Tanácsok PCOS-ban szenvedőknek

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Tanácsok PCOS-ban szenvedőknek

Mik a PCOS tünetei? Mit kell tenni a megelőzés érdekében? Hogyan kell kezelni? Végül néhány aranyszabály, hogy sikerüljön!

A PCO- szindrómára jellemző tünetek, röviden összefoglalva:
1. Hüvelyi ultrahangvizsgálatnál kétoldali, megnagyobbodott, sok cisztát tartalmazó petefészek látható (számos apró /12 darab 2-9 mm-es/ tüsző petefészkenként);
2. Az androgénszint emelkedése (a vérben nő az androszténdion- és tesztoszteron-szint);
3. Vérzészavar, az ovuláció hiánya (rendellenes vagy hiányzó menstruáció, orvosi nevén amenhorrea), meddőség (mivel tüszőrepedés nincs, így a teherbeesés is szinte kizárt);
4. Kozmetikai jellegű panaszok (fokozott szőrnövekedés, kopaszodás, aknés, pattanásos bőr);
5. Az esetek nagy részében elhízás;
6. Gyakran alhasi fájdalmak, kismedencei keringési zavarok.

Íme néhány aranyszabály, amit a PCOS-os hölgyeknek a siker érdekében érdemes betartani:
1./ RENDSZERES ÉTKEZÉS – INKÁBB TÖBBSZÖR, DE KEVESET EGYÜNK!
-    Két- három óránként, naponta öt alkalommal étkezzünk.
-    A reggeli étkezést sose hagyjuk ki!
-    Minden étkezés tartalmazzon valamilyen szénhidrátot, ezáltal az inzulinrezisztenciára jellemző, hirtelen fellépő édesség iránti vágyunkat is csillapíthatjuk.

2./ GLIKÉMIÁS INDEX, GI- DIÉTA
-    A kalóriák számolgatása mellett figyeljünk az ételek ún. glikémiás indexére (GI) is, amit eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki!
-    Minden esetben alacsony glikémiás indexű alapanyagokat válasszunk!
-    A rövid ideig tartó hőkezelés (párolás, blansírozás, hirtelen sütés) kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

3./ ROST, ZSÍR, FEHÉRJE/ PROTEIN, SZÉNHIDRÁT – MIBŐL MENNYIT ÉS HOGYAN?
-    Rostok: A PCOS- diéta lelke a magas élelmi rost-tartalom (napi 30-40 g), melynek alapanyagai a teljes kiőrlésű és hántolatlan lisztek, kásagabonák és a hüvelyesek.
-    Zsírok-olajok: Megfelelő arányban kell bevinni a megfelelő típusú zsírokat és olajokat. Súlyproblémák esetén a napi energiabevitel maximum csak negyede lehet zsír, illetve a legideálisabb választás az oliva- és a halolaj. Továbbá emelni kell az omega-3-zsírsav bevitelét is, mert azok a sejtek inzulinérzékenységét is növelik.
-    Fehérje/ protein: Lehetőség szerint olyan állatok húsát fogyasszuk, amelyek kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint például a hal, a sovány csirke és pulyka.
-    Szénhidrát: A szénhidrát megtalálható a gabonában, a mogyorófélékben, a különféle magvakban (melyek ráadásul a megfelelő zsírokat is tartalmazzák), sőt, a zöldségekben és gyümölcsökben is. Az alacsony glikémiás szénhidrátok fogyasztásával elkerülhető az inzulin-probléma súlyosbodása.

4./ INNI, DE MIT?
-    Tanulmányok igazolták, hogy a zöld tea összetevői segítenek megtartani a vér normál glükózszintjét, és fokozzák a szervezet anyagcseréjét, ami segít a testsúly kontrollálásában.

5./ FOLSAV- PÓTLÁS
-    A PCOS kezelésében gyakran alkalmazott metformin csökkenti a folsav felszívódását. Minőségi táplálékkiegészítők szedése mellett a folsavban gazdag növények (pl. búzacsíra, csirkemáj, szárazbab, cékla, spenót, kelkáposzta, spárga, kelbimbó és mandula) fogyasztása is hozzájárulhat a szindróma visszaszorításában.

6./ NO CUKOR!
-    A napi összes energiabevitel maximum 10%- a származhat hozzáadott cukrokból, ez különösen azoknál fontos, akik PCOS- ben szenvednek.

7./SÓ ÉS VÍZ
-    Anyagcserezavarnál illetve az ezt javító rostdús diétánál a kellő hidratálás és a sófogyasztás mérséklése kiemelten fontos.
-    Naponta legalább két liter folyadékot (lehetőleg vizet) vigyünk be szervezetünkbe.


 


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2012.10.04