Meddőségi kezelés és kávé: A túlzott kávéfogyasztás ronthatja a meddőségi kezelés hatását - Mi számít soknak?

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Meddőségi kezelés és kávé: A túlzott kávéfogyasztás ronthatja a meddőségi kezelés hatását - Mi számít soknak? A napi 5 csésze kávét vagy annál többet fogyasztó nőknél felére csökken a lombikprogram sikerének esélye egy dán kutatás szerint. A napi 5 csésze kávét vagy annál többet fogyasztó nőknél felére csökken a lombikprogram sikerének esélye egy dán kutatás szerint.

Rontja az élveszülés esélyét is
Ez a mennyiség ráadásul 40 százalékkal visszaszorítja a kezelés utáni élveszülési arányt - írják a szakértők, akik a dohányzáshoz mérik a mértéktelen kávézást annak káros hatásai miatt.

- Habár nem csodálkozunk rajta, hogy a kávéfogyasztás rossz hatással van a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére, a számadatok megleptek minket - nyilatkozta Dr. Ulrik Schioler Kesmodel, az Aarhus Egyetem Meddőségi Klinikájának munkatársa.



Kutatás a kávéfogyasztással kapcsolatban
A felmérés ugyan vitathatatlan együtt járást mutat a koffeinbevitel és a lombikprogram tekintetében, nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A témához kapcsolódó korábbi kutatások eredményei ellentmondásokba ütköztek, ezért a dán szakértői csapat úgy döntött, vizsgálatot indít 4 ezer meddőségi kezelést kapó nő bevonásával. A résztvevők kávéfogyasztását programjuk elején rögzítették, akinél pedig több ciklusból állt a beavatkozás, minden esetben megismételték az adatfelvételt.

Jelentősen csökkent a teherbe esés esélye
A megtermékenyített petesejt megtapadását és a magzat kihordását befolyásoló többi tényező - mint a kor, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a meddőséget előidéző kórkép és a testtömegindex - figyelembe vétele mellett kiderült, hogy a teherbe esés esélye felére csökkent azok körében, akik kezelésük megkezdésekor legalább napi 5 csésze kávét ittak. Ennél alacsonyabb mennyiségnél nem figyeltek meg káros hatást.

Óvatosan a kávéval!
- Semmiképpen sem szeretnénk alaptalanul ijesztgetni a lombikprogramban résztvevőket, de az eredmények tükrében érdemes volna tartózkodniuk a túlzott kávézástól - figyelmeztet Dr. Kesmodel.

A tanulmány bővebb ismertetése az Európai Emberi Szaporodás és Embriológia Társaság éves ülésén történt meg, Isztambulban.

A koffein nehezíti a peték eljutását a petefészekből a méhbe
Hasonló eredményre jutott egyébként egy korábbi holland kutatás is, Sean Ward, a Nevada Egyetem munkatársa 9000 holland nő bevonásával végezte el a vizsgálatait, melyekből kiderült, hogy napi négy kávénál több már negyedével csökkenti a teherbe esés esélyét. A kutatók egereken végzett kísérletekkel bizonyították be, hogy a koffein megnehezíti a peték eljutását a petefészekből a méhbe, mégpedig oly módon, hogy gátolja a petevezeték összehúzódását, aminek pedig nagyobb szerepe van a peték szállításában, mint azoknak a szőrszál-szerű csillóknak, amelyek a petevezeték falát borítják.

Forrás: Medipress
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2012.09.05