Főoldal > Cikkek > Meddőség > Miért késik a baba? - Szülők Lapja

Miért késik a baba?


A gyermekáldás késése hazánkban közel 150.000 párt érint. Rémisztő statisztikai adat. Hát még ha belegondolunk, hogy ez a szám mennyi végigizgult hetet, kétségbeesett próbálkozást, lelki gyötrelmet takar.

Szerző: Szülők lapja
2008-07-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az eredménytelen együttlétek számának növekedésében jelentős szerepe van az egyre inkább kitolódó gyermekvállalásnak, az életmódunkban bekövetkező változásoknak, a környezeti ártalmaknak és természetesen az általános egészségi állapotnak is. Ezek a megváltozott körülmények sajnos mind negatívan befolyásolják a természetes gyermekáldás esélyét.

A szakemberek szerint a meddőség hátterében az alábbi 6 tényező játszhat leggyakrabban szerepet.

A meddőség okai


1. Hormonális okok
Mindkét nem esetében a reproduktív működést irányító hármas tengely valamely elemének a hibás működése áll a háttérben. Nők esetében a köztiagy – agyalapi mirigy – petefészek tengely hibája az ivarszervek megbetegedését okozhatja, vagy ovulációs problémákhoz vezethet. Férfiaknál a köztiagy – agyalapi mirigy – here tengely a hormonális irányítója a spermatogenezisnek, a zavartalan érési folyamatnak, valamint a szükséges energiaforrás és az optimális környezet megteremtésének.

2. Szervi okok
Mindkét fél esetében előfordulhatnak olyan szervi okok, melyek meggátolják a spontán várandósság kialakulását. Ezek a problémák lehetnek veleszületett fejlődési rendellenességek (pl. nőknél kétüregű méh, férfiaknál le nem szállt here), illetve gyakoriak a szerzett elváltozások. Így például korábbi műtétek, abortuszok, különböző fertőzések, gyulladások következtében kialakult összenövések, elzáródások.

3. Immunológiai problémák
Az immunrendszerünk mintegy bástyaként védi szervezetünket a külső behatásokkal, a kívülről érkező, veszélyt jelentő baktériumokkal, vírusokkal szemben. Néha azonban túlságosan jól teljesíti védelmi funkcióját és nemcsak a káros behatolókat, de a spermiumokat, sőt a magzatot is ellenségként érzékelheti.

4. Krónikus betegség
A gyermekáldást nemcsak a nemzőszervek, illetve az őket irányító hormonális rendszer hibás működése, de a szervezetünket érintő egyéb megbetegedések is nehezítik. A krónikus problémák, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek mindkét nem esetén megnehezítik a fogantatás létrejöttét.
Előfordul, hogy a meddőség hívja fel a figyelmet egy addig lappangó betegségre. A hiábavaló próbálkozások miatti kivizsgálás néha egy krónikus betegség felismerésében segíthet.

5. Genetikai problémák
A meddőség hátterében genetikai okok is állhatnak. Ezek egyrészt a szülők révén fennálló, másrészt a megtermékenyülés és embrionális fejlődés során bekövetkező problémák. Okozhatják a megtermékenyülés elmaradását, vagy ha az mégis létrejön, akkor az utódban öröklődhetnek. A súlyosabb genetikai rendellenességek általában korai vetéléshez vezethetnek.

6. Pszichés tényezők
Az esetek 5-10%-ában az orvosok a rendkívül alapos kivizsgálások ellenére sem találják az infertilitás okát. Ilyenkor feltehetőleg nem szervi, hanem pszichés okok állnak a gyermektelenség hátterében. A túlzott vágyakozásnak, a felfokozott lelki állapotnak, de akár a megváltozó körülményektől való elfojtott félelemnek is szerepe lehet a gyermektelenségben.
A hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozások, esetleges vetélések következtében kialakulhat egy öngerjesztő állapot.

Tudatos családtervezéssel lerövidíthető az „elvesztegetett” idő, hamarabb kiderülhetnek az esetleges problémák. Érdemes úgy belevágni a családalapításba, hogy mindkét fél már időben megszünteti az esetleges gátló tényezőket (pl. stressz, munkahelyi ártalmak), felhagy a káros szokásokkal (pl. dohányzás, alkohol fogyasztása) és még egy alapos kivizsgálásnak is alá veti magát.

Legegyszerűbb felkeresni egy családtervezési központot, ahol hasznos tanácsokkal, illetve szakirányú vizsgálatokkal segítenek a pár mindkét tagjának. Ha a saját orvosukhoz ragaszkodnak, akkor a már ismert és kedvelt nőorvosukat, a férfiaknak pedig egy urológus, vagy andrológus szakembert érdemes felkeresnie.

Cikkünk megírásában a Ha nem jön a baba című könyv nyújtott segítséget.

Címkék: baba, gyermekáldás, gyermekvállalás, hormonális okok, szervi okok, genetikai problémák

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ultrahangos peteérés figyelés (folliculometria)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni. Menzeszt követően a petefészkekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folliculusoknak nevezzük.

tovább a cikkre
Felkészülő program nők számára

A megfelelő tudatos felkészülés már fél siker! Életmódbeli változtatással, egy kis odafigyeléssel, kiegyensúlyozott testi-lelki kondíciókkal nekiindulva már magunk is javíthatunk az esélyeinken. Természetesen csodát várni nem szabad, hiszen a még a teljesen egészséges, az ovuláció idején szeretkező pároknál is havonta mindössze 20-25% az esélye a fogantatásnak.

tovább a cikkre
Felkészülő program férfiak számára

Bár a nők ciklusával ellentétben a férfiak folyamatosan termékenyek, a spermiumok szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a fogamzás előtti hónapokban hogyan élt, miket fogyasztott az erősebbik nem képviselője.

tovább a cikkre
Mi kell a baba megfoganásához?

A fogantatás létrejötte rendkívül bonyolult folyamat. Nemcsak a szaporítószerveink egészséges működése, de a teljes szervezetünk általános állapota szerepet játszik a baba „létrehozásában”, majd kihordásában.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk

vissza vissza