanggal működő készülékek esetében zselét tesznek a bőr és az érzékelő közé, ami segíti az ultrahang átjutását a bőrön és a lágyszöveteken. Léteznek olyan készülékek is, amelyek minden sugárzás nélkül kizárólag a hangot erősítik fel, ezek azonban csak teljes csendben, külső zavaró hangok nélkül használhatók. Miközben a készülék két görbét rajzol a szívfrekvencia-változás és a méhösszehúzódás alapján, a kismama feladata, hogy gombnyomással jelezze, ha magzatmozgást érez. A legértékesebb információt ugyanis akkor kapjuk, ha a baba ébren van és mozgolódik, hiszen a fizikai tevékenység miatt változik a szívfrekvenciája. Emiatt ajánlják, hogy az édesanya egyen, igyon a vizsgálat előtt, illetve közben. Az alvó magzatot hang- illetve mechanikai ingerekkel lehet felébreszteni.

A készülék a magzati szívfrekvenciát is kiírja. A baba szívritmusa sokkal szaporább, mint az anya pulzusa, nyugalomban csaknem kétszerese a felnőttének: 130-160/perc!

A magzat méhen belüli állapotára, oxigén-ellátottságára és a szülés várható időpontjára is lehet következtetni
A vizsgálat végén a regisztrátum alapján az orvos következtet a magzat méhen belüli állapotára, oxigén-ellátottságára, sőt, a méhösszehúzódások vizsgálatával a szülés várható időpontja is előjelezhető. A szülészorvos az adatokat összevetve, egymáshoz viszonyítva vizsgálja. Nézi a magzati szívfrekvencia méhtevékenységgel összefüggő, pillanatról-pillanatra történő és periodikus változásait (gyorsulások, lassulások), illetve a tartós magzati szívfrekvencia eltéréseket. A vizsgálat során az időegység alatt megjelenő szívfrekvencia változások számát értékelik.

A CTG / NST vizsgálat a magzati veszélyállapot korai kiszűrésére alkalmas
A CTG vagy NST vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a terhesség, hanem a szülés alatt is. A magzat oxigénhiányos állapotában a méh összehúzódásakor többnyire a magzati szívfrekvencia átmeneti- vagy súlyosabb esetben tartós- lassulása figyelhető meg.

Hányadik terhességi hétben végzik?
A CTG vizsgálatot általában a terhesség utolsó harmadában, azaz a harmadik trimeszterében végzik. A terhesgondozás során, a várandósság 37-38. hetétől kezdve hetente egyszer szükséges, ettől a kezelőorvos egyénileg eltérhet, a terminus (szülés várható napja) után már naponta, 2 naponta javasolt a vizsgálat elvégzése. A szülőszobán, a vajúdás alatt általában többször, a szülés alatt folyamatosan készítenek CTG regisztrátumot, ami a magzat pillanatnyi állapotáról fontos információt nyújt a szülésznő és a szülészorvos számára.

Szakértő: dr. Bózsa Szabolcs szülész-nőgyógyász, onkológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: CTG, NST, magzat, terhes, kismama, terhes, ultrahang, cardiotocographia, oxigén-elátottság, harmadik trimeszter

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Július 1-től változik a terhesgondozási protokoll: nem kötelező az AFP-vizsgálat, szülésznők is végezhetnek várandósgondozását, stb.

2014. július 1-jétől életbe lépett az új terhesgondozási rendszer. A szülésznők és védőnők feladata kibővült, a rendszer korszerűsödött. A sokak által kritizált AFP vizsgálat kikerült a kötelező vizsgálatok közül. Az alacsony és magas kockázatú terhességről azonban továbbra is a szülész-nőgyógyász szakorvos dönt.

tovább a cikkre
A terhesség alatti vizsgálatok az anyasági segély igénybevételének is feltételei

Kötelező a tanácsadásra járni? A juttatások megszerzésének feltétele, hogy megjelenjen a kismama a tanácsadáson? Mit csinál a védőnő? Mi a feladata?

tovább a cikkre
A genetikai vizsgálatok fontossága

Minden várandós kismama aggódik egy kicsit, hogy vajon szép vagy okos lesz-e a születendő gyermeke. De az aggodalom leginkább arra vonatkozik, hogy egészséges-e a baba, hogy minden rendben van-e a pocakban.

tovább a cikkre
CTG, NST, magzati szívhang-mérés otthonról - csak Magyarországon

„Minél gyakrabban figyeljük a gyermeket az anyaméhen belül, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz baja. Minél többször vizsgáljuk a magzati szívműködést, annál nagyobb valószínűséggel ismerjük fel a magzat életét veszélyeztető állapotokat. Azaz, lesz esélyünk a beavatkozásra."

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Bózsa Szabolcs - Szülész-nőgyógyász, Onkológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza