Főoldal > Cikkek > Meddőség > Meddőségi kezelés és kávé: A túlzott kávéfogyasztás ronthatja a meddőségi kezelés hatását - Mi számít s - Szülők Lapja

Meddőségi kezelés és kávé: A túlzott kávéfogyasztás ronthatja a meddőségi kezelés hatását - Mi számít soknak?

Szülőklapja képA napi 5 csésze kávét vagy annál többet fogyasztó nőknél felére csökken a lombikprogram sikerének esélye egy dán kutatás szerint.

Szerző: Szülők lapja
2012-09-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A napi 5 csésze kávét vagy annál többet fogyasztó nőknél felére csökken a lombikprogram sikerének esélye egy dán kutatás szerint.

Rontja az élveszülés esélyét is
Ez a mennyiség ráadásul 40 százalékkal visszaszorítja a kezelés utáni élveszülési arányt - írják a szakértők, akik a dohányzáshoz mérik a mértéktelen kávézást annak káros hatásai miatt.

- Habár nem csodálkozunk rajta, hogy a kávéfogyasztás rossz hatással van a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére, a számadatok megleptek minket - nyilatkozta Dr. Ulrik Schioler Kesmodel, az Aarhus Egyetem Meddőségi Klinikájának munkatársa.Kutatás a kávéfogyasztással kapcsolatban
A felmérés ugyan vitathatatlan együtt járást mutat a koffeinbevitel és a lombikprogram tekintetében, nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A témához kapcsolódó korábbi kutatások eredményei ellentmondásokba ütköztek, ezért a dán szakértői csapat úgy döntött, vizsgálatot indít 4 ezer meddőségi kezelést kapó nő bevonásával. A résztvevők kávéfogyasztását programjuk elején rögzítették, akinél pedig több ciklusból állt a beavatkozás, minden esetben megismételték az adatfelvételt.

Jelentősen csökkent a teherbe esés esélye
A megtermékenyített petesejt megtapadását és a magzat kihordását befolyásoló többi tényező - mint a kor, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a meddőséget előidéző kórkép és a testtömegindex - figyelembe vétele mellett kiderült, hogy a teherbe esés esélye felére csökkent azok körében, akik kezelésük megkezdésekor legalább napi 5 csésze kávét ittak. Ennél alacsonyabb mennyiségnél nem figyeltek meg káros hatást.

Óvatosan a kávéval!
- Semmiképpen sem szeretnénk alaptalanul ijesztgetni a lombikprogramban résztvevőket, de az eredmények tükrében érdemes volna tartózkodniuk a túlzott kávézástól - figyelmeztet Dr. Kesmodel.

A tanulmány bővebb ismertetése az Európai Emberi Szaporodás és Embriológia Társaság éves ülésén történt meg, Isztambulban.

A koffein nehezíti a peték eljutását a petefészekből a méhbe
Hasonló eredményre jutott egyébként egy korábbi holland kutatás is, Sean Ward, a Nevada Egyetem munkatársa 9000 holland nő bevonásával végezte el a vizsgálatait, melyekből kiderült, hogy napi négy kávénál több már negyedével csökkenti a teherbe esés esélyét. A kutatók egereken végzett kísérletekkel bizonyították be, hogy a koffein megnehezíti a peték eljutását a petefészekből a méhbe, mégpedig oly módon, hogy gátolja a petevezeték összehúzódását, aminek pedig nagyobb szerepe van a peték szállításában, mint azoknak a szőrszál-szerű csillóknak, amelyek a petevezeték falát borítják.

Forrás: Medipress
Fotó: Pixabay

Címkék: kávé, kávézás, meddőségi kezelés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ez lehet a többszörös vetélés oka - Még az orvosokat is meglepte a felfedezés, hogy hibás sperma okozhatja
Ez lehet a többszörös vetélés oka - Még az orvosokat is meglepte a felfedezés, hogy hibás sperma okozhatja

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést - derítették ki brit kutatók egy kisebb tanulmányban. 50 olyan férfi spermájának minőségét vizsgálták meg, akiknek partnere három vagy több vetélésen esett át egymás után.

tovább a cikkre
Megújul a lombikprogram! Ilyen kedvező változásokra számíthatnak a gyermekre vágyó párok
Megújul a lombikprogram! Ilyen kedvező változásokra számíthatnak a gyermekre vágyó párok

Jelentősen bővül az állami támogatás a lombikbébi programban érintettek számára. A várható változások radikálisan csökkentik a hosszú várólistákat és a magas gyógyszerköltségeket - adta hírül a hvg.

tovább a cikkre
Múlt századi praktika bizonyult sikeresnek a meddőség leküzdésében! Ezzel az olcsó módszerrel csökkenthető a lombikbébi eljárások száma?
Múlt századi praktika bizonyult sikeresnek a meddőség leküzdésében! Ezzel az olcsó módszerrel csökkenthető a lombikbébi eljárások száma?

Mesterséges megtermékenyítés szükséges vagy elég egy petevezeték-átmosás? Évszázados orvosi módszerrel csökkenthető a lombikbébi-eljárások száma egy új kutatás szerint.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza