Amit a férfi meddőségről tudni illik

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Amit a férfi meddőségről tudni illik

Mint köztudott, egy férfi sokkal nehezebben szánja rá magát hogy orvoshoz menjen, főként, ha intim problémáról van szó. Valószínűleg a prosztata és a potenciazavarok mellett a leggyakoribb problémák egyike – amivel nagyon sok fiatal pár küzd mostanában, - a meddőség.

Mi okozhatja a férfi megtermékenyítő képesség csökkenését és van-e ennek olyan tünete, aminek láttán az illető gyanakodni kezdhet? Kérdéseink megválaszolására Dr. Rosta Gábort, a Dr. Rose Magánkórház urológusát kértük fel.

Manapság sokan keresik fel Önt meddőségi problémával?
Igen. Kevesen gondolnák, de 30-40 százalékra tehető a meddőségben a férfi ok, jóval nagyobbra, mint hisszük. Ennek az egyik oka éppen a férfiak szégyenlőssége, akik ritkábban szokták intim egészségügyi problémáikat megbeszélni társaságban, és persze az is, hogy míg a női magazinokban rengeteg egészséggel és életmóddal kapcsolatos írás olvasható, addig ez a férfioldalakról hiányzik.

Mi a leggyakoribb oka a férfiak meddőségének?
Vannak olyan veleszületett, vagy örökölt betegségek, amiknek a következménye meddőség, egyes genetikai faktorok, vagy például herevesztés. Van egy fejlődési variáció, ami a férfiak 20 százalékát érinti, és átmeneti meddőséget okoz, ez pedig a here baloldali visszértágulata. Csak a baloldalon jöhet létre. Általában serdülőkorban alakul ki, és azért, mert amikor korábban a here a leszállásakor maga után húzza az ereket, akkor a jobboldali heréből a visszér egy vastagabb érbe, a baloldaliból pedig a veséhez közelebbi, vékonyabb érbe csatlakozik.
Ebben a vékonyabb érben nagyobb a nyomás, és serdülokorban, ha hirtelen nő meg egy kamasz, a vénában lévő billentyű nem tud keresztirányban lépést tartani a hossznövekedéssel, ezért kialakul egy herevisszértágulat. Ez egy fokkal melegebben tartja a baloldali herét, a jobboldali here hőmérsékletéhez képest. A herezacskóról tudni kell, hogy az a férfiember hűtőszekrénye, ahol mindig 1 fokkal hidegebb van, mint a hasüregen belül, és ha nem ez a helyzet, akkor a here kevesebb életképes spermiumot termel.
Ha megoperáljuk ezt a herevisszértágulatot, akkor javul a fertilitás, javul a spermakép.
Hozzáteszem, hogy ha valakinek varicokeléje van, ettől függetlenül a másik heréje még termelhet elegendő és jó minőségű spermiumot, hiszen ha azt nézzük, hogy minden 20. férfinak van ilyen gondja, akkor jóval több lenne a meddő kapcsolatok száma.

Fogalmazhatunk úgy, hogy ez egy ún. civilizációs betegség, vagy ténylegesen az összes férfi 20 százalékát érinti?
Nem, ez kivételesen nem civilizációs betegség, inkább egy fejlődési variáció, ami minden serdülőnél létrejön, akinél a hossznövekedés nem egyenletes, hanem hirtelen nőnek egy nagyot.
Sokszor tehát ennyire egyszerű a megoldás: bejön egy fiatal pár, megvizsgálom a férfit, látom, hogy mi a baj, és kiderül, hogy egy egyszerű operációval az egész probléma megszüntethető.

Sejthető, hogy a férfiak a herén végzett „egyszerű operáció” hallatán kardiológiai „kezelésre is szorulnak”…
Igen, de aztán általában úgyis győz a kisbaba utáni vágy, vagy a családi presszió, úgyhogy végül a legtöbben vállalják a műtétet. Ráadásul tényleg nagyon egyszerű műtétről van szó, a hibás vénát kell megkeresni, elkötni, és kialakul a normális vénás keringés. A here le fog hullni, javul a spermakép. Altatásban és helyi érzéstelenítésben is végezhető a műtét. Több műtéti megoldás létezik, mindig a legegyszerűbb, legkisebb kockázattal járót érdemes választani.

Az előbb említette, hogy amikor a páciens bejön, Ön szinte azonnal meg tudja állapítani a probléma okát. Milyen vizsgálattal van erre mód?
A legtöbb esetben ránézésre meg lehet mondani, mert jól látható. A herezacskón kékesen átüt a visszér, a bal here lejjebb van, és a here fölött jól látszanak az erek. Ezen kívül van még egy próba is, hogy az orvos megfogja a visszér hálózatot, míg a páciensnek köhögnie kell, és az érzett nyomásemelkedésből derül ki, hogy erről van-e szó. Az ultrahangvizsgálat is ezt támaszthatja alá.

Általában amikor bejön egy pár, hogy gyereket szeretnének, és vajon miért nem sikerül, akkor az első vizsgálat a spermavizsgálat, azaz meg kell nézni, hogy hogyan működnek a spermiumok. Ahogy a pácienseknek mondani szoktam, ez a legszórakoztatóbb urológiai vizsgálat, ami csak létezik.
Magát a spermaelemzést számítógépvezérelt mikroszkóp végzi. Ennek során többek között gyorsmozgásanalízis is történik, ami a spermiumok halrajszerű mozgását is vizsgálja. Ez egy nagyon értékes vizsgálat, azt állapítja meg, hogy az össz-spermaszámhoz képest mennyi az, amennyi együttesen mozog, és mennyi amennyi csak fickándozik.

A spermát egyébként 24 órán belül lehet vizsgálni, de a friss minta a legjobb, tehát senki ne úgy képzelje a dolgot, mint a Csupasz Pisztolyban, hogy én itt állok egy mikroszkóppal a kezemben, miközben egy spanyolfal mögött meg a szerencsétlen páciens próbál magából kiizzadni valamit.

Elegendő otthonról behozni a produkciót – lehetőség szerint első csepptől az utolsóig – ha belátható időn belül eljut hozzánk, akkor tökéletesen tudjuk vizsgálni.

És itt jön a megdöbbentő adat. Az utóbbi két évtizedben a civilizált országokban jelentősen csökkent a működőképes spermaszám. Húsz évvel ezelőtt 60, most pedig 40 millió az átlagérték.

Ezt drasztikus változást a stresszes életmód válthatta ki?
Nem. Ennek egy különleges magyarázata van, ami egyben a kezelésében is segíthet, bár nyilvánvalóan azért valami köze van a stresszhez is.
Sajnos a civilizált világban a mesterségesen előállított élelmiszerekben olyan mennyiségű hormon van, ami gátolja a természetes spermaképzést. Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy az a sertés, aminek 100 nap alatt 100 kilóra kell híznia, az a baromfi, aminek hat hét alatt egy kilósra, az a kaliforniai paprika, aminek két hét alatt kell elérnie a versenysúlyát, nem véletlenül tudják ezt megtenni, hanem a különböző növekedési és egyéb hormonkészítmények miatt.
A Duna vizében annyi fogamzásgátló van, hogy a városkörnyéki területen éőo halak alig szaporodnak.
De vissza a gyógymódhoz, ami egyszerűen hangzik ugyan, de egy átlagos, dolgozó embertől mind szervezésben, mind anyagilag komoly ráfordítást igényel. A lényeg, hogy a mesterségesen előállított élelmiszerek helyett – márpedig az üzletláncokban kapható élelmiszerek nagy része mesterségesen előállított – azt szoktuk javasolni, hogy egyen minél több háztáji zöldséget, mezőre kihajtott kapirgálós csirkét, erdőben dagonyázó mangalicát, vadhúst és tengeri halat. Sajnos a tavi és a farmokon nevelt halak is olyan mesterséges tápanyag utánpótlást kapnak, amiben - a hiedelemmel ellentétben - nem az antibiotikumok jelentik a fő veszélyt, hanem a különböző növekedési és egyéb hormonok.
Megdöbbentő, hogy ha valaki csak fél évig nagyjából kiküszöböli a nagyüzemi termelésből származó termékeket, ez az idő elegendo ahhoz, hogy visszaálljon a normális spermatermelés.

Tudható, hogy a teherbeesési nehézségekkel küzdő nőknél a peteérés serkentésére, normalizálására hormontartalmú gyógyszereket szoktak felírni. Van hasonló módszer a férfiaknál is?
Csak akkor, ha kórosan alacsony spermaszámról van szó. De nincs két egyforma vizsgálat, tehát mielőtt felírok egy bármilyen szert, meg szoktuk ismételni a vizsgálatokat és megpróbáljuk kideríteni, hogy mi lehet az oka. Ilyenkor a férfi nemi hormonokra vonatkozó vizsgálatok mellett végzünk az agyalapi mirigyre vonatkozó, sőt még az anyagcserére vonatkozó vizsgálatokat is (tehát cukorbetegségre, koleszterinháztartásra vonatkozóakat). Bizonyos koleszterincsökkentő gyógyszerek ugyanis spermaszám-csökkenést okozhatnak, mert a tesztoszteron a koleszterikus vegyületekbol képződik.

Van-e összefüggés a gyengült fertilitás és a szexuális potencia között?
Nem, abszolút nincs ilyen összefüggés, hiszen maga a szexualitás fejben zajlik. Nyilvánvaló, hogy a serdülőkor előtt elvesztett, vagy hasüregben visszamaradó herék befolyásolják mind a potenciát, mind a sperma és hormontermelést és vannak gyógyszerek, kemoterápiás készítmények, amik szintén ilyen kettős hatással bírnak, de a serdülőkor után kialakult tesztoszteron hiány már egyáltalán nem befolyásolja a szexualitást.

Befejezésképpen pedig azt szeretném még elmondani, hogy nehéz, és nem is szoktuk azt mondani, hogy valaki alkalmatlan a gyereknemzésre és pont.
Ez kapcsolatok végéhez vezethetne, de nem azért nem szoktunk ilyesmit mondani, mert hazudunk a pároknak, hanem azért, mert valahogyan a normál számok ebben az esetben nem úgy működnek, mint a matematikában. Számtalan további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy definitív véleményt alkossunk (genetikai vizsgálatok, speciális laborvizsgálatok, hereszövettani vizsgálatok). Minden körülmény mindig megváltozhat, és sokszor akár kilátástalan esetben is létrejöhet spontán terhesség. Egy új élet létrejötte valóságos biológiai csoda.

Ezer apró trükk
A csoda nagyon sok mindenen múlhat. Kezdjük rögtön azzal, hogy az ondó 90 százaléka a prosztata váladéka, és csak 10 százaléka sperma. Sokszor a prosztata váladékának összetételének módosításával is el lehet érni eredményt, mármint hogy könnyebben mozogjanak benne a spermiumok, és ezer más apró trükk van, ami hirtelen mindent megváltoztathat.
Nem tudja mindenki, de az emberi test felépítése miatt a spermiumok bejuttatására legalkalmasabb póz, az bizony a kutyapóz. Ezen kívül az orgazmusnak is komoly szerepe van a megtermékenyülésben. Az összehúzódások azon kívül, hogy jó érzést okoznak, még egy kis vákuumot is előidéznek, ami a petesejtek felé szippantja a spermiumokat.
Sokszor éppen az akadályozza meg a megtermékenyülést, hogy a pár lelkileg nagyon rágörcsöl a dologra, és szerelmeskedés helyett gyereket csinálni akarnak. Nagyon sok az olyan történet, hogy a pár feladja, elkezdenek utánajárni az örökbefogadásnak és ekkor esik teherbe a nő.


 


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2012.10.04