Főoldal > Cikkek > Meddőség > Miért késik a baba? - Szülők Lapja

Miért késik a baba?


A gyermekáldás késése hazánkban közel 150.000 párt érint. Rémisztő statisztikai adat. Hát még ha belegondolunk, hogy ez a szám mennyi végigizgult hetet, kétségbeesett próbálkozást, lelki gyötrelmet takar.

Szerző: Szülők lapja
2008-07-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az eredménytelen együttlétek számának növekedésében jelentős szerepe van az egyre inkább kitolódó gyermekvállalásnak, az életmódunkban bekövetkező változásoknak, a környezeti ártalmaknak és természetesen az általános egészségi állapotnak is. Ezek a megváltozott körülmények sajnos mind negatívan befolyásolják a természetes gyermekáldás esélyét.

A szakemberek szerint a meddőség hátterében az alábbi 6 tényező játszhat leggyakrabban szerepet.

A meddőség okai


1. Hormonális okok
Mindkét nem esetében a reproduktív működést irányító hármas tengely valamely elemének a hibás működése áll a háttérben. Nők esetében a köztiagy – agyalapi mirigy – petefészek tengely hibája az ivarszervek megbetegedését okozhatja, vagy ovulációs problémákhoz vezethet. Férfiaknál a köztiagy – agyalapi mirigy – here tengely a hormonális irányítója a spermatogenezisnek, a zavartalan érési folyamatnak, valamint a szükséges energiaforrás és az optimális környezet megteremtésének.

2. Szervi okok
Mindkét fél esetében előfordulhatnak olyan szervi okok, melyek meggátolják a spontán várandósság kialakulását. Ezek a problémák lehetnek veleszületett fejlődési rendellenességek (pl. nőknél kétüregű méh, férfiaknál le nem szállt here), illetve gyakoriak a szerzett elváltozások. Így például korábbi műtétek, abortuszok, különböző fertőzések, gyulladások következtében kialakult összenövések, elzáródások.

3. Immunológiai problémák
Az immunrendszerünk mintegy bástyaként védi szervezetünket a külső behatásokkal, a kívülről érkező, veszélyt jelentő baktériumokkal, vírusokkal szemben. Néha azonban túlságosan jól teljesíti védelmi funkcióját és nemcsak a káros behatolókat, de a spermiumokat, sőt a magzatot is ellenségként érzékelheti.

4. Krónikus betegség
A gyermekáldást nemcsak a nemzőszervek, illetve az őket irányító hormonális rendszer hibás működése, de a szervezetünket érintő egyéb megbetegedések is nehezítik. A krónikus problémák, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek mindkét nem esetén megnehezítik a fogantatás létrejöttét.
Előfordul, hogy a meddőség hívja fel a figyelmet egy addig lappangó betegségre. A hiábavaló próbálkozások miatti kivizsgálás néha egy krónikus betegség felismerésében segíthet.

5. Genetikai problémák
A meddőség hátterében genetikai okok is állhatnak. Ezek egyrészt a szülők révén fennálló, másrészt a megtermékenyülés és embrionális fejlődés során bekövetkező problémák. Okozhatják a megtermékenyülés elmaradását, vagy ha az mégis létrejön, akkor az utódban öröklődhetnek. A súlyosabb genetikai rendellenességek általában korai vetéléshez vezethetnek.

6. Pszichés tényezők
Az esetek 5-10%-ában az orvosok a rendkívül alapos kivizsgálások ellenére sem találják az infertilitás okát. Ilyenkor feltehetőleg nem szervi, hanem pszichés okok állnak a gyermektelenség hátterében. A túlzott vágyakozásnak, a felfokozott lelki állapotnak, de akár a megváltozó körülményektől való elfojtott félelemnek is szerepe lehet a gyermektelenségben.
A hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozások, esetleges vetélések következtében kialakulhat egy öngerjesztő állapot.

Tudatos családtervezéssel lerövidíthető az „elvesztegetett” idő, hamarabb kiderülhetnek az esetleges problémák. Érdemes úgy belevágni a családalapításba, hogy mindkét fél már időben megszünteti az esetleges gátló tényezőket (pl. stressz, munkahelyi ártalmak), felhagy a káros szokásokkal (pl. dohányzás, alkohol fogyasztása) és még egy alapos kivizsgálásnak is alá veti magát.

Legegyszerűbb felkeresni egy családtervezési központot, ahol hasznos tanácsokkal, illetve szakirányú vizsgálatokkal segítenek a pár mindkét tagjának. Ha a saját orvosukhoz ragaszkodnak, akkor a már ismert és kedvelt nőorvosukat, a férfiaknak pedig egy urológus, vagy andrológus szakembert érdemes felkeresnie.

Cikkünk megírásában a Ha nem jön a baba című könyv nyújtott segítséget.

Címkék: baba, gyermekáldás, gyermekvállalás, hormonális okok, szervi okok, genetikai problémák

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ultrahangos peteérés figyelés (folliculometria)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni. Menzeszt követően a petefészkekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.

tovább a cikkre
Felkészülő program nők számára

A megfelelő tudatos felkészülés már fél siker! Életmódbeli változtatással, egy kis odafigyeléssel, kiegyensúlyozott testi-lelki kondíciókkal nekiindulva már magunk is javíthatunk az esélyeinken. Természetesen csodát várni nem szabad, hiszen a még a teljesen egészséges, az ovuláció idején szeretkező pároknál is havonta mindössze 20-25% az esélye a fogantatásnak.

tovább a cikkre
Felkészülő program férfiak számára

Bár a nők ciklusával ellentétben a férfiak folyamatosan termékenyek, a spermiumok szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a fogamzás előtti hónapokban hogyan élt, miket fogyasztott az erősebbik nem képviselője.

tovább a cikkre
Mi kell a baba megfoganásához?

A fogantatás létrejötte rendkívül bonyolult folyamat. Nemcsak a szaporítószerveink egészséges működése, de a teljes szervezetünk általános állapota szerepet játszik a baba „létrehozásában”, majd kihordásában.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza