A PCO- szindrómára jellemző tünetek, röviden összefoglalva:
1. Hüvelyi ultrahangvizsgálatnál kétoldali, megnagyobbodott, sok cisztát tartalmazó petefészek látható (számos apró /12 darab 2-9 mm-es/ tüsző petefészkenként);
2. Az androgénszint emelkedése (a vérben nő az androszténdion- és tesztoszteron-szint);
3. Vérzészavar, az ovuláció hiánya (rendellenes vagy hiányzó menstruáció, orvosi nevén amenhorrea), meddőség (mivel tüszőrepedés nincs, így a teherbeesés is szinte kizárt);
4. Kozmetikai jellegű panaszok (fokozott szőrnövekedés, kopaszodás, aknés, pattanásos bőr);
5. Az esetek nagy részében elhízás;
6. Gyakran alhasi fájdalmak, kismedencei keringési zavarok.
Íme néhány aranyszabály, amit a PCOS-os hölgyeknek a siker érdekében érdemes betartani: 1./ RENDSZERES ÉTKEZÉS – INKÁBB TÖBBSZÖR, DE KEVESET EGYÜNK!
- Két- három óránként, naponta öt alkalommal étkezzünk.
- A reggeli étkezést sose hagyjuk ki!
- Minden étkezés tartalmazzon valamilyen szénhidrátot, ezáltal az inzulinrezisztenciára jellemző, hirtelen fellépő édesség iránti vágyunkat is csillapíthatjuk.
2./ GLIKÉMIÁS INDEX, GI- DIÉTA
- A kalóriák számolgatása mellett figyeljünk az ételek ún. glikémiás indexére (GI) is, amit eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki!
- Minden esetben alacsony glikémiás indexű alapanyagokat válasszunk!
- A rövid ideig tartó hőkezelés (párolás, blansírozás, hirtelen sütés) kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
3./ ROST, ZSÍR, FEHÉRJE/ PROTEIN, SZÉNHIDRÁT – MIBŐL MENNYIT ÉS HOGYAN?
- Rostok: A PCOS- diéta lelke a magas élelmi rost-tartalom (napi 30-40 g), melynek alapanyagai a teljes kiőrlésű és hántolatlan lisztek, kásagabonák és a hüvelyesek.
- Zsírok-olajok: Megfelelő arányban kell bevinni a megfelelő típusú zsírokat és olajokat. Súlyproblémák esetén a napi energiabevitel maximum csak negyede lehet zsír, illetve a legideálisabb választás az oliva- és a halolaj. Továbbá emelni kell az omega-3-zsírsav bevitelét is, mert azok a sejtek inzulinérzékenységét is növelik.
- Fehérje/ protein: Lehetőség szerint olyan állatok húsát fogyasszuk, amelyek kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint például a hal, a sovány csirke és pulyka.
- Szénhidrát: A szénhidrát megtalálható a gabonában, a mogyorófélékben, a különféle magvakban (melyek ráadásul a megfelelő zsírokat is tartalmazzák), sőt, a zöldségekben és gyümölcsökben is. Az alacsony glikémiás szénhidrátok fogyasztásával elkerülhető az inzulin-probléma súlyosbodása.
4./ INNI, DE MIT?
- Tanulmányok igazolták, hogy a zöld tea összetevői segítenek megtartani a vér normál glükózszintjét, és fokozzák a szervezet anyagcseréjét, ami segít a testsúly kontrollálásában.
5./ FOLSAV- PÓTLÁS
- A PCOS kezelésében gyakran alkalmazott metformin csökkenti a folsav felszívódását. Minőségi táplálékkiegészítők szedése mellett a folsavban gazdag növények (pl. búzacsíra, csirkemáj, szárazbab, cékla, spenót, kelkáposzta, spárga, kelbimbó és mandula) fogyasztása is hozzájárulhat a szindróma visszaszorításában.
6./ NO CUKOR!
- A napi összes energiabevitel maximum 10%- a származhat hozzáadott cukrokból, ez különösen azoknál fontos, akik PCOS- ben szenvednek.
7./SÓ ÉS VÍZ
- Anyagcserezavarnál illetve az ezt javító rostdús diétánál a kellő hidratálás és a sófogyasztás mérséklése kiemelten fontos.
- Naponta legalább két liter folyadékot (lehetőleg vizet) vigyünk be szervezetünkbe.
A PCO jelentése policisztás petefészek betegség. Ennek lényege, hogy a petefészekben sok apró ciszta keletkezik, amik a nem megrepedt tüszőből alakulnak ki. A tünetek igen sokrétűek lehetnek, de a leggyakoribb jelenség a menzesz rendszertelensége, vagy a menzesz hiánya és esetleg meddőség.
Egy szomorú történet, ami tragikus kimenetele ellenére is reménnyel kecsegtet. A 32 napot élt baba és anyukája története kapcsán Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi specialistáját kérdeztük a PCOS szindrómáról és a teherbeesés esélyeiről.
A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni. Menzeszt követően a petefészkekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.
Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom
6,5 dkg burgonya
Recept:
A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.