Főoldal > Cikkek > Magzat > Terhesség alatti stressz hatása a magzatra - Szülők Lapja

Terhesség alatti stressz hatása a magzatra


Stresszhelyzetnek számítanak az anyagi- és partnerkapcsolati nehézségek, a veszélyeztetett terhesség, a munkahely elvesztése, vagy a többi gyerekkel való nehézség, de igen nagy stressznek számít a családban bekövetkező haláleset is.

Szerző: Szülők lapja
2011-05-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Dr. Monique Robinson, a cikk első szerzője szerint a vizsgálat értéke abban rejlik, hogy eddig a stresszt és annak következményeit vizsgálták, ám most a stressz időpontja, mennyisége és minősége részleteit is figyelembe vették.


Mennyi stressz okoz problémát a magzat számára?
Az ausztráliai Perth-ben található Telethon Gyermekegészségügyi Kutatóintézet eredményei szerint a stressz összessége befolyásolja a gyerekek viselkedését: kettő vagy annál kevesebb eseménynek még nincs befolyásoló hatása, de amint a negatív események száma háromra vagy még többre emelkedik, a gyerekek viselkedésében változások következhetnek be, egyre nehezebben kezelhetővé válnak. A kutatók szerint a következmények szempontjából a stressz fajtája és időpontja nem volt akkora jelentőségű, mint az események száma.


A stresszes kismamák gyermekeinek vizsgálata
A vizsgálat során 3000 kismama negatív életeseményeit elemezték a terhességük 18. és 34. hete között, amit szociális és demográfiai adatokkal is kiegészítettek. Ezt követően megvizsgálták gyermekeiket 2, 5, 8, 10 és 14 éves korukban, kérdőív segítségével. Több mint két negatív életeseményt a kismamák 37,2 százaléka tapasztalt, hatot vagy annál is többet 7,6 százalék.
"A vizsgálatok nem jelentettek külön stresszt a kismamák számára" - teszi hozzá Dr. Robinson. „A vizsgálatok általánosítanak, természetesen az egyes egyéneknek lehet teljesen más tapasztalatai is”.


A terhesség alatti stresszt orvosolhatjuk születés utáni nyugalommal
A méhen belüli stresszt ellensúlyozhatja, ha a szülést követően a gyerek megfelelő környezetben nevelkedik. Az agy képes alkalmazkodni és változni, ha a gyerek biztonságos környezetben nő fel. „Fontos, hogy támogassuk a terhes kismamákat. Akik stresszes életet élnek, gyakran gazdaságilag és szociálisan is hátrányos helyzetűek”  - mondta a kutatónő.


A vizsgálatok igazolják a támogató programok hasznosságát, hogy a stressz ne károsíthassa a még meg sem született gyermeket. "További kutatások szükségesek, hogy a stressz magzati hatásainak pontos lépéseit megértsük" - foglalta össze Dr. Robinson. "Vizsgáljuk az anyai stresszhormonok hatásait, megismerjük, a kötődést, a szülővé válás lépéseit, valamint a szociális és gazdasági faktorok befolyásoló hatását."


Forrás: A közlemény online jelent meg a Development and Psychopathology legutóbbi számában.
 

Címkék: magzat, terhesség, stressz, kismama, születés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A magzat mérete

Gyakran kapunk kérdéseket a magzat méretére vonatkozólag. Mitől függ, hogy mekkora a baba, aggodalomra adhat-e okot, ha az előírnál kisebb, vagy éppen nagyobb némelyik érték a leleten?! Kalmár Zsuzsát, a Hepinet 4D rendelő szonográfusát kérdeztük a magzat méretével kapcsolatban.

tovább a cikkre
A magzatvíz mennyisége

A magzatnak a természetes közege a méhen belül a magzatvíz. De vajon milyen hőmérsékletű és miből keletkezik ez a magzatvíz? Mitől függ a mennyisége és lehet-e befolyásolni a babánkat körülvevő „mini medence” éltető vizének mennyiségét?

tovább a cikkre
Magzatmozgások változása a 9 hónap alatt

A legtöbb kismama alig várja, hogy végre megérezze a baba mozgását, hisz ettől a pillanattól még kézzelfoghatóbbá válik a Pocaklakó jelenléte. De mit is kell éreznie elsőre? És később milyen jellegű mozgásokat tapasztalhat?

tovább a cikkre
Magzati méretek - leellenőrizheted a Szülők Lapján!

Gyakran találkozunk olyan kérdéssel, hogy az ultrahangleleten az eredmény ilyen, vagy olyan lett és a kismamák nem tudják, hogy ez megfelel-e a magzat korának. Emiatt kibővítettük a 9 hónap hétről-hétre programunkat és mostantól az adott héten mért értékeket is megtaláljátok a magzat fejlődése részben.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza