Főoldal > Cikkek > Meddőség > Meddő próbálkozás? - Szülők Lapja

Meddő próbálkozás?


Milyen egyszerűen hangzott anno a biológia órán, ahogy a tanárnő szégyenlősen előadta, hogy mi is kell egy utód nemzéséhez. Egy szerelmes együttlétet követően két kis sejt találkozása, egyesülése.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Aztán eljön a mi életünkben is a nagy pillanat - vége a különféle akadályoztatásoknak -, és találkozhatnak a mi kis sejtjeink is. De sajnos a folytatás gyakran másképp van, mint ahogy mi az iskolapadban pironkodva hallgattuk…

Minden 7. pár érintett
A meddőség – bár közhelyesen hangzik -, de egyre inkább népbetegséggé válik. Hazánkban minden 7. pár küzd a gyermekáldás nehézségeivel. Ez a szomorú tendencia nemcsak Magyarországot érinti, de egész Európában nő az infertilitással küzdő párok száma.
Az okok között előfordulhatnak teljesen banálisak is, mint például a nem jól időzített, vagy nem elég sűrű együttlét, de természetesen komolyabb problémák is kiválthatják. A háttérben szervi, hormonális, illetve immunológiai gondok is meghúzódhatnak, de okozhatja pszichés tényező, genetikai rendellenességek, sőt akár egy lappangó krónikus betegség meglétére is figyelmeztethet.

Ki miatt nem sikerül?
Régebben úgy gondolták, hogy a gyermekáldás hiányáért kizárólag a nők a felelősek. Ma már tudjuk, hogy természetesen a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, hiszen a probléma 35-40%-ban női, 35-40%-ban férfi eredetű, 20%-ban pedig mindkét félnél előforduló problémákra vezethető vissza. Az esetek 5-10%-ánál viszont semmilyen orvosi magyarázatot nem találnak a teherbe esés hiányára a szakemberek.

Természetesen nem kell azonnal kétségbeesni, ha néhány próbálkozás még nem hoz sikert, hiszen mindössze 20-25% az esélye a teherbe esésnek még a teljesen egészséges, jó időben próbálkozó pároknál is. A szakemberek szerint csak 1-2 év eredménytelen együttlét után beszélhetünk meddőségről.


Felhasznált irodalom: Ha nem jön a baba c. könyv

Címkék: meddőség, együttlét, gyermekáldás, teherbe esés, fogantatás, terhesség

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezt ne mondd a lányodnak akkor sem, ha félted! Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is
Ezt ne mondd a lányodnak akkor sem, ha félted! Súlyos károkat okozhatsz a lelkében akaratlanul is

Amikor lelki okok is szerepet játszanak a késlekedő gyermekáldás hátterében, minden esetben érdemes átgondolni a korábbi szülő-lánya közötti kapcsolat minőségét. Kineziológus szakértőnk cikksorozatának 4. része.

tovább a cikkre
Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget?
Ha nem jön a baba - Milyen jó szándékú szülői mondatok okozhatnak lelki eredetű meddőséget?

Hova vezet a túlzott szülői óvás-féltés? Mely szülői mondatok erősítik a másokkal vagy akár a partnerrel szembeni bizalmatlanságot, aminek egyik lehetséges kimenetele a lelki eredetű meddőség? Mi a teendő, ha felismertük magunkban a gyerekkorban észrevétlenül felépült gátakat? Hogyan hatnak az anyaságra, gyermekvállalásra a családi szlogenek?

tovább a cikkre
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet
„Az ellenségemnek se kívánom, amit én a szülésnél átéltem!” - Így befolyásolják a gyermekkorban hallott anyai mondatok a termékenységet

A meddőség hátterében sokszor lelki okok húzódnak: ilyen lehet akár az édesanyák sokszor felemlegetett szülési élménye, ami kihat a saját babaváráshoz és szüléshez kapcsolódó hozzáállásunkra. Ezekről beszélgettünk meddőséggel foglalkozó kineziológus szakértőnkkel.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Májpüré

Májpüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sovány baromfimáj (nem lehet liba-, vagy kacsamáj!) Marhamáj Főzeléknövények

Recept:

A megmosott májat a főzeléknövényekkel együtt főzzük, és velük együtt át is törhetjük a szitán. A csecsemőnek először csak fél kávéskanálnyit adjunk, ezt emeljük fokozatosan 2-3 kávéskanálnyi mennyiségre.

Fontos!<(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza